"No vull fer-me rica, vull ajudar la gent". Així explica Lucirley Mazera, emprenedora de més de 50 anys, el seu nou projecte, que té l'objectiu d'ajudar a les dones víctimes de violència de gènere. Després de més de 20 anys sent treballadora social, Mazena ha decidit fer un salt a la seva vida i ha apostat per l'emprenedoria per auxiliar a víctimes de violència. La plataforma que ha creat és LilaS, que es basa en la informació, l'acollida i l'ajuda de víctimes de violència de gènere i, a més, compta amb una funció d'auxili en cas de situacions de perill, per la qual cosa la usuària pot alertar ràpidament tant als seus contactes com a la policia.

La innovació de Mazera, juntament amb més d'un centenar, és una de les candidates als VI Premis +50 Empren, una convocatòria que busca identificar i donar suport a idees i projectes de negoci promoguts per emprenedors sènior i que aposta per l'impuls de l'emprenedoria a professionals majors de 50 anys. Aquests guardons són una iniciativa de Generació Salvia, projecte de Fundació Endesa i Fundació Máshumano, a banda de la productora 02:59 Films. 

Lluita contra l'edatisme

“La primera edició dels premis +50 Emprèn es va fer el 2019, el promotor va ser 02.59 films i es va fer gira per diverses ciutats coincidint amb la presentació de la seva pel·lícula Avis. En anys següents es va fer sota el paraigua de Savia, que és un projecte de Fundació Endesa i Fundació Mashumano, que busca millorar l'ocupabilitat dels sèniors. Savia busca a més lluitar contra l'edatisme, que és un prejudici que afecta  les persones de 50 o més anys i que està molt arrelat socialment. Enguany hem convocat la sisena edició dels premis +50 Emprèn, en la qual, com a novetat, a més dels premis, s'ha afegit el guardó Emprenedoria Verda per a projectes d'emprenedoria que contribueixin a la reducció d'emissions, en línia amb el nou Pla Estratègic de Fundació Endesa”, defensa Eva Hernández, responsable de Projectes de la Fundació Endesa.

Emprenedors sèniors

A banda del projecte LilaS, a l'edició d'enguany també s'han presentat casos com el de Lluís Corominas o Xavier Batlle. En el primer cas, Corominas havia treballat durant anys en una empresa càrnia i, amb 45 anys, va decidir posar-se a estudiar perquè una persona de dins l'empresa li va dir que tenia traça per la informàtica i el va animar. L'emprenedor sènior ha creat Wines DO, una botiga en línia de vi basat en intel·ligència artificial. "Ve molta gent preparada per darrere amb carreres, màsters i titulacions i els que ja tenim una edat ens trobem amb un futur incert", comenta Corominas, que agrega que falten projectes propis i ell va decidir llançar-se a la piscina. Actualment, al web compten amb més de 1.000 vins tant catalans com de la resta d'Europa i a la llarga esperen oferir oli i productes ecològics, entre altres. 

Pel que fa a Batlle, l'emprenedor ha entrat dins la convocatòria amb My Biography, un portal dedicat a les autobiografies. "He sigut editor i el que vull és digitalitzar els processos i permetre que tothom pugui llegir les biografies de la gent. No han de ser persones conegudes, sinó que tinc l'objectiu de preservar la informació d'una generació com la meva, que ja s'acaba, que no hem conegut la guerra, però que hem viscut molt", explica. Així, Batlle aspira que qualsevol persona pugui escriure la seva biografia i que es pugui traduir en diferents idiomes per arribar al màxim de gent  possible. "Hem de preservar la informació i la memòria de tota una generació". 

"A Espanya hi ha més de 800.000 persones aturades de més de 50 anys i això és un greu problema". Per intentar revocar aquesta situació, David Baró, un altre emprenedor sènior que s'ha presentat al concurs, intenta lluitar contra l'edatisme amb Trabajo a los 50, un projecte que busca el lloc de feina per persones +50 tenint en compte no només la seva trajectòria professional i les titulacions, sinó també les seves aptituds i habilitats. "Un de cada 3 aturats sènior ho són de llarga durada i, per revertir-ho, a les entrevistes preguntem pels seus hobbies, inquietuds i facilitats". 

Aspirant al guardó d'Emprenedoria Verda hi ha el cas de Paedona, una nova opció de funerària ecològica per a les mascotes que té l'objectiu és crear un "entorn positiu" amb l'aplicació d'una tècnica per reciclar una indústria contaminant com és la funerària. 

Finalistes i premis

De totes les propostes presentades se seleccionaran 12 finalistes que passaran a la fase final. Un jurat triarà els guanyadors, que optaran a un dels tres Premis +50 Emprèn que es lliuren en la categoria general i al Premi Emprenedoria Verda de la categoria especial. El primer premi de la categoria general rebrà 10.000 euros, mentre que el segon i tercer classificat obtindran 5.000 i 3.000 euros, respectivament. En el cas d'Emprenedoria Verda, el premi està dotat amb 15.000 euros en metàl·lic per reconèixer iniciatives enfocades en els àmbits de la transició energètica i l'economia circular.

Els premis +50 Emprèn han passat per Madrid, Sevilla i Barcelona, entre altres ciutats, i està previst que passin també per Saragossa i Màlaga. En la tercera edició del certamen, el barceloní Sergi García-Alsina es va endur el premi. Juntament amb el seu pare, Juan García-Alsina, de 83 anys, tenen concedida la patent europea al mecanisme que millora la comoditat de la bota d'esquí, aportant una solució de rigidesa a través d'una exoestructura que no actua per compressió.