Factorial es referma en el sector dels recursos humans. El programari barceloní de gestió empresarial i de RH per a pimes ha superat els 11.000 clients i pretén arribar als 1.000 milions de facturació en 5 anys. La companyia fundada el 2016 de la mà de Jordi Romero, Bernat Farrero i Pau Ramon no comparteix dades de facturació, però assegura que durant els anys 2020, 2021 i 2022 van estar triplicant el negoci i que ara estan prop de duplicar-lo. En aquest sentit, Romero augura arribar als mil milions de vendes de cara al 2029 o 2030.
En una trobada organitzada per l'Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC), l'emprenedor ha afegit que "parlar a cinc anys vista per a nosaltres és poc temps", però ha confirmat que "d'ara endavant esperem escalar de manera eficient, sense la necessitat d'obrir nous mercats i sent líders al sector oferint més solucions i productes als clients".
Pel que fa al nombre d'empleats, la firma de recursos humans té prop de 1.000 treballadors, presència en 9 països: Espanya, Regne Unit, Alemanya, Itàlia, Portugal i França, Estats Units, Mèxic i Brasil i oficines en quatre d'ells. En els seus vuit anys de vida ha protagonitzat diverses rondes de finançament fins a sumar 220 milions d'euros en equity. La darrera va ser a mitjans d'abril, quan va aconseguir un préstec de 80 milions de dòlars (uns 75 milions d'euros) de la firma de capital risc nord-americà General Catalyst. Després de l'operació, la companyia va explicar que destinaria els diners a finançar la capitació de clients per al seu programari i també per a vendes i màrqueting en els mercats d'Europa amb la finalitat d'impulsar l'estratègia d'adquisició de clients i fer créixer el negoci.
"Hi ha un problema amb la gestió dels RR.HH."
Des que Factorial es va convertir en unicorn (empresa valorada en més de 1.000 milions de dòlars) a finals de 2022, ha mantingut un creixement constant i ha reforçat les seves estratègies comercials tant a Europa o Amèrica. A banda, Romero també assenyala que encara que els fundadors ja no tenen la majoria de capital de la companyia, van pactar que la presa de decisions sí que recauria en ells.
Com a empresa de software (SaaS), la plataforma inverteix en la captació de nous usuaris i Romero confirma que han crescut tant perquè "molta gent té un problema real amb la gestió de recursos humans".
Pòdcast de l'ecosistema emprenedor
Respecte al talent, l'emprenedor defensa que "està distribuït igual per tot el planeta", però que el que cal canviar és l'ambició. "Cal molta educació, fer un tomb al sistema actual i donar exemple. El talent que tenim actualment és massa nou i cal identificar-lo, desenvolupar-lo i retenir-lo", agrega. A banda, treu pit que des de Factorial han fet que neixin i creixin 35 negocis i anima a la resta d'emprenedors a fer el mateix. "Actuo com a empresari, però també com a inversor i és molt gratificant saber què des de Factorial hem fet que apareguin firmes noves".
A banda de la companyia, Farrero i Romero, que es coneixen des de fa més de 20 anys de la universitat estudiant enginyeria informàtica, també condueixen un pòdcast, Itnig, que compta amb 60.000 usuaris en cada publicació i més de 90.000 subscriptors. Els empresaris entrevisten cada setmana a un perfil emprenedor i s'han convertit en tota una referència dins del sector.