El 15% de les start-ups a Catalunya són deeptech. La comunitat autònoma compta amb 291 empreses emergents basades en coneixements científics i avanços tecnològics capdavanters. Aquestes companyies inclouen innovacions a les fronteres de coneixement en disciplines bàsiques com la biologia, la química, la física, les matemàtiques o l'enginyeria. Segons el primer estudi de la Generalitat sobre aquest àmbit dut a terme per l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa (ACCIÓ) del Departament d'Empresa i Treball, aquests negocis generen més de 1.700 llocs de treball altament qualificats, a més de facturar 124 milions d'euros.
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, assegura després de la presentació de les dades que "Barcelona i Catalunya ja s'han consolidat com el primer hub de start-ups del sud d'Europa, i en referència imprescindible del mapa d'empreses emergents al continent". Segons ell, es tracta d'empreses "clau per garantir una bona transferència tecnològica i la transformació del model productiu", i per això veu necessari alimentar aquest ecosistema local, ha dit.
457 milions d'euros de finançament
Aquestes start-ups aposten sobretot pel desenvolupament tecnològic dels àmbits de la biotecnologia (39,7% del total), la intel·ligència artificial (23,4%), els materials de frontera (11%), la robòtica (8,6%) i la fotònica (5,9%). De fet, el 42,6% de les deeptech s'han creat en l'àmbit universitari o d'investigació, i la meitat de les empreses tenen alguna patent o sistema de protecció del seu coneixement. Respecte a la creació d'aquests negocis, l'informe mostra que més de la meitat (54%) es van formar en els darrers cinc anys, la qual cosa demostra el dinamisme i les projeccions de creixement d'aquest ecosistema a Catalunya," destaca.
El conseller delegat d'Acció, Albert Castellanos, assenyala que aquests sectors tenen una forta tradició industrial a Catalunya i que mostren "les fortaleses" que té el territori per fer front a reptes tan rellevants com la digitalització de la indústria o la sostenibilitat, en les seves paraules. En el cas de Catalunya, un 18% dels fundadors i un 17% dels treballadors de les start-ups són estrangeres. El percentatge de dones que ocupa càrrecs directius o són fundadors de les start-ups deeptech catalanes assoleix el 36%. Respecte al total de start-ups catalanes, les dones estan presents a pràcticament un 20% dels equips fundadors.
Segons l'estudi, Barcelona és el primer hub del sud d'Europa en finançament captat per empreses emergents deeptech, amb 457 milions d'euros en el període 2017-2021. Aquest 2022, Catalunya ha arribat als 159 milions d'euros, "la xifra més alta de la sèrie històrica en volum de finançament captat per empreses emergents deeptech". De fet, és per aquesta raó que el Govern va crear un nou fons amb un pressupost de 2,5 milions d'euros específic per a aquest tipus d'empreses. S'impulsarà a partir dels fons de capital risc i business angels especialitzats al sector deeptech, que a més de finançar, els aportessin coneixements de mercat, dels models de negoci, de gestió empresarial i de com fer créixer les empreses.
Finlàndia encapçala el rànquing d'inversió en 'deeptech'
El valor total de les inversions en start-ups al món s'ha quadruplicat entre els anys 2016 i 2020, fins als 62.000 milions de dòlars (uns 58.382 milions d'euros), i el 2025 podrien superar els 200.000 milions de dòlars (188,33 milions d'euros), el triple respecte a l'any 2020. El 2021 va ser un any rècord per a les deeptech europees, amb 19.000 milions de dòlars captats fins al mes de setembre, el doble respecte al 2020. El Regne Unit lidera en capital risc captat, mentre que a Finlàndia és on hi ha més inversió en deeptech respecte al total.
Inversió 'deeptech' de 10 milions
A finals de setembre, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va anunciar el llançament del fons d'inversió publicoprivat deeptech de 10 milions d'euros per a "petits projectes empresarials" amb un ús intensiu de la tecnologia i el coneixement per innovar en matèries com la salut i l'eficiència energètica. "El fons anunciat per l'Ajuntament preveu aixecar fins a 30 milions d'euros en inversions d'altres empreses, en petites start-ups i en petites iniciatives empresarials que tindran lloc en espais que la ciutat està generant, com aquesta Ciutadella del Coneixement," va assenyalar Collboni.
L'edil socialista va apuntar després de l'anunci que "volem que Barcelona generi aquestes oportunitats" i va destacar l'aplicació del deeptech en productes i serveis que millorin la vida de les persones i les ciutats.