El municipi de Vila-Sana, a Lleida, acollirà la tercera planta de biometà a Espanya de Naturgy, que arribarà amb aquesta nova planta als 29 GWh anuals, la qual cosa equival al consum de gas de 6.000 llars. La instal·lació, en l'explotació ramadera de Porgaporcs, produirà 12 GWh anuals de gas renovable.

El biometà, que es genera a partir de residus orgànics, serà injectat a la xarxa de Nedgia, la distribuïdora de gas natural del Grup Naturgy, per al seu consum directe en habitatges i empreses. Segons el comunicat de l'empresa, la planta lleidatana evitarà l'emissió de 2.450 tones equivalents de CO2 a l'any.

Al seu camí cap a la descarbonització, que Naturgy preveu culminar amb zero emissions el 2050 gràcies a una inversió de 14.000 milions d'euros fins aleshores per a aquesta comesa, el biometà és ara mateix el principal vector de Naturgy, en espera que l'hidrogen verd acabi de prendre posicions, si bé ja té inversions aprovades també per a aquesta tecnologia.

"El gas renovable té un paper fonamental en la descarbonització del sector energètic i, especialment, de consums domèstics com la calefacció. A Naturgy som compromesos amb el seu impuls amb una cartera que suma ja tres plantes en operació i desenes de projectes en desenvolupament o construcció", explica José Luis Gil, director general de Gasos Renovables de Naturgy.

En ser compatible amb les calderes domèstiques, el biometà pot ser de ràpida implementació en la descarbonització de llars. "Aquesta compatibilitat converteix al biometà en un gran agent descarbonizador, ja que permet a les llars reduir les seves emissions sense realitzar cap tipus d'inversió. Sense gasos renovables no podrem completar la transició energètica", destaca Raúl Suárez, conseller delegat de Nedgia.

L'empresa, a més, destaca la importància del biometà per potenciar entorns rurals, i recorda que Espanya és "el tercer país amb més potencial de producció de biometà" en el seu comunicat, amb Naturgy amb la voluntat de "Ser empresa líder en l'impuls dels gasos renovables". A les plantes d'A Coruña i Cerdanyola del Vallès, ja en funcionament, i la nova lleidatana a Vila-Sana, s'han de sumar en els mesos vinents una instal·lació a Utiel (València) i Utrera (Sevilla).