La Comissió Europea i Espanya celebren l'esforç realitzat pels països membres de la Unió Europea, per reduir la dependència energètica de Rússia i accelerar la transició energètica cap a les energies renovables. Però, tal com han deixat clar en el Simposi de Funseam celebrat aquest dilluns a Barcelona la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i la representant de la Comissió Europea, Paula Pinho, aquesta dependència es trasllada ara cap a la Xina, que produeix la immensa majoria d'alguns dels materials indispensables per a aquesta transició.
"Hem de reduir les vulnerabilitats del full de ruta de la transició cap a les emissions zero", ha defensat Ribera, que ha recordat que "la Unió Europea produeix menys del 20% dels materials crítics que requereix la nostra indústria i l'1% dels panells solars", així com que "el 90% de les terres rares procedeixen de la Xina, que té el 50% del liti." "Europa ha de plantejar-se com transformar el model industrial perquè es redueixi aquesta dependència", ha dit la ministra i vicepresident tercera durant l'acte celebrat a l'auditori de La Pedrera a Barcelona.
La ministra ha apuntat al "nerviosisme en el teixit industrial" per la crisi al canal de Suez com a exemple de com "la tendència a la globalització té els seus límits, segones lectures i vulnerabilitats". Així, ha anomenat a "girar la mirada cap al sector extractiu" i a apostar per "la circularitat i el millor ús dels recursos" per a aquest objectiu.
En sintonia amb aquest missatge, la directora de Transició Justa de la Comissió Europea, Paula Pinho, ha assegurat que "no es pot substituir la dependència energètica dels combustibles fòssils per la dependència dels materials crítics de la Xina". Pinho ha felicitat Espanya pel seu "esplèndid" treball en transició energètica durant la seva presidència de la Unió Europea i ha reconegut que es va adonar que venia un problema energètic a Europa abans de la guerra d'Ucraïna per una entrevista en la qual la ministra Teresa Ribera alertava de la pujada de preus. "A partir d'aquesta entrevista, em vaig adonar que s'estava cuinant alguna cosa, els preus de gas, en especial de Gazprom, estaven pujant", ha relatat Pinho.
Falta de professionals
La responsable de sostenibilitat de la Comissió Europea ha reconegut que "Espanya és un país pioner" en transició energètica a Europa i ha expressat el seu desig que "Europa sigui el primer continent a reduir a zero les seves emissions de carboni". Ha posat en relleu el gran volum d'inversions mobilitzat per la Unió Europea per a la transició energètica, però ha alertat de la falta de personal qualificat per a algunes de les tasques relacionades amb la sostenibilitat. "El problema no seran els diners, però cal unir-se per formar professionals", ha dit.
Pinho ha celebrat que el ràpid avenç de renovables a Europa hagi permès "augmentar els objectius de descarbonització" passant del 32 al 42,5% del total l'objectiu de producció d'energies renovables sobre el total energètic europeu. El 2022, la Unió Europea va assolir el 23% sobre el total, nivell que supera en un punt el percentatge espanyol de renovables sobre el mix energètic total. Pinho ha incidit també en la importància de la innovació, "sense innovació no hi ha transició energètica" i ha apuntat que "el 45% de la transició renovable es donarà amb energies que no són encara al mercat".
El president de Enagás i de Funseam, Antonio Llardén, ha reconegut que "la guerra d'Ucraïna va ser el revulsiu perquè la Unió Europea tingués una política energètica en comú" i ha assegurat que "la transició energètica és una oportunitat per a la reindustrialització". "Volem assumir el lideratge amb zero emissions netes i avançar cap a la sobirania industrial i energètica", ha dit Llardén, que ha cridat a "teixir aliances públiques i privades" perquè la indústria pugui també incorporar les renovables a plens pulmons.
La falta d'aigua preocupa
La ministra Ribera ha destacat la importància de "les regles comunes europees" per avançar cap a les zero emissions netes a la producció d'energia i ha assegurat que "Espanya està en bones condicions" per afrontar "amb èxit" aquesta transformació, tant per infraestructures com per capacitat humana i condicions geogràfiques.
Amb tot i amb això, Ribera ha apuntat a l'"acumulació d'anys amb escasses pluges mal repartides" com un problema no només climàtic sinó també vinculat a la transició energètica. "L'aigua és un element crític a l'hora de generar electricitat i pot comprometre el desplegament de l'hidrogen verd", ha assegurat. Ribera, finalment, ha celebrat el resultat de la COP-28 en el que "després de 28 anys es diu a la fi que és important descarbonitzar i deixar enrere els combustibles fòssils".