Ankorstore és un marketplace per a marques i retailers. Back Market proporciona productes recondicionats a un preu molt menor que un de nou i Qonto és una fintech que simplifica la banca de les empreses. Què tenen en comú els tres negocis? Més enllà de ser francesos i haver estat fundats en l'última dècada, les tres companyies han assolit l'estatus d'unicorn (valorades en més de 1.000 milions de dòlars) i han apostat per Barcelona. Per què? Què els ha cridat l'atenció de la ciutat? Què esperaven trobar en ella?
"Per a nosaltres Espanya és un mercat molt important. Encara que som una empresa tecnològica, considerem que és fonamental estar físicament al mercat per fer-se un lloc i ser part del panorama", explica Nathanaël Berbessou, director general de Back Market a ON ECONOMIA. El directiu afegeix que les oficines a Barcelona les van obrir el gener de 2022 i des d'aleshores han pogut generar vincles amb professionals de la ciutat. "Quan vam analitzar el mercat i la situació d'Espanya vam veure que Barcelona tenia un perfil més tecnològic que Madrid, que és més fàcil trobar desenvolupadors, designers i gent del sector i perquè la ciutat és atractiva per als nostres empleats", recorda Berbessou. En aquesta línia, assenyala que molts empleats francesos han decidit instal·lar-se aquí pel clima i les condicions de vida.
"Barcelona té un perfil més tecnològic que Madrid"
Qonto, el neobanc francès que ofereix el servei de creació d'empreses i compta amb 900 treballadors, va decidir introduir el hub d'operacions a Barcelona fa un any i mig. Per què? "A Barcelona hi ha molt talent i la qualitat de vida és elevada. La ciutat compta amb grans universitats i un ecosistema de start-ups creixent", comenta Carles Marcos, director general del negoci en ON ECONOMIA.
El directiu apunta que talent de França, Itàlia i Alemanya ha decidit traslladar-se a la ciutat i que estan "satisfets" amb la decisió presa. "El paper de Tech Barcelona a la ciutat és fonamental i la qualitat de vida aquí és magnífica". Treballadors d'altres seus han decidit venir a viure a la ciutat? "A Barcelona tenim el hub internacional i des de l'empresa apostem per polítiques de recursos humans perquè els facilitin els tràmits i es puguin quedar a la capital catalana". Sobre què li faltaria a la ciutat, Marcos assenyala que "hem de continuar treballant per ser un pol d'atracció de companyies" i recorda que "Barcelona té una ubicació privilegiada, amb moltes connexions a l'estranger i el clima és excepcional".
Pol d'atracció
A començaments del 2022, tot just dos anys després de la seva fundació, la francesa Ankorstore va assolir l'estatus d'unicorn amb una valoració de 1.750 milions d'euros. Aquest capital li va permetre expandir-se a una trentena de països europeus, entre ells Espanya, i accelerar la seva activitat a les zones estratègiques. "Vam triar Barcelona perquè aquí podem trobar moltes empreses emergents i companyies que estan en fases inicials als sectors i categories que treballem. Volem ser una porta d'entrada per a totes elles i brindar-los els nostres serveis", recorda Barthélémy Monigard, Country Mànager d'Ankorstore a Espanya, a aquest mitjà. Des que va aterrar a Espanya, la plataforma ha reunit a més de 13.000 minoristes i 1.700 marques independents espanyoles i ha duplicat la seva plantilla a Barcelona.
Estan en contacte els unicorns? "Evidentment que sí", confirma Marcos, que afegeix que "entaulem converses precisament perquè volem col·laborar, perquè a França hi ha una forta aposta per les start-ups i hem de facilitar el camí perquè això també passi a Espanya". Estem a la cua pel que fa a les empreses emergents? "Hi ha molla feina feta, però se n'ha de fer més. Respecte a la dimensió dels negocis i als unicorns, Espanya va un pas per darrere respecte a França, però anem en la bona direcció".
Per la seva part, Maite Moreno, professora d'EAE Business School indica que "Barcelona sempre ha estat un pol d'atracció i talent per diversos motius" i agrega que "la qualitat de vida és molt elevada". A més, la professora aclareix que a la capital catalana hi ha una "comunitat molt gran d'empreses tecnològiques" i que totes elles conformen un pol de treball, talent i educació. "Aquí tenim grans universitats i a la ciutat comptem amb les millors escoles de negoci que donen peu a la generació d'altres companyies".
Negocis internacionals a Catalunya
Catalunya, en el punt de mira de les firmes estrangeres. La comunitat autònoma suma més de 9.155 companyies internacionals, un 2,8% més que abans de la pandèmia. Aquesta dada és la més elevada de la sèrie històrica de multinacionals amb presència a Catalunya, segons dades d'ACCIÓ, l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball. L'informe, presentat a finals de l'any passat, detalla que el 23% d'aquests negocis s'han creat fa menys de cinc anys i les filials estrangeres establertes al territori s'han disparat un 60% respecte al 2014, any en què es van començar a analitzar aquestes dades.
En aquest sentit, ACCIÓ està treballant amb una cartera de 613 projectes d'inversió estrangera, la qual cosa representa un 56% més que el 2020. La meitat dels projectes que s'estan treballant són de tipus industrial, mentre que el 40% restant són negocis que encara no estan presents a Catalunya. Totes les multinacionals ubicades a Catalunya representen el 18,5% de l'ocupació al territori i es tracta de companyies que provenen de 90 països diferents. En aquesta línia, destaquen França (13,6%), Alemanya (12,2%), els Estats Units (13%) i el Regne Unit (10,5%). Per xifra d'empreses, els sectors vinculats a la indústria més rellevants són els de les TIC i digitalització de la indústria, així com el de la maquinària i el de béns d'equipament, que representen el 17% del conjunt de filials de negocis estrangers.