Hello.app, plataforma d'emmagatzemament distribuït al núvol, ha obert una ronda de 2 milions d'euros i part d'ella (300.000 euros) anirà destinada a finançament col·lectiu a través del programa de crowdfunding de Seedrs. La companyia creada per Álvaro Pintado aspira a tancar el capital al maig i que qualsevol persona formi part de l'empresa. "Ja tenim mig milió d'euros de la ronda compromesos i volem complementar la injecció amb clients i interessats del negoci", comenta l'emprenedor, que afegeix que "no hi ha mínim, la gent pot invertir la quantitat que vulgui, volem apropar-nos al nostre públic i que formin part de la firma".
Aquesta és la segona ronda d'inversió que duu a terme hello.app, després d'aixecar 170.000 euros fa uns mesos i que va completar amb un Enisa de 130.000 euros. En aquesta primera injecció de capital van entrar-hi inversors com Iese, Esade, Bcombinator i Castiventures. En dos anys i mig, el negoci aspira a obtenir els 1.000 milions de valoració i assolir l'estatus d'unicorn.
Recentment, la firma va aconseguir el domini d'hello.app per valor de 107.000 euros per tenir "més visibilitat" a l'hora de guanyar usuaris i "més notorietat". "Ens vam gastar tots els diners que teníem a la caixa, vam comprar el domini en contra dels inversors, però no ens ha anat malament aquesta adquisició". Així mateix, el jove barceloní de 19 anys espera assolir els 10 milions de registres a finals de 2024. La plataforma està present en 170 països de tot el món, té un equip de 20 persones i suma més de 150.000 usuaris.
Plataforma descentralitzada
Quan Pintado cursava segon de batxillerat va decidir interessar-se per conceptes com el Web3 i el blockchain i mentre es preparava per a la selectivitat, va comprovar que "internet sempre ha estat controlada i monopolitzada per molt pocs gegants tecnològics" i va apostar per crear una plataforma amb la finalitat de descentralitzar tota la informació juntament amb el seu soci, Alexander Baikalov, de 20 anys. "Tot el que generem a internet està centralitzat, no depèn de nosaltres, sinó que són Amazon, Google o Microsoft els que controlen la nostra informació. Jo no volia això, les nostres dades són el nostre actiu, no de les grans empreses".
Hello.app paga diners als usuaris a canvi de cedir emmagatzemament del mòbil, però amb una proposta "més barata i més segura", explica Pintado. "Si la gent pogués veure en una pantalla el valor monetari real de què val tota la seva informació a internet, li donarien molta més importància, ja que just això és el que els mostrarem als usuaris," defensa. I és que el programari vol "revolucionar" l'arxivament de dades tal com ho hem concebut fins ara i, segons comenta el seu fundador, es diferencia de la resta perquè està descentralitzat (les dades es reparteixen en múltiples dispositius), a més de ser un emmagatzemament més sostenible i que aprofita l'espai de dispositius propis, que en moltes ocasions "queda inutilitzat".
"Volem eliminar gegants com Amazon o Google"
Perquè la gent entengui hello.app, l'emprenedor barceloní ho explica com si fos un puzle. "La gent puja una foto a Instagram, unes dades compromeses o un document i aquests van a un sol espai, sigui Google Cloud, Amazon o el que sigui. Si un hacker volgués accedir-hi, va al servidor i els aconsegueix. Nosaltres trenquem la fotografia, el text o el document en mil trossos, i cada tros va a un node, per la qual cosa és impossible reconstruir-los".
El jove de 19 anys es va matricular fa un parell d'anys al grau d'Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Tanmateix, va deixar la carrera poc després de començar per embarcar-se en el projecte. "Si aconseguim demostrar a través del blockchain que un mòbil, tauleta o qualsevol dispositiu pot participar en una xarxa mundial, eliminarem gegants com Amazon o Google a l'hora d'emmagatzemar la informació a internet", acaba Pintado, que posa èmfasi en el fet que "és un mercat que val milions i serem els primers al món en fer-ho".