"No ens considerem una incubadora, tampoc una acceleradora, sinó que complementem ambdós casos perquè les empreses emergents puguin créixer i aixecar capital". Així és com presenten Roger Baranera i Dani Mata, dos dels cofundadors d'Atomic4VC, el seu negoci, un nou model de start-up boutique on donen suport als projectes fins a validar el seu model i poder així tancar les primeres rondes de finançament. La companyia va començar a finals del 2021 i, en els seus dos primers anys de vida, han acompanyat a cinc start-ups a aixecar 3 milions d'euros en diferents rondes d'inversió.
“El nostre model es basa en la personalització, no tenim un programa general ni un esquema, sinó que es crea un pla per cada projecte que ens arriba i els socis fundadors i inversors d'Atomic4 ens hi impliquem fins a validar el model", explica Baranera. En aquest sentit, afegeix que un dels seus punts distintius és que ofereixen un model "adhoc" per a cada projecte i que s'adapten a les necessitats de cada start-up i equip. De fet, els dos directius presenten Atomic4VC com una "alternativa d'inversió als diferents players que acompanyen a les start-ups en etapes inicials" i argumenten que "els models estàndards de les acceleradores o incubadores tradicionals requereixen un volum d'operacions molt alt i es basen en un criteri que considerem obsolet: que només 2 de cada 10 start-ups tenen èxit. La ràtio l'hem de trencar", sentencien. En aquesta línia, Mata augura en tres anys acompanyar a 12 start-ups, una al trimestre, i que d'aquesta dotzena unes 10 acabin funcionant. "No ens conformem amb les estadístiques. Al contrari. Volem trencar-les", apunta.
Ronda oberta de 200.000 euros
Entre les start-ups accelerades destaquen la firma d'energies renovables Solfy, la start-up de formació per a tatuadors Tattoox o l'empresa d'assessorament tècnic a compradors d'habitatges Hausum. Sergio Balcells, CEO de Solfy, afirma que "gràcies a Atomic4VC hem aconseguit facturar més de 4 milions d'euros en un parell d'anys", Joel Orteu de Tattoxx detalla que formar part de l'acceleradora els ha permès ser una "companyia invertible". A banda, també compten en cartera amb LexDoka i Bidstory i en el seu conjunt han rebut més de 200 sol·licituds.
Actualment, Atomic4VC compta amb una ronda oberta de 200.000 euros amb més del 60% compromès i estan completant els darrers tiquets amb business angels i persones del sector. El model de negoci es basa a acumular equity de les start-ups accelerades i com a novetat han decidit assessorar a les firmes que no accepten, però que els poden donar trucs i consells perquè s'enforteixin. "Si veiem que van curts en màrqueting els derivem cap a aquella part i aquest ja és un valor que ens emportem", indiquen, i agreguen que també tenen acords amb especialistes en finançament públic o management per poder millorar. "El 50% de les firmes fracassen per l'equip i totes en un grau més alt o més baix acaben cometent els mateixos errors. Per tant, si els podem minimitzar, ho fem". D'aquesta manera, el negoci presenta una llista amb les prioritats o amb el més rellevant que consideren que els pot permetre avançar més ràpidament encara que no estiguin dins del programa. "Els donem la recepta, els recomanem i això ho monetitzem".
Sequera financera
Més enllà de la construcció, la validació i el recorregut, aclareixen que la primera ronda és la més important perquè és la que dona garanties perquè el projecte funcioni. "A vegades trobem casos en què la gent té uns estalvis, però ni ells mateixos s'ho creuen. Si algú ja no es creu el seu projecte és que alguna cosa no funciona", declaren. En el cas d'Atomic4VC arriben fins a la primera ronda, però, així i tot, no es desvinculen del projecte i l'objectiu final que tenen és la venda d'aquestes start-ups.
Sobre si els va afectar la sequera financera, asseguren que en un altre moment "hagués estat més fàcil aixecar capital", però que, tot i això, tot l'ecosistema estava en una situació semblant. "Potser sí que les rondes s'allargaven més, però Solfy va ser capaç de tancar la primera en un dels pitjors moments pel que fa a la inversió", matisen, i agreguen que "diners n'hi havia", però que es miraven més detalladament on els invertien. "És evident que en un altre moment podríem haver anat més de pressa, però com que no tenim una sèrie històrica de 10 anys o de més no ho podem comparar. Ara sembla que la cosa va millor, així que potser les rondes sí que acaben tancant-se en menys temps".
Pel que fa al talent, destaquen que sobretot n'hi ha molt de fora i que a Barcelona també n'hi ha, però posen l'accent en el fet que "hi ha hagut èxits (vendes d'empreses) de l'herència dels 2000". "Sempre que es fan llistes surten coses antigues, fa temps que no surt cap agent nou", però confirmen que ara l'ecosistema és molt més madur i que és qüestió de temps que alguna d'aquestes empreses faci un "salt endavant". Respecte als inversors, Baranera afirma que el primer inversor sol ser local i que en un segon estadi ja s'internacionalitza.
Nous agents dins de l'ecosistema emprenedor
Finalment, sobre com s'imaginen Atomic4VC en el futur, esperen que el màxim d'empreses que han acompanyat segueixin vives, que s'hagi produït algun èxit i que n'hagin pogut acompanyar a moltes. "Com que volem la màxima qualitat, hem de posar un topall de start-ups per incubar i accelerar, però esperem que cada vegada en siguin més". A banda, auguren ser un nou agent dins l'ecosistema de Barcelona i que els emprenedors que han pogut arribar a vendre els seus negocis acompanyin a nous emprenedors a potenciar els seus.