Entre el 18% i el 26% dels residus tèxtils que es generen a Europa podrien reciclar-se per fabricar peces noves. Segons un estudi de la consultora McKinsey&Company, menys d'un 1% dels residus tèxtils s'utilitzen actualment amb aquesta finalitat. "Si s'usés tot el potencial de reciclatge tècnic i es recollissin més tèxtils, entre el 18% i el 26% dels residus tèxtils podrien reutilitzar-se per a la fabricació de noves peces de vestir el 2030", afirma Ignacio Marcos, soci sènior i líder de l'àrea de sostenibilitat en consum de la consultora. Marcos destaca que "el reciclatge escalat de tèxtils no només reduiria les emissions de CO2 en quatre milions de tones, sinó que també crearia una indústria rendible amb uns 15.000 llocs de treball a Europa i un potencial mercat d'entre sis i vuit mil milions d'euros de vendes", amb possibles retorns anuals del 20% al 25% per a la indústria del reciclatge. Aquestes són les dades que presenta l'informe Escalando el reciclatge tèxtil a Europa: creant valor a partir dels residus, elaborat per McKinsey&Company; que analitza i desenvolupa els escenaris del desenvolupament dels volums de residus tèxtils i les taxes de recol·lecció i reciclatge fins a 2030.

Segons l'informe, cada europeu produeix de mitjana més de 15 quilograms de residus tèxtils a l'any (uns 7,5 milions de tones a Europa) i el 2030 aquesta xifra podria assolir els 20 quilos, la qual cosa significaria un increment del 30%. La proporció més gran dels rebutjos, el 85%, es produeix en llars privades i correspon a peces de vestir i productes tèxtils per a la casa. D'aquest volum, actualment es recicla menys de l'1% de residus postconsum per produir nous productes tèxtils dins dels 27 països de la Unió Europa i Suïssa, mentre que més del 65% dels residus es transporten directament a abocadors o s'incineren. McKinsey indica que l'economia circular i el reciclatge de residus no només contribueixen a reduir l'empremta mediambiental de la indústria tèxtil, sinó que brinden nombroses oportunitats per al sector. 

Impacte ambiental

En aquest sentit, sosté que l'ampliació del reciclatge de cicle tancat podria ajudar a reduir l'impacte ambiental de la moda pel que fa a materials i, a mesura que aquestes tecnologies madurin, les empreses hauran d'incorporar-les al desenvolupament de productes i adoptar processos a gran escala. "Per palanquejar tot el potencial del reciclatge de tèxtils, per a d'aquí a vuit anys es requereix una inversió total de 6.000 a 7.000 milions d'euros a tota la cadena de valor, incloent-hi la recol·lecció, classificació i construcció de centres de reciclatge," explica Marcos.

Segons manifesta, la inversió en reciclatge de fibra a fibra "és valuosa no només per raons de sostenibilitat", sinó perquè a més "es crearien noves i valuoses matèries primeres durant el reciclatge, cosa que permetria una producció tèxtil més gran a Europa i crearia un valor addicional per a la indústria." L'informe precisa que, en l'actualitat, el 33% de tota la roba postconsum es recull i recicla, ja sigui per a la venda com a articles de segona mà o com a productes tèxtils reciclats en brut (draps industrials o materials aïllants, entre altres usos), i menys de l'1% d'aquest material es recicla per recuperar o reaprofitar les fibres components (cotó, polièster...) per a noves peces. McKinsey estima que la taxa de reciclatge tèxtil podria augmentar entre el 50% i el 80% per a 2030 i, en conseqüència, l'economia circular per produir fibres tèxtils per a nous articles de vestimenta a partir de residus tèxtils podria escalar entre el 18% i el 26%. Sandra Lucía, sòcia júnior de McKinsey Espanya, detalla que el reciclatge de fibres tèxtils es transforma en noves fibres per a roba. "És la manera més sostenible de generar una cosa nova i de valor a partir dels rebutjos", apunta.

Economia circular

Aquesta evolució cap a l'economia circular es veu facilitada per noves tecnologies, com el reciclatge mecànic del cotó, la transformació innovadora en fibres viscosa i el reciclatge químic per a la reutilització de polièster, d'acord amb l'informe. Tanmateix, la consultora adverteix que la recollida i preparació d'articles antics de vestimenta i tèxtils a través d'estructures fragmentades i a petita escala i processos de treball en gran manera manuals continua estant omplerta de desafiaments importants.

Segons indica, els residus tèxtils han de classificar-se utilitzant criteris de qualitat, els botons i cremalleres han de ser retirats i les composicions de fibra han d'estar clarament identificades. A més, molts productes compostos de fibres mixtes plantegen un problema per al reciclatge de fibra a fibra per al qual encara no existeix una solució.