El 64% dels propietaris d'empreses a Espanya té més de 40 anys. Aquesta és una de les conclusions d'Informe Emprende, un estudi elaborat per Holded en col·laboració amb Visma i Kantar sobre emprenedoria i pimes que fa una radiografia de l'ecosistema emprenedor. Segons l'estudi, només el 12,3% dels emprenedors a Espanya té menys de 34 anys, una de les taxes més baixes a Europa en comparació amb països com França (37,9%) o Bèlgica (37,3%). Suècia, per la seva part, té la proporció més baixa d'emprenedors joves amb un 10,70%, seguit de Finlàndia (10,80%) i Espanya (12,30%).

Obstacles per als emprenedors

L'informe destaca els desafiaments específics a què s'enfronten els emprenedors i pimes espanyoles en comparació amb els seus homòlegs europeus. Entre els principals reptes, a Espanya destaca la sobrecàrrega administrativa i el compliment de la normativa. "Són barreres significatives per als emprenedors espanyols", critiquen els participants de l'estudi. A més, el 34% dels enquestats a Espanya percep la legislació com un obstacle "complicat" o "molt complicat" a l'hora de crear una empresa.

Un altre dels grans desafiaments per als emprenedors espanyols és el finançament. Un 24,3% dels enquestats considera que accedir a finançament és un dels obstacles més grans per desenvolupar el seu projecte, una proporció superior a la d'altres països europeus. Aquesta dificultat es veu agreujada a la regió mediterrània, on un 72% dels emprenedors percep l'obtenció de finançament com un repte complicat, en comparació amb el 58% dels països nòrdics. 

Per què emprenen els espanyols?

Per contra, un dels punts forts de l'ecosistema emprenedor espanyol que destaca l'estudi és la motivació per la passió: el 23,9% dels emprenedors decideixen iniciar un negoci per interès o passió personal, un percentatge lleugerament superior a la mitjana europea i només superada per Suècia. Per la seva part, el 20% dels emprenedors esmenta la recerca d'autonomia, i únicament un 0,5% dels enquestats a Espanya emprèn amb l'objectiu de tenir un impacte positiu en la societat, la xifra més baixa de tot Europa. "Aquest aspecte reflecteix un panorama en el qual els motius personals, com la independència i la conciliació, són predominants davant impulsos més altruistes", assenyalen a l'informe.

Paritat entre els creadors de negocis

Europa compta amb 24,5 milions de pimes, representen el 99,8% de totes les empreses actives i la vida mitjana d'una empresa a Europa és de 19,6 anys, "dada que reflecteix estabilitat a llarg termini dins de l'ecosistema empresarial", segons l'informe, que matisa que la meitat dels negocis que participen en l'estudi s'han creat en els últims 15 anys. De fet, el 15% de les companyies analitzades van ser fundades en els últims quatre anys, el que demostra una tendència "a l'alça" cap a l'aparició de nous emprenedors. En l'última dècada, hi ha hagut un gran creixement en el nombre de negocis: 1 de cada 4 van ser creats entre 2001 i 2010 i el 35% entre 2011 i 2020.

Així, destaca una tendència de "creixement positiu" a Espanya en la creació de noves empreses. Encara que es troba en una posició intermèdia-alta respecte al nombre d'empreses creades en l'última dècada, la seva taxa de creació és inferior a països com França o Polònia. Tanmateix, Espanya supera països com Bèlgica, Dinamarca o els Països Baixos. Pel que fa al gènere, a Europa el 54% dels emprenedors són homes i el 46% dones, mentre que a Espanya la radiografia és similar: el 55,5% són homes, davant el 44,5% de dones. Tot i això, aquesta xifra està per sota de països com Suècia o Dinamarca, on hi ha una proporció de dones emprenedores més gran.

La digitalització a les empreses

Gestionar un negoci a Espanya continua sent una tasca que consumeix una gran quantitat de temps en activitats administratives, conforme a l'estudi. Un 49% dels emprenedors mediterranis, entre qui s'inclou els espanyols, dediquen més del 40% del seu temps a tasques com la facturació, comptabilitat i gestió de nòmines, el que resta recursos que podrien destinar-se a activitats més importants i estratègiques. 

En termes de digitalització, el 59,1% de les empreses espanyoles ja ha adoptat programari professional per a la facturació, mentre que el 49,7% utilitza aquest tipus de solucions per a la comptabilitat i el 37,9% per a la gestió de nòmines. Tanmateix, continua existint una marcada dependència d'eines més tradicionals, com els fulls de càlcul, que encara són utilitzats per un 19% de les pimes per gestionar les seves factures. L'adopció de programari al núvol és relativament baixa, amb només un 22% de les empreses espanyoles utilitzant aquest tipus de solucions. 

Malgrat els desafiaments, les dades revelen que l'ecosistema emprenedor valora el futur amb "optimisme moderat" entre els emprenedors espanyols respecte a les seves expectatives de creixement. El 54,2% confia a assolir els seus objectius per a l'any entrant, encara que aquesta xifra és lleugerament inferior a la d'altres regions europees com Benelux, on el 65,5% dels emprenedors es mostra optimista.