Tot està a punt perquè arrenqui la cursa de les empreses per posar turbines al mar i inaugurar l'eòlica marina espanyola, que ja té un mapa, però encara no les regles de la subhasta. Grans empreses com Iberdrola o Ferrovial esperen després de la línia de sortida per a unes inversions que a la llarga podrien arribar als 50.000 milions d'euros. Però no tot són gegants en aquesta cursa marina. Youwind, empresa emergent de Barcelona amb mitja ànima islandesa (del seu cofundador) que es dedica amb el seu programari a processar dades per a les empreses competidores i ja treballa amb diversos clients sobre el seu desembarcament en Espanya després de fer-ho en altres punts del món, rep ON ECONOMIA des dels seus petits despatxos de Barcelona. Celebren que ja han garantit el seu primer milió abans fins i tot que l'eòlica marina arribi a Espanya. "Espanya porta un retard de 10 o 15 anys respecte als països nòrdics en eòlica marina", apunta.

Advertint del potencial de l'eòlica marina i després de veure que en les empreses on treballaven com a enginyers a Dinamarca (on ambdós vivien), Siemens Gamesa i Orsted, faltaven dades combinades per preparar el terreny dels parcs (on fer-los, com bufarà el mar, quant costaran, quins materials utilitzar...), els enginyers Anna Rivera i Edvald Edvaldsson van crear la seva pròpia empresa el 2018. Els seus primers ingressos van venir de consultories que li van permetre pagar-se els primers sous i continuar invertint, però l'essencial i l'objectiu era un altre: un programari que combina fins a 1.000 variables per dibuixar sobre el mapa els parcs eòlics marins. Youwind ofereix subscripcions d'entre 25.000 i 40.000 euros anuals, en funció de quants usuaris puguin accedir, a les empreses competidores perquè puguin anar barrejant càlculs i variables. El preu, el cost dels materials, els emplaçaments on està permès i fins i tot com bufarà el vent durant els propers anys en cada lloc són algunes de les variables que calcula el seu programari per afinar els projectes. Respecte a dades de recursos eòlics i previsió climàtica, col·laboren "molt satisfactòriament" amb Climate Scale i Vortex.

YOUWIND 2
Oficines de Youwind a Barcelona. Fotografia: Montse Giralt

Anna i Edvald, de Youwind, són a més parella, "si compartim empresa, tres filles i hipoteca, és que la unió és forta", fa broma ella. Compten ja amb set treballadors i tres col·laboradors autònoms i esperen ampliar la plantilla molt aviat i arribar a 15, mentre busquen una oficina una mica més gran per mudar-se. L'última filla, curiosament, va néixer només tres dies després que s'aprovés el mapa eòlic espanyol. Encara que esperaven que la cursa espanyola els brindés el seu primer milió de facturació, les previsions es van precipitar durant la fira Wind Europe de Copenhaguen del mes d'abril passat. Van tancar allà uns 15 clients d'altres països, es van disparar les seves carteres i tancaran l'any amb més de 40 en països com Taiwan, Filipines, Japó, Holanda, Grècia, Itàlia, Portugal, Anglaterra, Escòcia, Irlanda, Dinamarca i fins i tot un als Estats Units.

La situació política ha marcat l'avenç i retrocés de l'eòlica marina, com de la resta de renovables, en diversos països, i Anna va decidir no tornar de Dinamarca, on se'n va anar a especialitzar-se en eòlica, en veure que es frenaven les inversions en renovables en Espanya. "Als Estats Units, amb la nova llei de Biden, l'eòlica marina es dispararà", augura, en contrast amb "Trump, que el va frenar tot." A Europa, en canvi, Rivera es mostra "tranquil·la" perquè l'agenda és ferma i no creu que les eleccions a Espanya puguin frenar l'avenç de l'eòlica marina, "perquè Espanya té Europa al clatell pressionant per complir".

Objectivo, ser "referent" mundial

"Si arribem a 200 clients, serem un gegant", avança Anna, convençuda que es convertiran en un "referent" mundial del sector, i pel que diu no estan lluny tenint en compte que no hi ha gaires competidors. "La nostra idea era ser el WhatsApp de les primeres fases de l'eòlica marina, l'eina que tothom utilitza per tenir més fàcil accés a les dades, enginyeria i informació", reflexiona, i apunta a poder facturar uns cinc milions d'euros en els cinc anys vinents, encara que al ritme que avança el sector se li podrien disparar les previsions com ha passat aquest mateix any, quan han duplicat facturació en un any i molt més ràpid de l'esperat, amb una ajuda de la Unió Europea de mig milió.

La possibilitat que el seu programari sigui contractat per governs a l'hora de regular i planificar també és una opció, i entre els bons senyals de la cursa que porten és que han ajudat a guanyar subhastes i que alguns clients han mantingut la subscripció després d'una primera subhasta. Han treballat en parcs d'entre 50 MW i 6 GW, que a quatre milions per megawatt, són projectes d'entre 200 i 24.000 milions d'euros. En aquests mars de milions, una subscripció de 24.000 o 40.000 euros per treballar amb totes les dades i enginyeria és una petita propina.

Tot això, ara per ara, sense rondes de finançament ni inversors externs, amb els diners dels clients i amb rendibilitat des del minut u. "Hem tingut ofertes de fons, però de moment les hem rebutjat, perquè volem mantenir la independència i, si la perdem, seria a un preu molt elevat per deixar que et manin. Som passius en aquest sentit", explica Rivera, que combina en el seu discurs l'agressivitat d'una persona de negocis amb la prudència i la fermesa d'una enginyera experta preocupada pel medi ambient, ja que, al cap i a la fi, la descarbonització és la raó de ser de l'eòlica marina.

En les primeres fases, quan l'empresa ha de redactar un projecte o simplement avaluar si val la pena, Youwind pot treballar amb empreses que competeixen entre si. "En fases més avançades, ja firmem exclusivitat, perquè no pots anar a una subhasta amb dues empreses diferents", explica Rivera. Així, a Espanya col·laboren amb moltes de les 18 empreses que ja van registrar els seus preprojectes en el ministeri de Transició Ecològica abans fins i tot que es publiqués el Pla d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM), que va traçar els llocs on es podran posar turbines al mar.

Clients que competeixen entre si

"Canàries és la zona més calenta, on hi pot haver abans una subhasta," planteja Rivera. La Costa Brava, Galícia, Andalusia, les Balears i Astúries són les zones que ben aviat sortiran a concurs, sense que se sàpiga encara si sortiran alhora o per separat ni quins criteris seran els principals per a l'adjudicació pública concedeixi els permisos. Entre les empreses en la batalla, es troben Grup Cobra, amb nou projectes; Capital Energy, amb sis; Bluefloat i Sener, amb quatre; Ferrovial, amb tres; Abei Energy, amb tres més, i d'altres quantes empreses amb dos i tres projectes en espera que s'obrin les subhastes. Repsol també va anunciar que es presentaria de la mà de la potent danesa Orsted, però encara no han mostrat les seves cartes.

Rivera i Youwind, per confidencialitat, no poden dir amb quins clients de la cursa espanyola ja treballen, però la cofundadora sí que reconeix que treballen "amb alguns" dels quals competiran a Espanya, ja que es poden compatibilitzar bé en les fases inicials. Conscient de possibles recels i apassionada del seu treball, Rivera resumeix així la seva relació amb diversos clients i el seu perfil baix a l'hora de donar-se a conèixer més enllà del sector: "Som com una geisha, els clients ens pregunten si acompanyem d'altres i responem, 'sí, però oi que nosaltres estem bé?'".