Glovo s'afegeix a l'onada d'acomiadaments. L'empresa catalana fundada a Barcelona farà fora 250 persones, la qual cosa representa el 6,5% de la seva plantilla. "Tant la direcció com jo lamentem profundament la necessària mesura, i assumim tota la responsabilitat per les decisions preses que ens han portat fins a ella", ha assenyalat Oscar Pierre, CEO de la companyia de delivery.
"Per a molts de vosaltres la notícia d'aquest dilluns pot ser una sorpresa. Això no estava en els nostres plans fa sis mesos. Hem tractat d'evitar els acomiadaments tant sí com no mitjançant l'avaluació de diversos escenaris, la reducció de costos i la millora de l'economia de la unitat durant els últims nou mesos per aplanar el camí a seguir", ha prosseguit l'emprenedor. Des del negoci han apuntat que els acomiadaments afectaran en gran manera la seu de la firma a Barcelona en àrees com les de funcions de suport al negoci, contractació i dades. Tanmateix, no es veuran afectats els missatgers, recol·lectors o empleats de primera línia. "El procés s'adherirà estrictament a les lleis i pràctiques locals a tots els països afectats", han afegit.
"El ràpid creixement va crear ineficiències en l'operativa"
A través d'un comunicat, el fundador de la companyia ha argumentat algunes de les raons per les quals Glovo s'ha vist obligada a prendre aquesta decisió. "Des que va néixer el 2015, Glovo ha vist creixements anuals de doble i triple dígit. En conseqüència, aquest ràpid creixement va crear ineficiències en la nostra operativa".
"Això és una cosa que vam identificar a començaments de 2022 i provem de corregir aquestes ineficiències de forma gradual al llarg d'aquest temps, elaborant profundes anàlisis de cada departament". Per contra, a finals de l'any passat l'empresa de repartiment va detectar un alentiment en les seves taxes de creixement. "L'actual situació macroeconòmica, amb els tipus pujant i la inflació, redueix el poder adquisitiu dels clients, i molts opten per demanar a domicili menys sovint". "Preveiem un sòlid creixement de doble dígit el 2023, però hem d'ajustar les nostres previsions per reflectir aquesta nova realitat", ha finalitzat.
Multa milionària
Aquesta retallada de plantilla s'anuncia una setmana després que Inspecció de Treball i Seguretat Social sancionés la companyia barcelonina amb un total de 57 milions d'euros. L'esmentada multa se suma a les que el Ministeri de Treball ja ha imposat a la plataforma digital, que acumula un total de 205,3 milions d'euros.
En aquest últim cas, es tracta d'actuacions dutes a terme per la Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS) a Glovo Madrid, i responen a dues irregularitats. D'una banda, 7.022 faltes d'alta de treballadors en la Seguretat Social (falsos autònoms) per una quantia de 32,9 milions d'euros als quals se sumen a l'acta de liquidació, que respon a la falta de cotització d'aquests treballadors al règim general de la Seguretat Social i que ascendeix a 19 milions d'euros. D'altra banda, es va sancionar a la firma catalana amb 5,2 milions per feina irregular de persones estrangeres sense el corresponent permís de treball, una mesura que afecta 813 persones.
En total, Glovo España acumula 205,3 milions en multes (actes d'infracció i actes de liquidació), que afecten 37.348 treballadors. La suma total per actes d'infraccions s'eleva als 125,3 milions i per actes de liquidació puja a 80 milions d'euros.
Onada d'acomiadaments
Aquestes retallades de plantilla que ha comunicat Glovo també s'han produït en altres multinacionals tecnològiques com a Twitter, Google, Microsoft i Meta. L'últim cas és el de la multinacional nord-americana adquirida per Elon Musk fa tres mesos i mig. Twitter va anunciar la setmana passada el cessament d'alguna cosa més del 80% de la seva plantilla a Espanya, que s'ha quedat amb cinc persones. Els acomiadaments es van confirmar a la seva oficina a Madrid, que ja ha estat tancada, encara que continuarà tenint cinc empleats enfocats a vendes i negoci. L'expedient de regulació d'ocupació (ERO) de Twitter va assolir a 24 dels 29 empleats i es durà a terme el pròxim 8 de febrer. S'ha fixat una indemnització de 33 dies per any treballat, davant els 20 que pretenia l'empresa en el seu inici.
Google va ser un altre dels gegants en sumar-se al tsunami d'acomiadaments que està colpejant a les companyies tecnològiques. "Hem decidit reduir la nostra plantilla en aproximadament 12.000 llocs", van apuntar des d'Alphabet, matriu de Google. Fa un parell de setmanes, Microsoft també va comunicar que faria fora 10.000 empleats a tot el món; la catalana Wallbox va anunciar a mitjans de mes el cessament del 15% de la seva plantilla i Amazon va prendre la decisió d'acomiadar 18.000 treballadors també arreu del món.