Barcelona escala una posició i se situa com el cinquè ecosistema de start-ups de la Unió Europea, el 2024. La capital catalana s'ha situat per darrere de París, Berlín, Estocolm i Amsterdam, en un rànquing que a escala mundial lideren Sant Francisco, Nova York, Londres, Los Angeles i Boston. 

L'ecosistema de la ciutat també s'ha posicionat en l'àmbit internacional com el primer del món en els sectors dels videojocs i la indústria farmacèutica i posa de manifest que “Barcelona ha consolidat la seva posició com a potència en l’escena de start-ups de la Unió Europea”, segons Eli David Rokah, conseller delegat d’StartupBlink, la consultora que realitza aquest informe anualment.

Per elaborar aquesta classificació la consultora té en compte paràmetres com la quantitat de start-ups de cada ecosistema, la seva qualitat i el clima de negocis. Analitza també indicadors com el nombre d’espais de coworking i acceleradores, la quantitat d’exits i unicorns, la tracció que generen les principals start´-ups i un conjunt d’indicadors empresarials i econòmics a escala regional.

Segons el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, aquest resultat posa de manifest que “en menys d’una dècada ens hem consolidat com un ecosistema digital i tecnològic madur, amb un dels hubs de start-ups més desenvolupats d’Europa”. Per Torrent, aquest teixit de start-ups “és una de les bases del nostre model de progrés empresarial, que actua com una palanca per accelerar la innovació i atreure projectes d’inversió estrangera estratègics per al país”.

El progrés en el segment de l'emprenedoria ha fet de Barcelona un hub internacional que el configuren 2.102 start-ups, segons les dades de l’any 2023 recollides en l'últim informe de l'activitat dut a terme per Acció. Aquesta és la xifra més alta de la sèrie històrica, un 4% més que l’any anterior. Un ecosistema que genera 20.600 llocs de treball (un 8% més) i un volum de negoci superior als 2.100 milions d’euros (un 14% més que l’any anterior i la xifra més alta de la sèrie).

Des d’un punt de vista sectorial, les start-ups catalanes es dediquen a la salut (16,9%), els serveis empresarials i software (15,2%); les TIC i el mòbil (5,7%); l’alimentació (5,2%) i la sostenibilitat i energia (5%). També destaquen els àmbits del fintech (4,8%), els viatges i l’oci (4,4%), les tecnologies de l’educació (3,8%) o les dedicades al contingut i mitjans digitals (3,6%).