En els darrers cinc anys s'han creat a Espanya 570.000 empreses, de les quals 25.452 eren start-ups. D'aquestes, romanen actives 423.508 companyies, 23.383 de les quals s'han catalogat com a start-ups. Aquesta xifra representa un 3% més que el 2021, segons l'Estudi sobre les empreses start-up a Espanya publicat per Informa D&B, i la seva esperança de vida és més gran. Gairebé el 96% d'aquests negocis emergents són microempreses, una mica més del 2,5% petites, i les mitjanes i les grans no assoleixen l'1%. A l'informe s'exposa que les start-ups no només acrediten més supervivència que la resta de negocis, sinó que també mostren una menor probabilitat de tancament. Un 74% reconeix un risc mitjà o baix de clausura l'any vinent.

En aquest sentit, el seu risc de liquiditat (probabilitat d'impagaments, és a dir, que presenti una demora en els seus pagaments de més de 90 dies respecte a la data de pagament que s'indica a la factura) també és molt inferior: les start-ups presenten un risc de retard en pagaments molt inferior a les empreses del grup de control: el 27,18% de les empreses del primer tipus té un risc baix o moderadament baix davant el 18,07% de les empreses del segon tipus. Posant el focus a l'índex de resiliència, un 46% de les companyies emergents manifesten un nivell mitjà o alt, per sobre del 39% del total de les empreses. La mitjana d'empleats de les start-ups és de 6,98 per empresa, mentre que el grup de control mostra una mitjana de 4,74. Així mateix, tenen una taxa d'empleats fixos del 70% davant el 65% de les empreses del grup de control.

Aquestes dades s'han elaborat a partir d'una definició de start-up que consisteix en empresa independent de recent creació que desenvolupa una activitat tecnològica o innovadora. Aquesta definició serà la que més tard delimiti la normativa relativa a la nova llei de start-ups, aprovada recentment al Congrés dels Diputats. En aquesta línia, firmes emergents relacionades amb activitats no tecnològiques hi ha poc més del 3%. Una mica més del 80% es dedica a serveis d'alta tecnologia o punta (les activitats de programació representen el 47%), i el 13% a activitats manufactureres d'alta tecnologia. De les no tecnològiques, el 33% es dedica a serveis empresarials, un 19% al comerç i un 13% a la indústria.

Start-ups a Espanya per Comunitats Autònomes
Start-ups a Espanya per comunitats autònomes

Rendibilitat de les start-ups

La rendibilitat d'aquests negocis, start-ups o no, és molt baixa, segurament pels efectes de la crisi sanitària, del 0,36% i del 0,16%, respectivament. Les start-ups tenen també una xifra de venda per nombre d'empreses superior i registren una facturació d'1.078.459 euros per empresa davant els 724.844 euros del grup de control. Nathalie Gianese, directora d'Estudis d'informe D&B, indica que "després d'analitzar els comptes de les empreses creades els últims cinc anys, s'aprecia que les start-ups tenen una taxa de supervivència superior a la resta de companyies: a prop del 92% romanen actives davant el 73% de la resta, per la qual cosa no és cert que s'exposin a un risc més gran."

A prop del 62% de les start-ups es concentren en tres comunitats: Madrid, Catalunya i Andalusia. Tanmateix, si comparem el nombre de start-ups amb el total de creació de societats per comunitats, hi ha una proporció més gran de potencials empreses emergents a La Rioja (13,67 % del total de societats creades), les Canàries (7,37 %) i Navarra (6,89 %). Madrid i Catalunya tenen taxes molt similars: 6,67 % i 6,55 % respectivament.

Respecte a l'activitat exterior a través de la importació i exportació de béns o serveis, l'activitat exterior de les start-ups és escassa, concretament d'un 4,72%, taxa equivalent al 5,02% en el grup de control. En el cas de la implantació fora d'Espanya, són molt poques les empreses emergents o del grup de control que tenen una filial a l'estranger.