Un milió d'empreses espanyoles (representades per la patronal CEOE) han demanat a les institucions de la Unió Europea (UE) més temps i flexibilitat al futur reglament comunitari d'envasos i residus, la negociació dels quals està en un moment clau i en la seva recta final. La CEOE ha difós aquest divendres els resultats d'una reunió feta a Brussel·les amb representants de les institucions comunitàries, per expressar la preocupació dels empresaris pel nou reglament, que examinarà previsiblement dimarts que ve el Parlament Europeu (PE).
El posicionament representa 20 organitzacions i empreses de tota la cadena de valor de l'envàs, entre les quals figuren el sector agroalimentari, el paperer o el de la gestió de residus; aglutinen a firmes grans i pimes, segment primari, fabricants, comerç i distribució. La futura reglamentació de la Unió Europea sobre envasos, segons les empreses, estableix "objectius inviables" sense una anàlisi d'impacte previ, per la qual cosa han plantejat alternatives "més quirúrgiques", diferenciades per a cada sector, i més temps per posar-les en marxa, han explicat fonts de la CEOE.
Els negocis reclamen objectius "realistes"
En la presentació del posicionament davant de les institucions de la UE (Comissió Europea, Eurocambra i presidència espanyola del Consell de la UE) van participar la patronal europea BusinessEurope, l'organització agrària Asaja, Marques de Restauració, la de supermercats Asedas i l'organització Aspapel. Les empreses han sol·licitat objectius "realistes, basats en una anàlisi de sostenibilitat i només quan es demostri que tenen beneficis clars per al medi ambient i la societat".
La Comissió de Medi Ambient de l'Eurocambra examinarà el 24 la proposta de reglament, que al novembre passarà al Ple i després es produiran les negociacions a tres bandes en les quals participaran amb la CE i el Consell; és previsible que acabin el 2024, fora ja de presidència espanyola. Les noves regles proposades tenen com a finalitat que tots els embalatges de productes venuts en la Unió el 2030 siguin reciclables, amb l'objectiu últim de reduir aquests rebutjos en un 37% el 2040 a través també de la reutilització i el reciclatge.
1,7 milions de tones de plàstic
Segons xifres del Ministeri de Transició Ecològica, a Espanya es recicla menys de la meitat de residus plàstics, un 45,6% dels 1,7 milions de tones que es generen. Hi ha un 60,31% de plàstics que es valoritza, és a dir, als quals se'ls allarga la vida útil, però en ells entren també els reciclatges, amb la qual cosa un 40% dels plàstics es malgasta. Els plàstics no només contaminen els mars, sinó que també es fragmenten i fan malbé tota mena d'ecosistemes i poden arribar també a ser perjudicials per a la salut humana, ja que ja han estat trobats dins del cos humà en diferents parts. El plàstic, com tots els residus, no és 100% reciclable, per la qual cosa la reducció del seu ús és una prioritat major per augmentar el seu reciclatge.