Treballaven creant solucions per a l'extinció d'incendis i van decidir emprendre pel seu propi peu. A mitjans de 2022, Juan Carlos Marín i Antonio Fernández van engegar una start-up que inspecciona i vigila infraestructures mitjançant drons adequant-se a les normes establertes a través d'un software i un hardware propis i, pràcticament dos anys després, la companyia busca 450.000 euros per créixer.

Ahyres ofereix solucions en el camp dels sistemes aeris no tripulats (UAS) per a fabricants i operadors tant en l'àmbit de la maquinària (dissenyant electrònica, aviònica, comunicacions) com pel que fa al programari per al control, navegació i sensors de UAS. Recentment, han obert una ronda de finançament que preveuen tancar a finals d'any per posicionar-se com a referent tecnològic tant a Espanya com a Europa, per a més tard poder fer el salt als Estats Units i Llatinoamèrica. La firma desenvolupa vehicles aeris de menys de 25 quilograms i totalment elèctrics i, per simplificar al màxim les operacions, els seus sistemes incorporen tecnologia de navegació autònoma i sensors de proximitat. "Desenvolupem una aplicació que permet gestionar col·laborativament diferents tipus de plataformes o de drons, tant terrestres, marítims com aeris, que permeten dur a terme operacions d'eixam", apunta.

Creació d'un helicòpter híbrid

Més enllà de tancar la ronda d'inversió, per a aquest any la companyia té previst crear un helicòpter híbrid amb una autonomia de fins a 20 quilòmetres amb l'objectiu d'augmentar el nivell d'automatització dels drons actuals i incrementar l'autonomia dels sistemes de propulsió elèctrica. "Esperem tancar acords que ens permetin desenvolupar aquest helicòpter a través d'entitats nacionals, tant en la hibridació com en la certificació i assaig d'aquests sistemes", confirma. A curt termini, des d'Ahyres també confien a escalar la solució a altres problemes com la vigilància i la seguretat, la gestió ambiental o la logística d'última milla. "Fa anys que els sectors de defensa i civil utilitzen aquesta eina i el que busquem ara és entrar en altres mercats".

Regulació

L'ús d'aquests dispositius per a la inspecció d'infraestructures es troba amb múltiples dificultats per la normativa actual, però ambdós emprenedors comenten que el negoci va dirigit al mercat energètic amb una proposta de valor que ofereix una reducció del temps i dels costos per quilòmetre en la inspecció d'infraestructures. "La gestió de l'espai aeri és una gestió complexa, requereix coordinació per part de moltes entitats i el tema regulador és una mica espinós", incideix Marin, però agrega que fa una dècada Espanya va apostar molt en l'àmbit aeronàutic i, encara que es va restringir l'ús que qualsevol persona pogués utilitzar un dron a l'ús, va permetre que es creessin empreses especialitzades. "Vam ser pioners en la generació d'aquest tipus de negocis i ara volem créixer i focalitzar-nos en el sector energètic".

Ahyres, amb 8 empleats, compta amb un model B2B (business to business) dirigit al mercat energètic i els potencials clients són empreses que donen servei als grans distribuïdors energètics com Iberdrola, Naturgy o Enagas. Sobre com van començar, dins del camp de drons es van adonar que havia augmentat la demanda d'inspecció per a la infraestructura energètica en general, però que el seu desenvolupament era poc tecnològic. "Sabíem que els drons eren eines eficaces perquè permeten digitalitzar tota la xarxa elèctrica i ens vam posar a investigar", assenyala. De fet, confirma que no només automatitzen les operacions amb drons, sinó que també estalvien costos.

La firma va néixer de la mà d'Aptenisa, que els va posar en contacte no només amb el mercat, sinó també amb professionals del sector. Fa unes setmanes va entrar en el programa d'Eria, el corporate venturing per accelerar start-ups del grup energètic Estabanell. Amb un pressupost de 600.000 euros per a aquest 2024, el programa gira entorn de dos grans eixos: posar en contacte la companyia amb l'ecosistema emprenedor i incorporar productes, serveis i tecnologies per millorar i fer més eficients els serveis que ofereix als seus clients i Ahyres va ser una de les start-ups seleccionades.