El Parlament Europeu i el Consell han arribat a un acord provisional per al reglament de les normes comunes de mercat interior per a gasos renovables i naturals i l'hidrogen, on s'inclou d'una nova entitat europea per als operadors de xarxes d'hidrogen (ENNOH, per les seves sigles en anglès). La nova entitat d'hidrogen serà independent de la Xarxa Europea de Transport de Gas i de la Xarxa Europea de Transport d'Electricitat, encara que aprofitarà les sinergies i la cooperació entre els tres sectors.
Aquest reglament i la directiva aprovada provisionalment el passat 27 de novembre sobre la mateixa matèria s'integren al paquet Fit for 55, que té per principal objectiu assolir la neutralitat climàtica per a 2050. Ara falta que tant la Comissió com el Parlament ratifiquin de manera oficial aquest nou reglament. En aquest acord provisional també s'ha donat el vistiplau a ampliar el mecanisme d'agregació de la compra conjunta de gas adoptat durant la crisi energètica.
Això sí, la participació de les empreses de gas "ha de ser totalment voluntària". Les gasistes establertes dins de la Comunitat de l'Energia podran participar en el mecanisme com a compradors, però quedaran exclosos els subministraments procedents de Rússia o Bielorússia. També ha rebut llum verda la creació d'un mecanisme voluntari de suport al desenvolupament del mercat de l'hidrogen, amb l'objectiu de facilitar les tasques dutes a terme per la Comissió Europea en el marc del Banc Europeu de l'Hidrogen.
El Reglament contindrà disposicions que permetin als estats membres adoptar restriccions al subministrament de gas natural, inclòs el gas natural liquat (GNL), procedent de Rússia o Bielorússia, a fi de protegir els interessos essencials de seguretat dels estats membres o de la UE, tenint en compte alhora la seguretat del subministrament i els objectius de diversificació. El Consell i el Parlament han acordat també establir un principi de solidaritat en cas de crisi quan no existeixin acords bilaterals. Del seu costat, el pacte també inclou l'establiment d'un mecanisme de conciliació transfronterer per a una revisió a posteriori de la compensació, la reducció voluntària del consum no essencial per part dels clients protegits i salvaguardes per als fluxos transfronterers.
Els països podran fixar les seves tarifes de xarxa
A més, es preveu un mecanisme voluntari, en virtut del qual, sobre la base d'una sol·licitud de solidaritat per part d'un estat membre, un altre estat membre no connectat directament podrà també subministrar volums de gas aplicant mesures basades en el mercat. Respecte a les tarifes de xarxa, ambdues institucions han acordat que, per al mercat de l'hidrogen, cada autoritat reguladora nacional haurà de consultar a les autoritats reguladores de països veïns sobre el projecte de metodologia tarifària i presentar-lo a l'Agència de Cooperació dels Reguladors de l'Energia (ACER).
D'aquesta manera, cada autoritat reguladora en l'àmbit nacional mantindrà el dret a fixar la seva pròpia tarifa. L'Agència de Cooperació podria, a petició d'una autoritat reguladora d'un país, proposar solucions si hi hagués un conflicte tarifari mitjançant un dictamen no vinculant. Després, l'ACER informaria la Comissió del resultat de l'esmentada sol·licitud. Finalment, tant el Consell com el Parlament han reconegut l'ambició de la UE d'augmentar la producció de biometà.
L'objectiu del reglament, segons expliquen ambdues institucions en el comunicat, implica facilitar la penetració dels gasos renovables i amb baixes emissions de carboni en el sistema energètic, en particular l'hidrogen i el biometà.
La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica d'Espanya, Teresa Ribera, ha celebrat que l'acord aportarà "molts beneficis als consumidors i al nostre planeta". "Retallarà l'ús de combustibles fòssils i reduirà la nostra dependència dels combustibles fòssils importats", ha remarcat Ribera. A més, la vicepresidenta ha subratllat que també permetrà el pas a les energies renovables i reforçarà la seguretat del subministrament.