La inversió tecnològica en start-ups a Europa descendirà un 45% aquest any, passant dels 82.000 milions de dòlars de 2022 als 45.000 milions aquest any. En el cas d'Espanya, la inversió fregarà els 2.000 milions d'euros, la qual cosa suposa una reducció del 40% respecte a l'any anterior. Malgrat la tendència a la baixa a tot Europa, Espanya ostenta la xifra més alta del sud del continent en termes d'inversió, superant-ne d'altres com Itàlia o Portugal i consolidant la seva posició a l'escenari tecnològic europeu, segons l'informe State of European Tech 2023 elaborat per Atomico.
Iñigo Laucirica, Investment Manager a Samaipata, ha assenyalat que la situació de mercat ha estat paradoxal. "D'una banda, el sector ha patit temps desfavorables en l'àmbit financer i, fins a cert punt, també econòmics. A l'altra cara de la moneda, una acceleració de la transformació tecnològica motivada per l'eclosió de la intel·ligència artificial ha propiciat molta activitat emprenedora i inversora en aquest espai", comenta.
Li segueix el fil Diego Fernández, CEO de Gellify Iberia, que agrega que "al llarg de l'any la inversió dirigida a start-ups ha experimentat un descens significatiu, arribant a disminuir fins i tot un 45%, especialment en el context europeu. No obstant això, Espanya ha demostrat una resistència notable, evidenciada per un acompliment positiu en el primer semestre, superant fins i tot les xifres de l'últim semestre de 2022. Aquest rendiment s'ha traduït en un augment tant en el nombre de transaccions com en el volum d'operacions".
Una visió més pessimista és la d'Alberto Andújar, director de BIGBAN Inversors Privats, que argumenta que "les dades del volum total d'inversió a Espanya aquest any són clares: la inversió ha baixat respecte a l'any anterior. Així i tot, s'han mantingut o lleugerament han augmentat el nombre d'operacions realitzades. Això s'explica per l'excés de liquiditat que hi va haver als mercats els anys anteriors i que va suposar l'atracció de fons estrangers per a la inversió en tecnologia a Espanya, però davant de la situació macroeconòmica, amb la pujada de tipus d'interès i la alta incertesa davant del conflicte d'Ucraïna, han reconduït la seva tesi d'inversió cap a altres actius lliures de riscos".
Eficiència en les start-ups
El balanç és més positiu o negatiu? Laucirica indica que "el descens del volum d'inversió no és una cosa bona, encara que té conseqüències positives. No és bo perquè suposa un canvi de paradigma que ha retardat els plans de les companyies, ha propiciat moltes reestructuracions i provocarà el tancament de projectes que no són viables en l'entorn actual. Així mateix, l'escassetat de capital i la pujada dels tipus d'interès obliga a pensar més a curt termini, el que perjudica projectes molt dependents d'investigació i desenvolupament tecnològic, d'una banda, i escala comercial, per un altre".
Alberto Andújar, per la seva part, aclareix que si ens fixem en l'informe State of European Tech 2023 d'Atomico, s'apunta un descens considerable del volum de la inversió en Espanya. Tanmateix, les dades de l'Observatori de l'Ecosistema Empreses Emergents de la Fundació Bankinter també suggereixen que malgrat la disminució del volum total, han augmentat les operacions. Com qualsevol canvi de paradigma, suposa reptes i oportunitats. Els emprenedors els ajudarà a impulsar les seves start-ups a través de l'eficiència operativa i a trobar solucions més innovadores. En el cas dels inversors, a ser més selectius en els projectes en què inverteixen".
"L'època dels diners gratis ja ha acabat"
Sobre com encaren el 2024 respecte a inversió, el CEO de Gellify confessa que és complicat anticipar si el pròxim any serà alcista o no quant a inversió. "La incertesa preval a causa de la prudència generalitzada als mercats des de l'inici de la pandèmia. Això es reflecteix en els recents conflictes bèl·lics i altres esdeveniments a escala global que contribueixen a la inestabilitat general" i afegeix que des de l'esclat de la Covid-19 els mercats estan sent "cauts" respecte a les previsions. "Sens dubte, la mateixa supervivència continuarà sent el principal desafiament, especialment per a aquelles empreses emergents que tenien un focus en rondes i no en la recerca de clients que, encara que soni estrany, és bastant comuna. El mercat premerà i només les que tinguin una proposta de valor rellevant sobreviuran", matisa.
Laucirica, per la seva part, ratifica que "serà crucial fer un seguiment de la gana inversora en els fons de capital de risc en els pròxims trimestres, després d'un notable repunt el 2020 i el 2021. La demanda i els volums en aquesta classe d'actius condicionaran la disponibilitat de capital per als emprenedors i determinaran el ritme d'inversions que buscaran els fons".
Finalment, Alberto Andújar aclareix que "malgrat que les dades poden resultar descoratjadores", les conclusions de l'informe BIGBAN Annual Report posen en relleu que "no hi ha intenció de parar, almenys des de les verticals més professionalitzades com són els fons d'inversió", encara que l'estudi també mostra un fre entre els inversors particulars o business angels, que han paralitzat l'activitat inversora per estudiar com actua el mercat.
"L'ecosistema empresa emergent s'enfronta contínuament a reptes. L'època dels diners gratis ja ha acabat. L'entorn macroeconòmic ha afectat tant emprenedors com inversors; a uns els obligarà a plantejar solucions més innovadores, sostenibles, eficients i operatives, i als altres a exercir una inversió més selectiva que incloguin les propostes més atractives per incorporar als portfolis. Les start-ups s'enfronten a multitud de reptes i desafiaments en el seu dia a dia, no obstant això, podem vaticinar tres reptes transversals a què probablement s'enfrontaran les start-ups aquest 2024: ciberseguretat, sostenibilitat i bon govern.