Ephion Health és una empresa de salut digital que ha creat la primera plataforma digital que permet monitorar, a través de la intel·ligència artificial, l'evolució dels pacients amb malalties que afecten la mobilitat. El projecte va néixer el 2021 de la mà de Quique Llaudet, Mireia Claramunt, Felip Miralles i Sebastian Idelsohn i, després de més de 24 mesos en marxa, el negoci ha estat seleccionat per Google entre més de 500 companyies per al programa Google for Startup Growth Academy: AI for Health.
El Chief Strategy Officer (CSO) d'Ephion Health, Sebastian Idelsohn, assegura que es van presentar al programa perquè escullen empreses amb potencial de creixement i, després d'un intensiu de 12 setmanes, la multinacional els ofereix les eines per fer créixer els projectes. "Ara mateix estem dins del programa, elegien només a 24 companyies de totes les que es presentaven i vam ser una d'elles. És molt gratificant perquè ens donen consells tècnics, millores, reptes i recomanacions, més enllà de tenir a l'abast un gran ventall d'experts i desenes de contactes," assenyala.
La start-up, que actualment compta amb una desena d'empleats, es va començar a través del centre tecnològic Eurecat, l'Hospital Sant Joan de Déu i The Collider, el programa d'innovació de Mobile World Capital Barcelona (MWCapital). Ha tancat recentment una ronda de capital privat de mig milió d'euros, que se sumen a la consecució de fons públics competitius per prop d'1 milió d'euros aconseguits des de la seva creació.
"Anàlisi precisa i objectiva"
Com funciona? Segons detalla Idelsohn, la plataforma quantifica la mobilitat i la capacitat funcional dels pacients a través de sensors biomecànics que permeten recollir diferents variables. Aquestes dades són processades a través d'una app i es transmeten als servidors de la companyia. Finalment, aquesta informació s'analitza a través d'algoritmes d'IA i s'obté una puntuació del 0 al 100 que està directament relacionada amb l'estat de salut de cada pacient. "Aquesta eina ens permet monitorar el pacient de forma precisa i objectiva i es pot dur a terme tant en hospitals com de forma remota", aclareix. En aquest sentit, afegeix que des d'Ephion Health permeten millorar, restituir o frenar la pèrdua progressiva d'aquestes facultats relacionades amb la mobilitat i la capacitat funcional de cada pacient.
Encara que la start-up s'ha centrat en malalties Neuromusculars, l'objectiu és ampliar el nombre de malalties que poden ser monitorades, com pot ser per a pacients majors d'edat i el seu risc de caigudes o els efectes secundaris que provoca la quimioteràpia. Per facilitar la gestió del pacient, Ephion ha desenvolupat, juntament amb el Grup de Neuromuscular de l'Hospital Sant Pau de Barcelona, un mòdul de seguiment digital que va més enllà dels tests funcionals. Aquesta eina, que combina qüestionaris autoavaluats pel pacient i monitoratge de l'activitat física, proporciona als professionals mèdics dades precises i detallades per a un seguiment integral de l'evolució de cada cas. Aquesta eina és complementària a la de l'aplicació, tot i que matisa que serveix per complementar la resta de dades.
A llarg termini, més enllà de ser l'empresa líder al sector, auguren poder ser a molts hospitals, centres d'investigació i la indústria farmacèutica. “Esperem continuar desenvolupant nous biomarcadors digitals perquè els fàrmacs dissenyats per tractar malalties que afecten la mobilitat dels pacients puguin arribar als pacients de forma més ràpida i econòmica”. En l'àmbit regulador, es troben en la fase final de certificació del sistema com a producte sanitari a Europa i preveuen iniciar el procés als Estats Units en els pròxims mesos.
Respecte a la intel·ligència artificial, el directiu indica que gràcies a ella poden analitzar amb més precisió les dades i els biomarcadors del sistema i que la finalitat és demostrar l'excel·lència de la plataforma digital en un sector clínic nínxol com és el del mercat de les malalties Neuromusculars per posteriorment saltar també a altres mercats i acabar utilitzant-la per a altres patologies com el Parkinson o l'Alzheimer.