Catalunya compta amb 2.102 start-ups, 80 més que l'any anterior, la majoria d’elles a Barcelona i l’àrea metropolitana, i hi ha una desena de comarques a Catalunya que no compten amb cap empresa de caràcter tecnològic. De fet, el 88% d’elles es localitzen a la capital catalana, sent el Barcelonès la comarca amb major concentració d’empreses emergents, amb un 68% del total. Per darrere hi ha el Vallès Occidental, amb un 9,8%, el Baix Llobregat, amb un 5,9% i el Maresme, amb un 3,1%. El 12% de companyies tecnològiques restants s’agrupen a les comarques de la Catalunya central i el Camp de Tarragona, a banda d’una petita part a Girona.

Les comarques de Lleida són les que menys start-ups tenen, sent el Segrià la comarca de la província lleidatana amb més companyies registrades, segons l’informe La metròpolis de Barcelona. Invertir, treballar i viure, 2024, elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona. El mateix estudi detalla que la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça, els Pallars Sobirà i Jussà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Ripollès, el Moianès, les Garrigues i la Conca de Barberà són la desena de comarques sense cap firma emergent.

Les start-ups a Catalunya s'han duplicat en set anys 

Pel que fa a la resta de comarques catalanes, el Vallès Oriental compta amb 34 empreses emergents, el Bages amb 29, el Tarragonès amb 27, el Segrià amb 24 i tanca el top 10 la comarca d'Osona, amb 20 negocis emergents. Per darrere es troben el Baix Camp amb 18 firmes emergents, el Garraf en té 17, l’Anoia una dotzena, la Selva en té 9, l’Alt Penedès 8, l’Alt Empordà 7, el Baix Empordà mitja dotzena, el Pla de l’Estany 4, el Pla d’Urgell 4 també, la Garrotxa i la Terra Alta tres cada una, l’Alt Camp, el Baix Penedès i el Montsià dues i compten amb una start-up les comarques del Berguedà, Noguera, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Solsonès i l’Urgell.

A Catalunya, la xifra de companyies tecnològiques s’ha pràcticament duplicat en 7 anys, passant de les 1.086 start-ups l’any 2016 a les més de 2.100 registrades el 2023. I, segons el Global Entrepreneurship Monitor (GEM), la taxa d'activitat emprenedora (TEA) de la població resident a la província de Barcelona es va situar en el 8,3% el 2023, set dècimes per sobre de Catalunya, i la més elevada des del 2019.

 

Aposta per la innovació a Catalunya

Per impulsar l'ecosistema emprenedor català, el Departament d'Empresa i Treball va llançar fa un temps el Programa Primer, amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus, amb l'objectiu de finançar programes de formació i mentoria per impulsar la creació i el creixement de start-ups a Catalunya. Amb aquesta voluntat, des del Govern promouen i incentiven la participació d'entitats representatives de tot el territori, per tal d'assolir un "creixement més sostenible i sense desigualtats territorials", apunten des de la conselleria d'Empresa. 

Així, l’edició de 2023 va oferir 2.600 hores de formació i 1.900 hores més de mentoria als 295 participants del programa i el resultat va ser la creació de 25 noves empreses emergents. Per a l'edició de 2024, la Generalitat va destinar 1,7 milions d'euros i va oferir 500 places per potenciar la innovació, la tecnologia i els nous models de negoci arreu del territori.  

Inversió tecnològica

Pel que fa a la inversió tecnològica, l’àrea metropolitana de Barcelona va superar la Comunitat de Madrid en la captació de capital entre els anys 2015 i 2024, fins als 6.300 milions de dòlars. Una xifra molt superior a la rebuda en la dècada anterior, en el període 2005-2014, quan va ser de 1.000 milions de dòlars. Això situa la capital catalana com la vuitena ciutat europea en atracció d’inversions tecnològiques internacionals en el període 2015-2024, segons l’State of European Tech 2024, d’Atomico. L’interès dels inversors internacionals se centra en factors com el talent emergent, la consolidació del hub d’emprenedoria a l’àrea metropolitana, la competitivitat en preus en comparació amb altres ciutats europees, la col·laboració publicoprivada i les bones comunicacions internacionals.

Respecte al conjunt d'Espanya, l'ecosistema emprenedor va tancar el 2024 amb una inversió total que supera els 3.100 milions d'euros, el que representa un 36% més que l'any anterior, segons el darrer informe de l'Observatori de Start-ups elaborat per la Fundació Innovació Bankinter.  L'estudi conclou que la inversió en start-ups espanyoles "mostra senyals de recuperació, sobreposant-se així a la tendència decreixent dels últims dos anys". No obstant això, el volum tancat a 2024 encara està lluny del màxim històric de 2021, un any que es va tancar amb una inversió total de 4.600 milions d'euros.