"No estava en el full de ruta vendre l'empresa. No estava planejat. Simplement va sorgir". Holded és un programari de gestió per a pimes i autònoms que permet gestionar factures, inventari, RH i altres a través del núvol. Nascuda a Barcelona, fa un parell d'anys la companyia va ser adquirida pel gegant de programari Visma. Els fundadors del negoci, Javi Fondevila i Bernat Ripoll, van formalitzar la venda el juny de 2021 i només mig any abans havien tancat una ronda de finançament de 15 milions. "És molt atípic aixecar capital i en sis mesos vendre, perquè normalment aquesta caixa que generes l'utilitzes per executar un pla", explica Fondevila en una entrevista a aquest mitjà.

No va estar mai entre els vostres plans vendre l'empresa? "No sabrem mai per què, però després d'aixecar els 15 milions de capital ens van contactar tres companyies dient-nos que ens volien comprar. La mateixa setmana. Va ser una situació excepcional i vam escoltar totes les propostes", postil·la l'emprenedor. En aquell moment s'estaven aixecant grans quantitats de diners al món tecnològic, el creixement era accelerat al sector de les empreses emergents i tant a Fondevila com a Ripoll els costava entendre la justificació de les valoracions.

"Això et posa molta pressió com a companyia, per a l'empleat és genial perquè milloren les seves condicions, però nosaltres vèiem que això no era sostenible, que no podia romandre en el temps"."Al meu soci i a mi això ens començava a semblar una mica insostenible i, per tant, la idea d'escoltar a un potencial comprador no ens acabava de semblar malament sense ser el nostre pla i sense estar planejat", recorda.

Venda de Holded

Per què Visma i no alguna de les altres dues? "La situació estava desmarxada i vam arribar a un acord amb ells". En aquest sentit, Fondevila assegura que l'adquisició els permetia executar els plans que tenien al cap, així que van decidir acceptar l'oferta. "Definitivament, no era el nostre pla, però de vegades passen coses i les has d'escoltar. En el nostre cas, aquesta va ser la situació", aclareix. L'oferta era suculenta. A l'últim informe, Visma va indicar que la quantitat era de 190 milions d'euros. De fet, el també llicenciat en Dret afirma que al sector del capital risc i les start-ups "no és habitual" vendre l'empresa o treure-la a borsa fins al cap de 10 o 12 anys. "Havia passat molt poc temps i nosaltres volíem seguir a la companyia. Teníem encara molts reptes per complir i en això estem", aclareix.

Reptes de l'empresa

Entre els reptes per complir, Fondevila defensa que ara en ve un dels "més grans" per a ells: la factura electrònica. "Serà un canvi de paradigma. Avui en dia continuem veient factures a Word o Excel i amb el canvi de normativa ja no serà possible perquè serà necessari un programari com el nostre". Des de Holded esperen que la factura electrònica arribi en dos anys i preveuen que sigui una "empenta" per al mercat. "Esperem que es publiqui ben aviat el reglament perquè sapiguem exactament com ho haurem de fer i quins requisits es necessitaran".

Posterior a la factura electrònica, l'emprenedor calcula que el següent pas serà la preparació d'impostos, l'automatització dels esborranys d'IVA i de retencions.

Javi Fondevila i Bernat Ripoll, fundadors de Holded | Foto: Cedida

Naixement de la start-up

Per què Holded? "Vam llançar Holded el 2016 perquè consideràvem que al mercat feia falta una eina intuïtiva per portar una gestió del negoci al núvol", argumenta. La missió del negoci "mai no ha canviat" i porten més de set anys "fent el mateix". Holded compta amb més de 80.000 usuaris i 25.000 clients i funciona a través de la subscripció. La start-up opera a Espanya i no està previst que surtin fora. "A Espanya hi ha més de 3 milions d'autònoms i pimes, aquí encara tenim molt recorregut", assegura. La firma suma 160 empleats i en un parell d'anys esperen ser rendibles. "La companyia és molt saludable, sempre ho ha estat, calculem que entre finals de l'any que ve i principis de 2025 assolirem el break even".

De fundadors a inversors

Previ a la venda, Holded va tancar quatre rondes de finançament. "Nosaltres vam invertir el nostre temps perquè diners no en teníem. Vam desenvolupar el producte, el vam llançar al mercat, vam aconseguir els primers clients i vam aixecar la primera ronda de finançament". Holded va tancar la darrera ronda de finançament de 15 milions d'euros que Fondevila titlla com a "atípica" per la pandèmia. "Com a companyia no vam patir gaire, vam saber surfejar molt bé la situació, però emocionalment va ser un any difícil. Situació nova, incertesa i aixecar capital el 2020 no era evident, potser no va ser tan fàcil com en les últimes vegades", recorda. "Ara també costa aixecar capital, però Barcelona és un dels principals ecosistemes europeus perquè combina talent local amb internacional". En aquest sentit, atribueix que ara no hi ha megarronndes, però augura que en un parell o tres d'anys tornaran a aparèixer.

De fet, en vendre l'empresa, tant Fondevila com Ripoll van crear dues societats per invertir en altres start-ups: Berkstand Capital SL i Feather Capital SL, respectivament, de les quals són administradors i socis únics. "Com a emprenedors hem generat un altaveu i la gent s'interessa per nosaltres", per això van decidir invertir-hi. Són societats constituïdes el mateix dia amb l'objectiu de gestionar les inversions empresarials. "No sé si és una bona inversió financera, el temps dirà, perquè es tarda molt a veure resultats, però hi ha una part emocional molt important. Ens agrada molt el sector emprenedor, el gaudim i sobretot creiem que podem aportar valor a aquests emprenedors compartint les nostres històries i experiències", acaba.

Diversificació de Holded

Amb el creixement de la companyia, des de Holded van voler parlar amb els seus clients sobre les estratègies de màrqueting, emprenedoria i reptes. Amb totes les històries que van anar recaptant van apostar per compartir-les amb la seva audiència per a així inspirar altres persones. Així va néixer Holded TV, una plataforma audiovisual en la qual posen veu als emprenedors del país. Després de la bona acollida va sorgir Holded Magazine, una revista impresa per apropar els interessats a l'ecosistema.