Es redueix la inversió en start-ups a Espanya. Durant els dos primers trimestres de 2022, el nombre d'operacions al país va tenir una tendència positiva, encara que a partir de mitjan any el volum va començar a reduir-se. Segons l'informe de l'Observatori d'Empreses Emergents a Espanya de la Fundació Innovació Bankinter, la inversió al tercer trimestre d'aquest 2022 va assolir els 738 milions d'euros i les 84 operacions, en comparació amb les 113 operacions i els 929 milions d'euros del mateix període de 2021. Respecte als dos primers trimestres de l'any, entre els mesos de gener i abril es van aixecar 1.226 milions d'euros, un 13% més que el mateix període de 2021, amb 116 operacions, i durant el segon trimestre es van tancar 122 operacions amb un valor aproximat de 745 milions d'euros. Aquestes xifres apunten que el nombre d'operacions es va mantenir, però el volum d'inversió va caure.
Amb tot, durant la primera meitat de 2022 es va invertir més que el 2020, 2019 o 2018, després que l'any passat es desemborsessin 4.300 milions d'euros, pràcticament quatre vegades més que el volum de l'any anterior i rècord des que es recopilen aquestes dades.
Inversió estrangera
Pel que fa als exits (empreses que han estat venudes), la xifra també ha disminuït respecte al trimestre anterior. Durant els mesos d'abril a juny es van produir 28 vendes, mentre que entre juliol i setembre es van dur a terme 16 operacions. Si es comparen les xifres amb les de l'any anterior, al llarg del 2022 l'import total del volum ha caigut un 57% malgrat que el nombre de companyies venudes s'ha incrementat un 43%. Les tendències d'aquest tercer trimestre indiquen que, encara que s'han produït més exits, les desinversions s'han produït en fases més primerenques. A més, per primera vegada des de fa més d'un any, la inversió estrangera (414 milions d'euros), supera la suma de la inversió mixta (218 milions) i la local (106 milions d'euros).
Empreses unicorn al món
Sobre les start-ups unicorn (empreses valorades en més de 1.000 milions de dòlars), cada vegada són més els països que promulguen polítiques per atreure els emprenedors. Espanya ha aprovat recentment la Llei de start-ups, que inclou incentius fiscals i elimina la burocràcia que limita fundadors i inversors. A més, cada vegada més països estan introduint vises per a nòmades digitals a fi d'atreure els nous talents tecnològics. Letònia, Romania i Cap Verd són alguns dels més recents en fer-ho, i l'any passat l'illa portuguesa de Madeira va obrir un poble nòmada digital. El 2021, 540 empreses van assolir l'estatus d'unicorn, amb 113 ecosistemes que van produir almenys un gegant de més de mil milions de dòlars.
Espanya, per exemple, compta amb 11 unicorns i suma una vintena de scale-ups que podrien aconseguir aquesta valoració en pocs anys. Amb totes les xifres i amb l'objectiu de promoure el desenvolupament i lideratge d'un teixit productiu de base tecnològica i digital, les companyies emergents més grans d'Espanya van crear fa uns mesos un lobby per visibilitzar la contribució que ha fet en l'economia: EsTech. Amb tot, el principal objectiu de la plataforma és que aquests negocis tecnològics contribueixin a obtenir el 40% del PIB del país el 2030, a més d'aconseguir ser 20 unicorns el 2023. "No és un sprint, és una marató, és un tema de molts anys. A poc a poc volem que aquest tipus d'empreses es reconeguin i s'escoltin a Espanya", va manifestar durant la presentació Ana Maiques, presidenta d'EsTech i CEO i cofundadora de Neuroelectrics.
Perspectives i inversions per al 2023
Des de 2012, la mitjana mundial de rondes Sèrie A —primera ronda d'inversió de capital de risc (VC) d'una start-up— s'ha triplicat fins a superar els 17 milions d'euros. El valor postinversió ha augmentat, de mitjana, un 239% en 10 anys, amb el creixement més important en les rondes avançades. Des de 2019, el valor postinversió ha pujat un 125% (Sèrie B), i un 159% (Sèrie C). El 2022, l'alta inflació, l'increment de les taxes d'interès i els conflictes mundials han provocat la volatilitat dels mercats i una correcció dels mercats financers. La inflació de les operacions de l'any passat va ser dramàtica tant en les rondes Sèrie B+ com en les sortides, amb una relació entre el valor preinversió i els ingressos que va augmentar un 50% en ambdós casos. Tanmateix, aquests percentatges mostren una inflació escassa o nul·la a Àsia i, en el cas de les rondes d'etapa avançada, un descens a la resta del món.
Les perspectives dels negocis emergents per a l'any que ve són majoritàriament positives. L'IDC, al seu informe Worldwide Artificial Intelligence Software Forecast, 2022–2026, apunta que aquelles start-ups relacionades amb els productes software rebran una inversió aproximada de més de 500.000 milions de dòlars l'any que ve. Paral·lelament, des d'AticcoLab han manifestat que el top 5 sectors on s'han desenvolupat més start-ups aquest últim any són: wellness & health (salut), legaltech (serveis jurídics), ecommerce & retail (comerç), sportstech (esport) i turisme. Les empreses emergents estan cada vegada més presents a la vida de la població, ja que aporten millores tecnològiques i moltes facilitats", detalla Quino Fernández, CEO d'AticcoLab. En aquest sentit, destaca que els sectors més interessants per als inversors de cara a l'any que ve són eduTech (educació), comerç i salut. "El 2023, tots els sectors esmentats es desenvoluparan en profunditat. El sector eduTech prendrà més importància que mai, ja que el 60,1% de les aules té Sistemes Digitals Interactius (SDI)", conclou el directiu.