Un dels grans problemes de sostenibilitat que plantegen les energies renovables és què passa amb els materials que formen les plaques solars i les pales eòliques una vegada acaben la seva vida útil. L'economia circular podria tenir la solució a part d'aquesta problemàtica i l'empresa Prezero s'ha unit a Endesa per crear la primera planta de reciclatge de pales eòliques a Espanya i la península Ibèrica, gestionada per la societat que les uneix, que es dirà Grineo. El centre, que ja va ser anunciat fa un any, es localitzarà en Cubillos de Sil, municipi de Lleó.
La descomposició de la fibra servirà per donar nova vida útil als components. La instal·lació, que compta amb el reconeixement del programa marc Horitzó Europa de la Unió Europea, que finança la investigació i innovació, forma part del projecte Blades2build en què participen 14 empreses i centres d'investigació d'Europa. L'emplaçament, a més, coincideix amb la central tèrmica de Compostilla, actualment en descomposició, i que viurà un segon ús gràcies al Pla Futur-i de l'energètica. "L'objectiu d'Endesa és desenvolupar projectes a les zones de transició justa que tinguin durada en el temps, com ja ho va fer al seu dia amb instal·lacions de generació tèrmica", ha explicat la companyia en un comunicat.
La planta donarà feina a 30 persones i reciclarà 2.000 pales eòliques a l'any, o sigui unes 6.000 tones anuals de compòsit de fibra de vidre. Les matèries primeres secundàries podran ser utilitzades en sectors com el de l'automoció, la construcció o el ceràmic. Al final de la present dècada, 22.950 megawatts dels 27.446 instal·lats a Espanya tindran ja 25 anys de vida, ha recordat Endesa. Iberdrola compta, de la mà de FCC, amb un altre projecte de reciclatge de pales que preveu estar en funcionament el 2025 a la localitat navarresa de Cortes.