El 2021 les empreses emergents espanyoles van recaptar 4.200 milions d'euros i el 2022 la xifra va descendir fins als 3.300 milions d'euros. La situació macroeconòmica i geopolítica adversa, les pujades de tipus i la crisi bancària als Estats Units, desencadenada després de la fallida de Silicon Valley Bank, van propiciar un escenari de sequera financera. Després de pràcticament dos anys, l'ecosistema emprenedor es mostra esperançador. Al món de la inversió, aquest any s'han registrat rondes de gran mida, han destacat sectors com el fintech i s'ha mostrat una "renovada confiança dels inversors internacionals", segons l'informe de l'últim trimestre sobre la inversió en start-ups de la Fundació Innovació Bankinter.
Encara que les grans apostes han augmentat, la inversió en fases primerenques s'enfronta a desafiaments. De fet, el volum total d'inversió ha incrementat un 38% en els primers nou mesos de l'any en comparació amb el mateix període de 2023. Atès que ja s'ha assolit el 92% del total invertit durant tot el 2023, s'anticipa un tancament d'any amb una xifra superior. Aquest creixement s'explica per l'alça de les megarondes, aquelles de més de 50 milions d'euros, i que sovint inclouen la participació d'inversors internacionals. La fundació ha assegurat que l'estudi confirma "l'enfortiment" de l'ecosistema espanyol, impulsat per un augment d'aquestes megarondes, que representen el 55% del total invertit, encara que matisa que si no es tenen en compte aquestes operacions, s'observa una disminució del 8% en el volum d'inversió i una caiguda de l'11% en el nombre d'operacions.
Inversió per àrees geogràfiques
Pel que fa a la distribució geogràfica, Barcelona lidera la classificació amb 874 milions d'euros captats, seguida de Madrid, amb 780 milions. Palència ha guanyat rellevància aquest any gràcies a l'operació de Zunder, que amb els seus 225 milions d'euros ha situat la província al tercer lloc de captació d'inversió en Espanya.
Entre les operacions més rellevants destaquen la ronda de Zunder, l'operador de càrrega ultraràpida per a vehicles elèctrics, i els 175 milions d'euros obtinguts per Boopos, el nou projecte del cofundador de Cabify. En tercera posició es troba ID Finance, amb seu a Barcelona, que desenvolupa serveis bancaris digitals, i ha aconseguit una ronda de 140 milions d'euros.
Sectors en auge
El sector fintech/insurtech està destacant aquest any, representant el 28% del total de les inversions en start-ups i captant 603 milions d'euros en els primers tres trimestres de 2024. Altres sectors que també mostren perspectives prometedores són Travel&Tourism, que se situa en segon lloc amb 396 milions d'euros, impulsat per les previsions globals per al turisme derivades dels canvis d'hàbits de consum i situació financera dels països desenvolupats. La tercera posició del rànquing de finançament l'ocupa el sector mobility&logistics, amb 279 milions d'euros captats.
Pel que fa a les desinversions, l'activitat d'exits va començar l'any amb una "intensa activitat compradora". El 2023 es van tancar 53 operacions, i en el que va de 2024 se n'han completat 48, el que representa el 90% del total de 2023. En el tercer trimestre de 2024, l'operació més rellevant va ser realitzada pel fons britànic HG Capital, que va adquirir prop del 50% del grup resultant de la fusió de Ctaima i E-Coordina, valorant l'empresa combinada en 160 milions d'euros. Aquesta inversió busca crear una plataforma de programari líder a Europa per a la gestió de contractistes, riscos i compliment, integrant les capacitats d'ambdues companyies i posicionant-se com un referent en l'àmbit europeu.
Radiografia de la inversió
En els primers mesos de 2024, el nombre de rondes en què participen exclusivament inversors locals representen la majoria de les operacions, amb un 62% del total. Tanmateix, el 54% del volum econòmic d'inversió correspon a les rondes en què participen exclusivament inversors estrangers, que solen invertir en fases més madures i de més mida. Respecte al volum d'inversió segons la nacionalitat dels inversors, s'observa que les rondes finançades únicament per inversors estrangers han assolit el 134% del total invertit en tot el 2023 per aquesta categoria. Aquesta dada demostra que els inversors internacionals mostren confiança en l'ecosistema emprenedor espanyol.
L'any va començar amb una caiguda del 17% en la inversió durant el primer trimestre, però el segon trimestre va experimentar una millora amb un augment del 161%. El tercer trimestre va mostrar un creixement moderat, amb un increment del 22% en els fons captats per start-ups, segons destaca l'informe.
Comparant els tres primers trimestres de 2024 davant el mateix període de l'any passat, s'observa un creixement en el nombre de rondes de Series C i Sèries Growth, que han passat d'11 a 13 i de 6 a 11 respectivament. Tanmateix, altres categories de rondes han vist una disminució: les rondes Preseed/Seed han passat de 92 a 85, les Sèries A de 98 a 73, i les Sèries B de 53 a 43. L'anàlisi de l'activitat inversora mostra una lleu disminució en la participació dels principals tipus d'inversors durant els primers nou mesos de 2024. Com a aspecte positiu, despunta la inversió pública, que s'incrementa en un 24% en els primers 9 mesos de 2024 respecte al mateix període de l'any anterior.