La inversió en start-ups, a la baixa el 2023. Al llarg de l'any passat es van acumular més de 1.500 milions d'euros invertits en 332 operacions a Espanya, más de la meitat que el 2022, quan es van invertir més de 3.300 milions d'euros en 412 operacions. Aquesta xifra també va estar lluny de la registrada el 2021, amb un total de 4.256 milions d'euros en 406 operacions d'inversió.
Diego Fernández, CEO a Gellify Iberia, destaca que "des de l'any 2021, el món de capitals de risc ha anat decreixent gradualment. Tanmateix, aquest 2024 promet ser un bon any, amb un creixement sostingut similar a l'experimentat en el primer trimestre de 2023. Sens dubte, aquest optimisme es basa en l'enfortiment del mercat, impulsat per la irrupció de noves propostes tecnològiques significatives com la intel·ligència artificial. Aquest tipus d'avenços obriran importants oportunitats d'inversió".
Inversió en fases inicials
De les operacions tancades el 2023, pràcticament el 30% van ser en fases inicials, especialment en pre-seed i seed i 126 start-ups van tancar rondes de finançament per sota del milió d'euros. Segons El Referente, l'any passat van destacar les operacions seed i de Sèrie A, on les inversions se situen entre el milió i els 6 milions d'euros.
En aquest sentit, Fernández afegeix que "durant l'últim any hem assistit a un creixement notable en les etapes de pre-seed i seed, així com cert increment en sèries B. Paral·lelament, hem observat una disminució en l'activitat dels fons VC, contrastant amb un notable augment en l'activitat dels fons corporatius (CVC o Corporate Ventures). Aquest fenomen ha compensat, en part, aquesta situació, generant un impacte positiu en l'ecosistema i consolidant relacions a llarg termini entre grans corporacions i start-ups."
Iñigo Laucirica, Investment Manager a Samaipata, agrega que "el 2023 hem contemplat una reactivació, però el comportament del mercat ha evolucionat a dues velocitats. Algunes companyies han anunciat rondes robustes, aparentment alienes a l'entorn, mentre que moltes d'altres lluiten per captar capital. En termes generals, hem observat un marcat flight to quality: els fons amb capital han dirigit el seu interès cap aquelles oportunitats que han generat consens, però majoritàriament, s'ha mostrat prudència en la presa de decisions inversores".
Quant al volum total d'inversió, Laucirica subratlla que s'ha vist "llastat" per la desacceleració de les grans rondes i els unicorns, encara que apunta que "en les etapes primerenques, que tenen un pes relatiu més important a Espanya, hem observat un mercat més resilient que ha continuat el seu curs de forma més lineal".
Previsions per a aquest any
I per a aquest 2024? Diego Fernández explica que l'ecosistema espanyol cada vegada és més madur i posa de relleu les acceleradores, fons d'inversió, corporacions i, sobretot, "una indústria en constant creixement i creant valor al mercat". "Estem veient com cada vegada venen més fons i, especialment, grans companyies a instal·lar els seus centres d'innovació, HUB digitals o centres de desenvolupament. Aquestes organitzacions saben que a Espanya tenen grans possibilitats de captar molt bon talent, adquirir start-ups d'alta qualitat tècnica amb equips competents i atreure talent estranger perquè treballin des de ciutats amb una gran qualitat de vida".
Des de Samaipata tenen clar que aquest 2024 prioritzaran inversions a Espanya i Alemanya i quant a la maduresa, continuaran apostant per l'especialització en rondes pre-seed, seed i sèries A. "A més, prestarem especial atenció a negocis que puguin demostrar una sòlida capacitat d'execució, eficiència en l'ús del capital i un avantatge competitiu tecnològic significatiu", inclou Laucirica.
Reptes per al 2024
Quin és el sector que més destacarà? Alberto Andújar, director de BIGBAN Inversors Privats, assenyala que "des de fa ja algun temps estem veient guanyar pes a certes tecnologies o aplicacions que augurem guanyaran pes aquest any. Començant per la IA generativa, que actualment és la tecnologia més influent del món i que s'ha vist popularitzada per aplicacions que han capilaritzat i arribat a la població en general, com ChatGPT; la computació quàntica i la internet de les coses (IoT), sense oblidar la importància del tractament del data. I tot l'anterior orientat amb un factor transversal de sostenibilitat, les conegudes com a GreenTech".
Laucirica també posa en relleu la IA i fa èmfasi que continuarà atraient moltes mirades. "Està transformant la forma en què treballem. ChatGPT d'OpenAI, ja està sent utilitzada per equips en més del 80% de les empreses Fortune 500, demostrant el seu impacte al món empresarial. Així i tot, ChatGPT només és la punta de l'iceberg i el desplegament del potencial de la IA es troba en una etapa encara embrionària". En aquesta línia, agrega que la IA transformarà l'experiència de client digital i crearà reptes de govern i en entorns corporatius i institucionals.