A les portes de les eleccions municipals 2023, els representats polítics de Barcelona han exhibit les seves propostes sobre emprenedoria i innovació, dos temes en ple creixement a la capital catalana que generen certa confrontació entre els diferents partits polítics que es presenten als comicis d'aquest diumenge. En una taula rodona impulsada per Aticco i EmprendEs, Rosa Suriñach (ERC), Tània Corrons (Barcelona en Comú), Joan Canadell (Junts) i Jordi Valls (PSC) defensen les seves idees, projectes i motivacions de cara a aquests quatre anys vinents. Col·laboració publicoprivada? Falta de talent? Quin és el paper de les universitats?
Tània Corrons afirma que, des de Barcelona en Comú, entenen l'emprenedoria com una "emprenedoria del segle XXI: humanista, conscient, liderada per dones, migrants, joves… que vol vincular-se a la ciutat, al barri i a les noves generacions", i agrega que els agrada pensar "out of the box i treballar acompanyats del sector privat". Des del Partit Socialista insisteixen en la importància de diversificar una economia basada en el turisme, intentant generar altres pols d’activitat econòmica. Destaca, en aquest propòsit, la necessitat de tenir clar quin ha de ser el paper de l’Ajuntament, que ha de servir de motor i acompanyament de l’emprenedoria. “Necessitem apostar i millorar”, va dir Jordi Valls.
Des d'Esquerra Republicana, Rosa Suriñach assegura que "Barcelona és sinònim d'ecosistema emprenedor, de generar coneixement, innovació i ciència". En aquest sentit, la regidora a l'Ajuntament de Barcelona defensa que hi ha hagut una aposta "molt forta" durant anys per impulsar i donar suport a aquest ecosistema i que l'administració pública ha recolzat el món emprenedor. "Tenim una bona posada en escena i l'hem d'empènyer". En aquesta línia, Joan Canadell de Junts per Catalunya argumenta que, des del seu partit, aposten per transformar Barcelona i Catalunya en la "societat del coneixement". "No podem pensar en futur, ja està passant i l'hem de potenciar".
"Talent, innovació, emprenedoria i recerca"
Sobre el talent, Corrons assenyala que entenen l'emprenedoria com un "motor de transformació econòmica i talent" i adhereix que, des de Barcelona en Comú, partit que governa a la ciutat des de fa vuit anys, volen liderar les grans transformacions i fer-ho de forma "valenta i conjunta". Suriñach, com a representant a la taula rodona d'Esquerra Republicana, apunta que un dels seus reptes si arriben a governar serà la capacitat d'atraure talent de fora i generar i potenciar el que hi ha a la ciutat. "El talent cal buscar-lo, tenir-lo aquí, crear un sistema innovador i impulsar-lo. Aquesta és la gran transformació que volem tant per Barcelona com per Catalunya", defensa.
Canadell, per la seva part, considera "clau" la captació de talent de l'estranger, especialment dels Estats Units i l'Àsia i demana l'ampliació de l'aeroport del Prat per anar a buscar a aquesta gent. "Calen connexions directes amb altres aeroports, col·laboració publicoprivada i posar catifes perquè vingui l'empresa privada, innovi i atregui més talent", agrega el representant de Junts. Valls, des del Partit Socialista, afegeix que l'ampliació de l'Aeroport és "important", no tant pel talent, sinó també per potenciar l'àrea metropolitana. "La formació és primordial, la digitalització també i l'aposta per les universitats és bàsica. Barcelona té un repte molt important, s'han de generar altres pols d’activitat econòmica, innovació, emprenedoria i recerca", segons el candidat número 9 del PSC.
Quins reptes tenen els candidats?
Des de Barcelona en Comú, aposten pel lideratge de les grans transformacions de les ciutats de forma "valenta i conjunta". Aposten per la diversificació de l’economia i d’altres sectors, la innovació social i la reindustrialització verda als barris del Besòs, entre altres. Suriñach afirma que entre els seus reptes hi ha la creació i consolidació de start-ups, la capacitat de connexió entre centres de recerca, emprenedoria i les universitats i l'impacte que tenen aquests negocis emergents cap a la societat. "Som atractius en diferents aspectes i ara ens hem de focalitzar en les universitats, les escoles i el canvi cultural".
Canadell aniria "més enllà" i defensa que la majoria de reptes se solucionaran amb tecnologia. "Ja estem transitant cap a aquesta societat del coneixement, però cal que el 22@ segueixi creixent i creem nous projectes com el supercomputador". Finalment, des del PSC manifesten la necessitat de col·laboració amb el sector privat per poder concloure aquests projectes emprenedors i innovadors que des dels diferents partits proposen.