Les 10 catàstrofes climàtiques més costoses econòmicament van tenir un impacte total de 229.000 milions de dòlars, 219.000 milions d'euros. Entre elles, hi ha la DANA, que va fuetejar València el 29 d'octubre i que ha tingut un impacte de 4.220 milions de dòlars, 4.000 milions d'euros, segons mostra un informe de l'ONG Christian Aid. És la desena amb més impacte econòmic. Les tempestes que han fuetejat els Estats Units al llarg de l'any, i que han costat mesurades com un tot, són el fenomen amb més impacte i superen els 60.000 milions d'euros.
En segon lloc, l'huracà Milton, cicló tropical que va deixar 25 víctimes mortals a l'octubre en Florida, va costar també 60.000 milions. L'huracà Helene, que va creuar part dels Estats Units des de Florida fins a Carolina del Nord i va deixar 232 víctimes mortals, i que també va colpejar Mèxic i Cuba, va tenir un cost menor malgrat el seu impacte geogràfic més important, de 55.000 milions de dòlars.
Les inundacions que en els mesos de juny i juliol van deixar 315 víctimes en la Xina van costar 15.600 milions a l'economia, per sobre del tifó Yagi, que va colpejar el sud-est asiàtic a començaments de setembre i que va costar 12.600 milions de dòlars. L'huracà Beryl, que va travessar les illes caribenyes i va tenir efectes a Mèxic i els Estats Units, va deixar 70 víctimes mortals i un impacte a les arques de 6.700 milions de dòlars.
La tempesta Boris a Centreeuropa, amb 26 morts, va costar 5.200 milions de dòlars, per sobre de les inundacions en Rio Grande do Sul, Brasil, amb 183 víctimes i 5.000 milions de cost econòmic, i de les inundacions a Bavaria, que van tenir un impacte de 4.450 milions de dòlars i van deixar 6 víctimes mortals al seu pas. Tanca la tràgica llista la DANA. Sumant les 10 catàstrofes quantificades, l'impacte ha estat de 229.000 milions de dòlars.
"L'informe és només una mostra de la devastació climàtica el 2024", alerta Mariam Zachariam, investigadora que ha participat en l'estudi i que alerta que hi ha "moltes altres onades de calor, sequeres, inundacions i incendis que no han estat incloses i són cada vegada més freqüents i intenses". "La majoria d'aquests desastres mostren l'empremta del canvi climàtic. El clima extrem està causant un sofriment extrem a tots els racons del món. Més enllà dels milers de milions de dòlars s'han perdut vides", afegeix.
EL CEO de Christian Aid, Patrick Watt, ha sentenciat que els desastres són "sobrealimentats per la decisió de continuar cremant combustibles fòssils" i pel fet de "permetre el creixement d'emissions de CO2" i ha cridat a una transició energètica cap a les renovables, encara que "la qüestió és si serà prou ràpida per a protegir els més pobres". "De moment, la resposta és no", s'ha respost.