Investigació, talent, projectes, coneixement, recursos... menys innovació. Catalunya és pionera en R+D en el camp de la sanitat, però li cal fer el pas de convertir el coneixement en impacte i que arribi al conjunt de la població. "Som pioners en molts aspectes, però ens cal implementar les solucions", assegura Anna Gómez, directora del Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (CIMTI) de Catalunya. "En termes d'innovació en salut som prou bons a Catalunya, en termes de creació de start-ups, atracció de talent i recerca destaquem per sobre d'altres territoris, inclús per davant de Madrid, però ens cal endreçar-nos i traçar un bon full de ruta", matisa la directiva.
Per endreçar es refereix a començar a connectar entitats, hospitals, patronals i la resta d'agents del sector. "Hem de crear mecanismes més àgils i hem de ser més transparents. Durant molt de temps s'han anat identificant les necessitats i ara, de la mà de tot el sector de la salut, ho estem començant a fer", explica. L'encarregat de liderar aquest projecte és el Biocat, i el CIMTI l'està ajudant en aquest procés. De fet, l'organisme va néixer amb l'objectiu d'impulsar projectes d'innovació en els àmbits socials i de salut perquè arribin a la ciutadania.
"El CIMTI sorgeix d'una necessitat del mateix sistema, tenim bona investigació a Catalunya, però ens cal més innovació". Fa sis anys es va signar el primer conveni de col·laboració entre el Departament de Salut i Fundación LEITAT, juntament amb Aquas (Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya), que actua com a regulador. A través d'aquest conveni a tres bandes sorgeix el CIMTI. "Quan va sortir a la llum la iniciativa, hi va haver una tasca d'investigació per descobrir quins models ja existien i es va trobar el centre de Boston. Es van transferir els coneixements i els vam adaptar a les característiques de Catalunya, ja que calia perfilar alguns aspectes", explica Gómez. Aquest projecte el va dur a terme Manel Balsells, actual conseller de Salut.
Projectes que aportin valor i cobreixin necessitats
La tasca del CIMTI, amb seu a Barcelona, és detectar i seleccionar projectes, una quinzena cada any, amb l'objectiu que aportin valor i cobreixin necessitats mèdiques i socials tant pels clients com pels centres. De fet, posen el focus en quatre aspectes: el clínic, la tecnologia, la regulació i el mercat i negoci. "És un acompanyament continu durant 15 mesos i personalitzat, tenim un catàleg de serveis i els posem a disposició segons les necessitats de cada projecte", recorda Gómez, que afegeix que solen ser idees en fases embrionàries i que van evolucionant al llarg del temps.
"L'acompanyament no és econòmic, oferim serveis. Posem als emprenedors en contacte amb clínics, possibles compradors i inversions i fins a la seva viabilitat", defensa. A diferència d'altres programes, tenen accés a l'ecosistema d'hospitals de Catalunya, on duen a terme formacions, cursos i pràctiques. "No ens quedem amb cap dret d'explotació de l'empresa, els hi demanem compromís", assenyala.
"La innovació i la seva aplicació en salut ha de respondre a reptes marcats pel sistema, perquè la recerca doni resposta a les necessitats", apunta la directiva. De fet, posa el focus en el fet que la finalitat és que els desenvolupadors d'innovacions puguin tenir de forma unificada aquells programes que responguin als seus interessos i necessitats.
Salut vs. intel·ligència artificial
Des que van començar, hi ha diversos projectes que ja tenen contractes amb hospitals i ja estan donant solucions. Alguns d'ells són ONESHOT (sistema de detecció multinivell de càncer de pulmó basat en les anàlisis amb machine learning); PIT3D (disseny de pròstesis mamàries externes impreses en 3D que s'adapten a l'anatomia de cada pacient) o Aimentia Health (plataforma basada en intel·ligència artificial dirigida a professionals de l'àmbit de la salut mental para ajudar a donar una atenció eficaç, precisa i personalitzada).
Els inversors posen més el focus en un sector que en un altre? "Creiem que hi ha un alt interès en biotecnologia; pot tenir més risc, perquè són promeses a llarg temps, però se solen invertir més diners", indica Gómez. Tot i això, al CIMTI reben més projectes de Medtech, salut digital i diagnòstic in vitro.
Sobre si han notat un auge en intel·ligència artificial en el camp de la salut, la directiva precisa que s'ha de veure què és IA i què no. "És evident que és part del futur, però no per substituir els metges, sinó per fer tasques burocràtiques. No ens podem fiar al 100% del que et diu una màquina, però ens pot ajudar a prendre decisions clíniques". Finalment, sobre la viabilitat dels projectes, recorda que molts acaben desapareixent pel finançament, perquè no cobreixen una necessitat real o pels equips i la interacció amb els socis fundadors. Tot i això, adverteix que el més important és que l'impacte generat per part d'aquestes start-ups es teixeixi també en el teixit empresarial i es reflecteixi en l'economia-.
Des que van començar, el CIMTI ha impulsat 66 projectes que han afavorit a més de 420.000 pacients. Actualment, més de 25 estan actius i vuit ja es troben al mercat.