Europa pateix un dèficit de finançament privat en les start-ups i Espanya no n'és una excepció. Segons l'Oficina Europea de Patents (OEP), que utilitza com a mètrica l'Índex d'Inversions en Tecnologia (Technology Investor Score -TIS-), que mesura el percentatge d'empreses en cartera d'un inversor que han presentat sol·licituds de patents, mostra que el capital públic és el principal protagonista de la inversió tecnològica. De fet, l'informe assenyala que la inversió en tecnologia a Europa està impulsada sobretot per grans programes públics i inversors privats especialitzats, mentre que als Estats Units el finançament privat és el que acapara la majoria d'operacions.
L'anàlisi sosté que la inversió tecnològica a Europa està impulsada sobretot pels grans programes públics, a diferència del que passa als EUA, on predominen els privats. Innovate UK pel Regne Unit, Bpifrance per França o Innovation Norway per Noruega representen una part substancial de les transaccions dels programes nacionals, la qual cosa "posa de manifest un dèficit de finançament privat en comparació amb el panorama d'inversions que s'observa als Estats Units". A banda, l’informe també destaca el paper del Banc Europeu d’Inversions i el Consell Europeu d’Innovació (CEI).
La majoria dels inversors públics registrats a l'OEP tenen valors TIS elevats, d'acord amb la seva missió d'impulsar innovacions en fase inicial, tot i que l'informe també afirma que els inversors públics són "essencials" per a l'ecosistema d'innovació d'Europa i han de treballar juntament amb els inversors privats per impulsar el progrés d'aquests negocis tecnològics. Paral·lelament, l'estudi critica el "limitat capital disponible a Europa per desenvolupar tecnologies i comercialitzar-les", en contrast amb els Estats Units, on els inversors privats presenten 98 dels 100 principals inversors de la xarxa.
Als EUA destaca el suport privat
"Les start-ups exerceixen un paper crucial per a la comercialització d'avanços tecnològics amb gran potencial per a impulsar el progrés. No obstant això, tal com destaca l'informe de Mario Draghi, moltes empreses innovadores s'enfronten a no pocs obstacles financers per a créixer dins d'Europa", assenyala António Campinos, president de la OEP. "Aquesta bretxa de finançament obstaculitza la transformació de la innovació en les empreses emergents escalables, la qual cosa porta els emprenedors a buscar oportunitats a l'estranger. Tancar aquesta bretxa és crucial per revitalitzar el creixement sostenible en tota Europa", explica.
Pel que fa als inversors privats que ocupen el top 100 a Europa, el 62% se centra en el finançament de fases inicials de desenvolupament, mentre que només el 22% s'especialitza en el finançament en etapes avançades. "D'aquesta manera, es posa de manifest el limitat capital disponible a Europa per desenvolupar tecnologies i comercialitzar-les", ha lamentat l'OEP. En canvi, als Estats Units, els inversors privats representen 98 dels 100 principals inversors tecnològics i més de la meitat s'especialitzen en inversions en les fases més avançades. "Això demostra que existeix un major suport privat per al desenvolupament d'empreses d'alta tecnologia als EUA", ha recalcat l'Oficina Europea de Patents.
Espanya se situa en la quarta posició d'Europa en inversions en start-ups
Per països, Espanya és el quart país d'Europa que concentra més inversors que han finançat start-ups que tenen patents. L'estudi apunta que Espanya ha acumulat entre 2000 i 2023 un total d'11.500 transaccions realitzades per més d'un miler d'inversors. En total, el país ha aconseguit una inversió de més de 44.000 milions d'euros per finançar aquestes inversions. Per comunitats autònomes, els inversors amb major nombre de transaccions a Espanya es troben principalment al País Basc.
En l'àmbit europeu, Regne Unit, França i Alemanya lideren com els països amb major atracció de finançament, tant per volum de capital com pel nombre de transaccions. En conjunt, els tres països van concentrar un total de 75.800 transaccions de fins a 6.100 inversors, atraient uns 392.000 milions d'euros de finançament entre 2000 i 2023. Els Països Baixos, Suïssa, Noruega, Suècia i Bèlgica també mostren alts nivells d'inversió recolzada per patents, amb més de 24.400 transaccions acumulades i quasi 88.500 milions d'euros.