El Ple del Congrés dels Diputats de principis de novembre va aprovar el Projecte de Llei de Foment de l'Ecosistema de les Empreses Emergents, la popular Llei d'Empreses Emergents, que contempla la simplificació administrativa i múltiples incentius fiscals per als emprenedors. El Congrés va donar llum verda a la llei amb 177 vots a favor, 88 vots en contra i 75 abstencions, gràcies als vots favorables del PSOE, Unidas Podemos, Ciutadans i el PNB. El Partit Popular, malgrat anunciar durant la sessió el seu suport al projecte de llei, finalment va votar en contra. Després de l'aprovació de la norma, la ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, va assegurar que "es tracta d'una llei pionera" que permetrà "posar a Espanya a l'avantguarda en l'impuls d'aquest ecosistema" i que mostra "per a què serveix el debat real".
Reaccions en el Congrés
La diputada del PSOE Begoña Nasarre va destacar el "bon clima de Treball" que ha permès "incorporar moltes esmenes conscients de la importància d'una llei pionera", mentre que la diputada d'Unidas Podemos Lucía Muñoz va celebrar la "participació de la societat civil i els grups parlamentaris" en el seu desenvolupament. Per part del PP va intervenir el diputat Víctor Píriz, que va qualificar la llei com a "necessària" perquè el sector innovador d'Espanya pugui créixer i desplegar-se "molt més ràpid". "La llei l'hem millorat entre tots", va destacar Píriz, que, no obstant això, es va referir a alguns punts en els quals, segons el seu parer, es podria haver estat més ambiciós. En concret, es va referir als tokens com a sistema de retribució i altres reptes a futur, com la bretxa de gènere en l'ecosistema emprenedor espanyol, on només una de cada cinc emprenedores són dones. Per part de Ciutadans, la diputada María Muñoz va defensar la llei, si bé va criticar que arriba "una mica tard". Tanmateix, segons Muñoz "mai no és tard si la joia és bona". Així mateix, va puntualitzar que "queden coses pendents" per aconseguir una llei que acontenti els liberals.
En concret, es va referir, entre altres punts, a la falta d'un "esforç addicional" per millorar la fiscalitat. Des del BNG va comparèixer el diputat Néstor Rego, que va considerar que és "una bona llei", però va recordar que el text "no pot ser dissenyat d'una perspectiva centralista". Del costat del PDeCAT, Ferran Bel va defensar que el text actual "és millor que el text que va entrar" gràcies a les diferents aportacions dels grups parlamentaris i de la societat civil. Per al diputat d'ERC, Joan Capdevila, la llei és "una bona notícia", encara que va recordar que la primera proposta del Govern va ser "descafeïnada" i van oblidar les comunitats autònomes per regular alguns aspectes. Per això, Esquerra es decanta pel "vot en blanc" en espera que en el Senat s'incloguin les esmenes del seu grup parlamentari.
La posició més allunyada la va marcar VOX, el diputat del qual Rodrigo Jiménez va criticar el que considera "mal anomenada bretxa de gènere" recollida en el text, assegurant que a Espanya "no existeix una diferència salarial per ser dona", sinó que "el que existeix és una discriminació per tenir fills". No obstant això, Jiménez va reconèixer que el sector "està satisfet" amb el text de la llei, malgrat el mètode "guillotinador" del Govern en la tramitació parlamentària. En aquest sentit, va jutjar que l'Executiu va vetar algunes esmenes que, en el seu conjunt, implicaven un impacte positiu de 128 milions d'euros per a l'ecosistema d'empreses emergents.
Incentius fiscals
Durant la seva tramitació parlamentària es van incorporar més de 80 esmenes al projecte, dues d'elles durant aquesta última sessió, amb novetats com que les cooperatives es puguin acollir al règim d'empreses emergents o el silenci administratiu positiu en el reconeixement per part d'Enisa. El projecte, que el Govern va aprovar el 2021, introdueix la simplificació administrativa i una sèrie d'incentius fiscals per a les empreses emergents, com una rebaixa de l'impost de societats fins al 15 % durant els quatre primers anys; la possibilitat d'ajornar el deute tributari o l'eliminació de l'obligació de pagaments fraccionats. Així mateix, estableix deduccions fiscals del 50 % per a les inversions anuals de fins a 100.000 euros; una exempció fiscal per a les opcions de compra d'accions (stock options) de fins a 50.000 euros; i s'afavoreix la creació de sandboxes, entre altres mesures.
Les empreses emergents se les defineix com a companyies de nova creació, de no més de cinc anys d'antiguitat, set en cas d'alguns sectors estratègics; amb seu social a Espanya, que no hagin facturat més de 10 milions d'euros i que desenvolupin un projecte d'emprenedoria innovadora que compti amb un model de negoci escalable, entre altres requisits. A més, la norma també inclou una disposició addicional per crear l'Agència Espanyola de Supervisió d'intel·ligència artificial i ampliar la modificació de la Llei d'Auditoria de Comptes. Després de la votació en el Congrés, el projecte es remetrà al Senat i el Govern preveu que la nova norma entri en vigor abans de final d'any.