Les empreses dedicades a la salut digital a Catalunya arriben a 331, un 24% més que l’any 2022. Totes juntes generen un volum de negoci de 592,5 milions d’euros, un 35% més que l’any anterior i donen feina a 4.810 persones, un 56% més. Aquestes són algunes de les dades més destacades de l’estudi sobre la Salut digital a Catalunya elaborat per ACCIÓ, en col·laboració amb el Barcelona Health Hub, que ha presentat el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, juntament amb el vicepresident del BHH, Luis Badrinas.
Segons Castellanos, “aquestes dades refermen que Catalunya és un territori punter en l’àmbit de salut digital” i mostren "l'efervescència" del sector. "Es tracta d'un teixit empresarial jove, on el 65% de les companyies tenen menys de 10 anys de vida i amb un ampli protagonisme de les start-ups", ha destacat, i ha afegit que de les més de 2.100 companyies emergents que hi ha a Catalunya, el segment de tecnologies de la salut és el "més nombrós", representant el 17% del total.
Catalunya, 5a regió mundial en captació de projectes d'inversió estrangera vinculada al sector salut
Sobre el motiu d’aquest creixement respecte a l'any anterior, l'estudi apunta que les empreses de salut digital a Catalunya operen sobretot en el desenvolupament d'eines clíniques (18% del total), la consultoria tecnològica (18%), les teràpies digitals (12%) i el suport a les decisions mèdiques, amb un 10%. D'altra banda, l'informe assenyala que Catalunya és la cinquena regió mundial que ha captat més projectes d'inversió estrangera tecnològica vinculada al sector de la salut en el darrer quinquenni (2019-2023). De fet, Catalunya ha rebut 18 projectes per valor de 1.003 milions d'euros que han generat 1.943 llocs de feina. A més, compta amb més d’una dotzena de centres tecnològics de companyies internacionals com ara Bayer, Novartis o AstraZeneca.
“Aquesta capacitat d’atracció ve generada per l’existència a Catalunya d’un robust sector de les ciències de la vida, que compta amb gairebé 1.400 empreses, factor que es complementa amb 17 centres tecnològics i instituts de recerca hospitalària”, apunten des de l’estudi, que agregen que disposa d'elements de suport com el Biocat, el Barcelona Health Hub o el CataloniaBio&Healthtech Cluster i 13 universitats i centres formatius.
La IA i l'ús massiu de dades, una tendència a l'alça
"El fenomen de la salut digital gaudeix d'un impacte global amb unes previsions de creixement elevades", ha indicat Castellanos, que ha tret pit que, segons l'estudi, el mercat mundial del sector creixerà a un ritme del 13% anual fins al 2032, on s'espera que acumuli un valor de 939.500 milions de dòlars. Bona part d'aquest valor es concentra a l'Àsia-Pacífic, que acumula el 44% de quota de mercat global, amb un lideratge destacat sobretot per la Xina o l'Índia.
Respecte a les tendències del sector, l'informe destaca la intel·ligència artificial i l'ús massiu de dades, així com a una major evolució de l'atenció en remot, l'ús de realitat virtual i augmentada o les qüestions relatives a la privacitat i la ciberseguretat. Finalment, una altra tendència a l'alça és l'ús mèdic de la bioimpressió i la impressió en 3D i 4D.