Barcelona torna a ocupar la segona posició com a ciutat preferida a la Unió Europea per crear una start-up, per darrere de Berlín i per davant de ciutats com Amsterdam, París i Lisboa. Segons un estudi publicat per Startup Heatmap Europe 2023, els emprenedors catalans situen la capital catalana com la segona millor ciutat per crear una empresa emergent.
L'estudi destaca que el 17,1% dels emprenedors europeus escollirien Barcelona per arrencar el seu projecte. En un comunicat, el departament d'Empresa de la Generalitat ha informat que la capital catalana ocupa així per sisè any consecutiu la segona posició al llistat d'Empresa Emergent Heatmap Europe. "El millor talent tecnològic segueix preferint Barcelona com una de les millors ciutats per fer créixer projectes empresarials", ha apuntat el secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos.
La Startup Heatmap Europe analitza des de 2016 les 50 ciutats més atractives d'Europa per crear un negoci emergent basant-se en les preferències dels fundadors d'aquestes companyies, que escullen tres ciutats europees entre una llista de més de 200.
2.200 start-ups a Catalunya
Cal recordar que Catalunya va tancar l'any 2022 amb 2.022 start-ups, la xifra més alta de la sèrie històrica i un 6,3% més que l'any anterior. Segons un estudi elaborat per ACCIÓ (l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball) i presentat pel conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, els negocis emergents pràcticament es van duplicar des que es va analitzar per primera vegada l'ecosistema l'any 2016. De fet, el 50% de les start-ups catalanes s'han creat en els últims cinc anys.
L'estudi destacava que durant l'any passat Catalunya va captar 1.653 milions d'euros d'inversió en negocis emergents, un 4,3% més que l'any anterior i la xifra més alta de la sèrie històrica, segons càlculs d'ACCIÓ a partir de la base de dades Dealroom. Analitzant la inversió captada per les empreses emergents catalanes en els últims cinc anys (5.043 milions d'euros), és un 296% superior a la que van obtenir en el quinquenni anterior (1.271 milions d'euros), la qual cosa evidencia la fortalesa i solidesa creixent de l'ecosistema català. "Aquest ecosistema actua com un dels grans imants per a la captació del millor talent i de nous projectes d'inversió estrangera en el nostre país", va defensar Albert Castellanos després de la presentació dels resultats.
Start-ups que ocupen a 19.100 persones
Respecte a la facturació, les start-ups analitzades acumulaven unes vendes de 1.720 milions d'euros i donaven ocupació a més de 19.100 persones a tancament de 2022. Respecte a l'ocupació que generen aquestes empreses, l'anàlisi apuntava que pràcticament un de cada quatre treballadors de negocis emergents catalans eren estrangers (un 23%), un 19% en el cas dels fundadors. "Aquest fet és clau per entendre l'ADN de l'ecosistema tecnològic català: el millor talent vol venir a Barcelona per crear i fer créixer els seus projectes empresarials", va indicar Castellanos.