El Festival Cruïlla, que va arrencar dijous i acaba aquest dissabte a Barcelona, assegura que és "el primer festival 100% renovable" perquè la seva energia serà de xarxa elèctrica d'origen renovable i no de generadors de gasoil, i té també una nova fórmula per reutilitzar els vasos que, defensen, contamina molt menys. Aquest dijous al matí, en el Fòrum de Barcelona i al so de l'assaig de Rubén Blades, el director del festival, Jordi Herreruela, ha defensat que "la sostenibilitat no és un valor, és una necessitat", i ha reconegut que "els festivals de música tenen un gran impacte en el medi ambient". Després, ha desenvolupat el pla del festival per reduir-lo de la mà de María Lacasa, directora de marca i patrocinis d'Endesa, amb qui s'han aliat per connectar el festival a la xarxa elèctrica sostenible.

Per començar, Herreruela ha destacat la importància del transport, que "suposa un 80% de les emissions associades a un festival" i com el fet que el festival del Cruïlla sigui "majoritàriament local" (l'any passat, el 95% dels assistents residien a Catalunya) ajuda que el transport públic s'imposi i es redueixin la contaminació tant pels avions com pel vehicle privat. Per als cotxes, a més, el Cruïlla ofereix pàrquing gratuït si són de zero emissions.

María Lacasa (Endesa) i Jordi Herreruela, director del festival Cruïlla. Fotografia: Endesa

L'assumpte dels vasos retornables és també un dels assumptes curiosos dels festivals i la sostenibilitat. D'una banda, fa anys que els festivals han apostat per vasos de diversos usos, en teoria, per ser més sostenibles. Però a la pràctica, la majoria fan negoci amb ells en vendre'ls a un o dos euros i no tornar els diners si es tornen, com sí que succeïa a les festes majors que van impulsar aquesta pràctica. El Cruïlla, en canvi, sí que ofereix el retorn dels dos euros pagats pel vas reutilitzable i, de fet, el fomenta amb carros que es passegen pel festival per recollir-los abonant l'import.

Herreruela defensa l'estratègia amb xifres i com renunciar a la marca als vasos els fa més sostenibles. "Per fabricar 200.000 vasos, es gasten 300.000 litres d'aigua. Els vasos passen després per un reciclatge mecànic, que implica que es poden donar altres usos al vas, però a les quatre o cinc vegades ja no serveix de res. Existeix una planta que optimitza més el reciclatge i només es perd el 5%, però resulta que és a Tailàndia, així que la rebutgem," explica Herreruela, que ofereix el contrast entre l'aigua que es gasta produint i el que es gasta rentant. "Rentant els vasos es gasten 12.000 litres d'aigua (25 vegades menys que produint) i es poden reutilitzar 150 vegades. Però com passaran molts anys fins que arribem a 150 edicions més del Cruïlla, si arribem, renunciem a la nostra marca, deixem la d'Estrella Damm, i permetem que els vasos s'utilitzin en altres esdeveniments durant l'any", abunda.

Interior d'un carro de recollida ple de vasos. / Fotografia: Carlos Baglietto

Un cotxe donant set voltes al món

Quant a l'energia, Lacasa, d'Endesa, ha explicat que gràcies a endollar el festival a la xarxa elèctrica en comptes d'estirar generadors de gasoil com ho fan la majoria, el Cruïlla estalviarà 13.600 litres de gasoil, que produeixen 36.000 quilos de CO₂. "És l'equivalent a un cotxe dièsel recorrent 300.000 quilòmetres o, cosa que és el mateix, donant set voltes al món, i també el cost de perdre 1.800 arbres". Curiosament, les enormes i icòniques plaques solars del Fòrum, antiquades i amb poca potència, no tenen res a veure amb el pla de sostenibilitat del Cruïlla.

És la connexió a la xarxa elèctrica des de la subestació de Besòs (molt pròxima), garantint el seu origen 100% renovable (majoritàriament de font hidràulica provinent de l'aigua del Pirineu), la que ho garanteix. "Ens agrada dir que l'aigua del Pirineu donarà llum al festival", ha romantitzat Herreruela buscant titular. Per a això, "són necessaris treballadors 24 hores controlant la xarxa de subministrament", han explicat des del festival. És més car que estirar de generador de gasoil? "Sí, és més car, però equival al cost d'un grup de nivell mitjà", ha aclarit Herreruela.

Jordi Casas (Endesa), davant d'una de les bateries d'emergència del festival. Fotografia: Endesa

Més enllà d'aquesta xarxa, el festival compta amb dues megabateries elèctriques dins de contenidors, un al costat de l'escenari principal i un altre que passa desapercebut entre l'asfalt per on circula el públic. Per a què? "Per garantir el subministrament si hi ha algun tall momentani a la xarxa elèctrica. No és que serveixi per a una apagada de dues hores, que és poc probable que es doni, sinó perquè si hi ha una petita fallada momentània en algun moment de la xarxa, la llum no se n'anirà", ha explicat Jordi Casas, responsable d'Operació i Manteniment d'Endesa a Catalunya. Les megabateries garanteixen fins a 1.000 quilowatts de consum elèctric en cas de breu col·lapse. En total, segons ha estimat Cases a ON ECONOMIA, el consum mitjà per hora del festival és de 400 quilowatts, la qual cosa comptant les 11 hores per dia de festival i els tres dies de concerts ens porta a un consum total d'uns 13.200 quilowatts de llum.

El pla de sostenibilitat, expliquen els seus impulsors, acabarà amb un informe ambiental que farà públics els resultats i els mètodes utilitzats, perquè "la idea és que els altres festivals puguin fer el mateix", va deixar caure Herreruela. Estaran prenent nota els altres grans festivals de la ciutat i d'Espanya, que fins ara estiren de gasoil i no tornen els diners dels vasos?