El nombre d'instal·lacions d'autoconsum compartit gestionades a Catalunya per Endesa ha crescut un 180% l'últim mig any, mentre que a Espanya el creixement ha estat del 200%, segons ha informat la companyia i ha recollit l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Segons ha informat la companyia aquest dimecres, entre finals de 2022 i principi de juliol d'aquest any, s'ha passat de 106 a 297 estacions generadores a Catalunya i de 161 a 488 instal·lacions col·lectives a tot Espanya.
Entre instal·lacions col·lectives i individuals, l'empresa energètica ha gestionat ja la connexió de 78.000 autoconsums al territori català, un 40% de tots els que s'han connectat en tot l'Estat, on ja hi ha 200.000 instal·lacions d'autoconsum. Des d'Endesa es reconeix que les instal·lacions col·lectives són encara "minoritàries" i han estat les últimes a incorporar-se a l'eclosió de l'autoconsum a Espanya, però s'espera que continuïn augmentant de forma "molt significativa".
Amb dades de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi Energètic, a prop del 72% dels habitatges familiars en l'Estat corresponen a pisos, amb la qual cosa implementar l'autoconsum en aquesta modalitat tindrà un paper "cada vegada més rellevant". "Les prop de 300 instal·lacions col·lectives actives a la xarxa d'Endesa a Catalunya (gairebé 500 a tot Espanya) proporcionen electricitat a un total de 1.245 clients, tres vegades més que al tancament de l'any passat", conclou l'empresa. Tanmateix, actualment la immensa majoria dels autoconsums gestionats a la xarxa d'Endesa a Espanya són individuals (198.240).
Sancions i regulació complexa
La dada de l'increment de l'autoconsum arriba un mes després que el Govern fes tràmits per multar amb entre 600.000 i 6 milions d'euros l'empresa EDistribución Xarxes Digitals, del grup Endesa, per presumptament vulnerar la normativa d'autoconsum col·lectiu. Segons l'Executiu, la Direcció General d'Energia podria obrir un expedient sancionador contra l'empresa distribuïdora per una infracció greu per promoure "pràctiques que impliquen la imposició injustificada de condicions, dificultats o endarreriments en la tramitació de contractes d'accés o de subministrament en les modalitats d'autoconsum".
Malgrat que el Govern considerava que les denegacions i manca de tramitacions "no s'haurien d'haver produït si s'hagués aplicat correctament la normativa", des de l'empresa van defensar el seu "compromís" per facilitar l'autoconsum i l'activació de les instal·lacions. "En el cas dels autoconsums, tant individuals com col·lectius, les distribuïdores ens hem enfrontat a una regulació complexa i a un fort increment de les peticions d'instal·lacions", van indicar des d'Endesa abans de remarcar el seu esforç per incrementar els canals d'atenció i atendre la demanda creixent.