Washaby, a la recerca de la seva tercera ronda de finançament. La start-up de detergent ecològic posa rumb a una tercera injecció de capital de fins a 500.000 euros, que té previst començar el mes d'abril. Després d'aixecar 200.000 euros en dues rondes de finançament anteriors, la firma creada per l'emprenedor barceloní Ferran Aznar trepitja l'accelerador aquest 2023. Amb els diners recaptats, l'empresa fundada el 2019 vol continuar creixent en vendes, aterrar a altres països i crear noves línies de producte. Actualment, la plantilla està formada per cinc persones i esperen ampliar en treballadors al llarg d'aquest any.
En aquest sentit, la companyia ja està temptejant nous productes i ampliarà la gamma d'articles amb pasta de dents ecològica, ambientadors per a habitatges, productes d'higiene personal com ara sabons i neteja per a la llar. "Les expectatives són altes, apostem pel creixement, però sense deixar de banda la sostenibilitat i tot el que és ecològic; alguna cosa s'està coent als laboratoris i espero que surti bé", indica Aznar en una entrevista amb ON ECONOMIA. En aquest sentit, l'emprenedor assegura que també estan investigant tot allò relacionat amb cremes i cosmètica per llançar-les al mercat, però aclareix que és un tema "més sofisticat" i que, ara per ara, se centraran en la resta de productes.
Càpsules 100% ecològiques i amb etiqueta Ecolabel
La diferència entre Washaby i la resta de marques tradicionals és que la start-up comercialitza càpsules de detergent concentrat, 100% eco i que es ven exclusivament online. La marca no testa amb animals i està lliure de plàstics. L'objectiu de la firma és fusionar ecologia, respecte i eficàcia sense deixar de banda al client, per la qual cosa les càpsules són individuals i fàcils d'utilitzar. A més, el negoci compta amb l'etiqueta Ecolabel, que certifica que Washaby és un detergent ecològic i respectuós amb el medi ambient.
Aznar assegura que fa més de dues dècades que és emprenedor i el projecte de Washaby sorgeix després de no trobar gels i sabons ecològics al supermercat. "Tenia clar que volia fer una cosa enfocada a la sostenibilitat, vaig investigar i vaig veure que diversos projectes relacionats amb els detergents funcionaven molt bé als Estats Units i allà em vaig inspirar", apunta. De fet, altres països europeus ja havien entrat en aquest segment i també apostaven per la subscripció online. "Amb tot, vaig decidir crear les càpsules en format monodosi, deixar de banda les garrafes i els pots que es poden trobar als supermercats i apostar per l'embalatge 100% sostenible", explica.

L'empresari va estar diversos mesos testejant el producte, comprovant l'eficiència del gènere que anava a comercialitzar i buscant companyies i fàbriques per començar a produir. "Vaig trobar una empresa que em va ajudar a desenvolupar les càpsules, a només 80 quilòmetres de casa i amb tot el que buscava, encaixarem a la perfecció i ens vam posar a treballar", afirma. Així mateix, puntualitza que menys de l'1% dels detergents que es venen són ecològics i que això va ser altre dels motius que els va fer empènyer per emprendre la start-up. En el seu cas, ofereixen un parell d'opcions: el lot de 36 càpsules i el de 72, encara que també compten amb formats més petits com el paquet de prova, que inclou nou càpsules.
50.000 clients per a aquest 2023
Al principi només volien clients, donar a conèixer la marca i creure en el boca-orella. Es va aliar amb un soci francès i durant el pandèmic 2020 van aconseguir reunir més d'un miler de clients amb un 80% de retenció. "Va ser llavors quan vam buscar la primera ronda per donar-nos a conèixer a Espanya", assenyala. Aznar critica que França és un mercat "molt més madur" amb 6 o 7 anys d'avantatge i el consumidor és "més conscient del que és ecològic". Tanmateix, creu que "anem pel bon camí" i que la gent cada vegada aposta més per la sostenibilitat.
Amb una inversió inicial de 50.000 euros entre els dos socis, actualment la start-up compta amb més de 3.000 clients i esperen assolir els 50.000 a mitjans d'any. Washaby ha arribat a acords amb grans marques sostenibles, gimnasos, centres de ioga o Pilates, comunitats veganes i altres i espera construir més sinergies per arribar a més gent. Paral·lelament, volen crear aliances amb altres països i així poder arribar a altres països com ara Itàlia i Polònia, entre d'altres. A Espanya comercialitzen els seus articles a través de la start-up barcelonina Paack i l'usuari, de mitjana, realitza entre 4 i 5 comandes a l'any. Break even? "Amb la ronda d'aquest any, els nous productes i el creixement de clients esperem aconseguir el punt d'equilibri aquest any", acaba.