Què necessita Barcelona per consolidar-se com un hub tecnològic i emprenedor en l'àmbit europeu? Sota aquesta premissa i en el marc de la 38 Reunió Cercle d'Economia, que es realitza fins dimecres a l'Hotel W de Barcelona, Einat Magal, representant del Ministeri d'Innovació, Ciència i Tecnologia d'Israel, Miquel Martí, CEO de Tech Barcelona, Natalia Olson, exassessora d'Innovació i competitivitat del president dels Estats Units Barak Obama i directora de Plug And Play i Pau Solanilla, comissionat de Promoció de Ciutat a l'Ajuntament de Barcelona, han defensat aquest dilluns que Barcelona és una ciutat "vibrant" que fomenta la innovació i el talent, però han matisat que s'ha de continuar fomentant la col·laboració publicoprivada i l'atracció de talent i d'empreses a la ciutat.

"Barcelona compta amb actius que ens permeten competir globalment, comptem amb un ecosistema emprenedor exemplar, una ubicació estratègica i un clima privilegiat, encara que hem de fer front a alguns punts com l'educació i la col·laboració entre els diferents actors", ha recordat Rita Almela, vocal de la Junta Directiva del Cercle d'Economia i moderadora de la taula rodona.

Talent, innovació i incentius fiscals

Li ha seguit el fil Magal, que des d'Israel ha defensat que els governs han d'acompanyar el sector emprenedor i les start-ups en el seu desenvolupament i establir incentius adequats per ajudar a completar les "peces que falten" dins de l'ecosistema tecnològic, que representa el 50% de l'activitat exportadora d'Israel. En una connexió telemàtica, la representant del Ministeri d'Innovació, Ciència i Tecnologia d'Israel, pol mundial de producció tecnològica, ha apuntat que el capital humà ha estat el límit "més gran en l'expansió" de la indústria tecnològica en els últims anys. "Per a una ciutat com Barcelona recomanaria que el Govern no deixés de banda al talent, més aviat que estigui a prop, que doni incentius i que potenciï aquestes persones perquè les seves empreses tinguin èxit", ha reflexionat.

Olson ha afirmat que el Govern ha de confiar en el sector privat i habilitar incentius fiscals per a les empreses emergents. A més, ha agregat que Barcelona té potencial per trobar "noves oportunitats de negoci" si els investigadors de les seves universitats i centres treballen juntament amb experts en negocis. La directora de Plug And Play també ha destacat la capacitat de les grans empreses d'integrar la innovació que sorgeix dels negocis emergents, un fet que ajuda l'ecosistema de la innovació a créixer i a compensar la dificultat d'invertir en R+D+I (recerca, desenvolupament i innovació) en les companyies més grans.

Taula rodona en el Cercle d'Economia amb experts en innovació | Foto: Carlos Baglietto

"Barcelona competeix amb tothom"

"En menys de cinc anys Barcelona ha doblat el nombre de hubs, ara compta amb pràcticament un centenar i això és una mètrica d'èxit", ha assegurat Miquel Martí, CEO de Tech Barcelona. "La ciutat està ben posicionada, fa una dècada no sortia en cap rànquing i ara està en pràcticament tots", ha agregat. En aquest sentit, Martí ha fet bandera del talent nacional, de les "grans" escoles de negoci i dels actius que té la ciutat. "La cultura emprenedora està més acceptada, el sector emprenedor fins fa uns anys estava malentès i ara ja no. Que estiguem parlant d'emprenedoria també és rellevant", ha afegit.

Respecte als reptes, Martí ha explicat que "això és una competició global" i que ja no es competeix amb Lisboa, Bilbao o Madrid, sinó que ara Barcelona competeix amb tothom. "Els projectes que sorgeixen de Barcelona han de ser projectes grans, amb grans tecnologies, perquè si no, el talent se'n va". "Sense ecosistema local no hi ha ecosistema global", ha conclòs el directiu.

Pau Solanilla, per la seva part, ha indicat que "Barcelona ha de tenir una visió estratègica compartida de ciutat" i ha apuntat que es necessita "lideratge i visió". En aquesta línia, el comissionat de Promoció de Ciutat a l'Ajuntament de Barcelona ha defensat el 22@ i ha advocat per treballar en la "cultura del risc" perquè l'administració pugui arriscar més a l'hora d'invertir. Solanilla també ha urgit a millorar les connexions intercontinentals de la ciutat per connectar-la amb centres d'innovació globals i estar "inserits a les cadenes de valor estratègiques", com la dels xips: de fet, ha explicat que estan treballant perquè la ciutat aculli un congrés sobre semiconductors. "Cal recosir alguns consensos, connectar-nos amb les cadenes de valor globals i dissenyar una visió estratègica", ha acabat Solanilla.