La transició energètica generarà més llocs de treball per l'augment de les energies renovables que els que es perdran amb l'eliminació progressiva dels combustibles fòssils, segons un informe de la Xarxa de Política d'Energia Renovable per al segle XXI, REN21, citat per l'agència EFE.

Al seu informe sobre l'"Estat Global de les Energies Renovables" (GSR 2023), REN21, associació que integra a més de cent organitzacions, assenyala que els governs estan capacitant els treballadors de la indústria de combustibles fòssils perquè s'adaptin a una economia basada en les renovables.

L'estudi indica que ja es calcula que 22 milions de treballadors de la indústria del petroli i el gas -el 70 % de tots els llocs de treball- coincideixen amb les qualificacions necessàries per a llocs de treball al sector de l'energia baixa en emissions de carboni. A més, assenyala que amb el canvi a una economia basada en energia renovable s'han creat més de 12,7 milions de llocs de treball a tot el món.

A Nigèria, un dels països amb més reserves de petroli del món i el productor més important de l'Àfrica, ja s'han generat 50.000 llocs de treball al sector de les energies renovables, malgrat que aquesta indústria és incipient en aquest país. A més, el Programa Solar Power Naija pretén donar suport a la creació de 250.000 llocs de treball i beneficiar fins i tot 25 milions de persones a Nigèria.

En el cas dels Estats Units, s'espera que la Llei de Reducció de la Inflació (IRA), amb forts ajuts per a les inversions vinculades a la transició energètica, generi prop de 5 milions de llocs de treball en energies netes.

Per la seva part, a la Unió Europea (UE), on l'ocupació en la indústria solar va créixer un 30 % el 2022 i va afegir uns 600.000 llocs de treball, per complir els objectius del Pla Repower EU es requerirà la generació de 3,5 milions de llocs de treball entre 2022 i 2030.

La Xina continua al capdavant en l'àmbit de la fabricació local i la creació de valor en la indústria renovable, en produir el 80 % de la tecnologia solar, i situa a la regió asiàtica com a líder en llocs de treball produïts al món, amb dos terços del total dels llocs de treball en energies renovables.

Per la seva part, l'Índia espera crear més de 3,4 milions de llocs de treball als sectors de l'energia eòlica i de la solar connectada a la xarxa per a 2030.

113 països sense accés universal a l'electricitat

Tanmateix, l'informe de REN21 indica que encara hi ha 113 països en els quals no hi ha accés universal a l'electricitat i d'ells només 54 compten amb objectius per augmentar aquest accés. A més, hi ha 128 països que manquen d'accés universal a condicions de cuina netes, dels quals només 39 tenen objectius per aconseguir-ho. Segons el document, s'ha provat que l'accés a l'electricitat i a les condicions de cuina neta augmenti entre un 9 % i un 23 % la probabilitat que les dones trobin feina.

L'estudi assenyala també que, encara que les economies emergents i en desenvolupament representen dos terços de la població mundial, aquestes només van rebre una cinquena part de tota la inversió en energies renovables el 2022, any en què es va assolir el rècord de 495.400 milions de dòlars (440.747 milions d'euros).

No obstant això, l'informe recorda que aquesta xifra està molt per sota dels 1,1 bilions de dòlars que es van invertir en combustibles fòssils. El 2021 els bancs privats van destinar 395.000 milions de dòlars (351.423 milions d'euros) a projectes de combustibles fòssils i només 53.000 milions de dòlars (47.153 milions d'euros) a energies renovables. Del total de la inversió en infraestructures energètiques, el 30 % es destina a renovables, el 52,5 % a combustibles fòssils i energia nuclear, i el 17,4 % a xarxes elèctriques i emmagatzemament.