On neixen les start-ups? Des d'un projecte de final de grau amb ganes de ser executat fins a una incubadora, passant per un pla de crisi o la motivació d'emprendre. Amb seu a Barcelona i projecció internacional va néixer Mutter Ventures, una fàbrica de negocis emergents enfocada a emprenedors que volien començar de zero. De la mà de Christian Rodríguez, el venture builder (constructor d'empreses) ha creat una desena de negocis i a començaments d'any va debutar al mercat Euronext Access París.
La idea de l'emprenedor era crear una estructura que fos capaç de desenvolupar projectes embrionaris, des de la recerca d'una oportunitat fins a la validació, el seu llançament, la capitalització, l'execució i, finalment, la seva venda o sortida a borsa. "Vam començar el 2018 buscant oportunitats, ara ho fem molt més professionalitzat, però en aquell moment buscàvem idees per potenciar-les", assegura Rodríguez a ON ECONOMIA.
'Venture builder' multiprojecte i multicartera
Des de Mutter no volien enfocar-se en un sol sector o temàtica, sinó que estaven oberts a conèixer qualsevol idea. "La tesi que teníem era un projecte de venture builder, que significa que és un multiprojecte, multicartera i multisectorial. No volíem entrar en projectes tercers, teníem clar que nosaltres anàvem a ser els executors d'aquest projecte des de l'inici", afegeix. I si es desconeix el sector? "Sempre es pot substituir amb un partner, algú que ens ajudi a cobrir aquesta mancança. El nostre plantejament és que no podem ser bons en tot, però els nostres projectes han de ser bons, així que cobrim aquestes necessitats amb altres socis".
És aquesta línia, Mutter Ventures es caracteritza per tancar el cercle, per la qual cosa si el projecte es comença des de zero amb valoració zero, les possibilitats de retorn són més elevades. "En el pla estava ser els primers. Buscar les idees i potenciar-les per vendre. És més complicat entrar en projectes tercers perquè hi ha emprenedors que ja donen una valoració determinada, i nosaltres no volíem això", assenyala Rodríguez. Tanmateix, l'emprenedor aclareix que passats tres anys, aproximadament, quan ja es pot demostrar que el projecte funciona, sí que es dona l'entrada de capital extern. "De vegades en un any ja es pot veure si el negoci està complint els requisits per continuar o no. Si veiem que no funciona, l'empresa es tanca", recorda.
Mutter inverteix fins a 1 milió d'euros per projecte
El venture builder està especialitzat en la creació d'empreses emergents als sectors HealthTech, PropTech, Web3, hardware, LegalTech i programari com a servei per a empreses (SaaS) i inverteix fins a un milió d'euros per empresa, encara que hi ha excepcions. "Quan arrenca un projecte volem que sigui autosuficient al cap de 3 anys i si veiem que compleix els requisits en un pla de negoci, es continua invertint en ell. Si no compleix els paràmetres, prenem decisions com tancar o buscar inversió externa", apunta el directiu i agrega que "nosaltres no inventem res, sinó que intentem aportar eines que es puguin utilitzar en un sector determinat i traslladar-lo a un altre sector determinat".
Sobre per què fracassen les start-ups, Christian Rodríguez, que també és membre de la junta directiva de Tech Barcelona, explica que és per una tesi mal executada, perquè no s'ha fet una bona anàlisi, perquè l'equip no és l'adequat o perquè s'han acabat els diners "A Mutter busquem oportunitats amb un equip d'estratègia, no inventem res, unim dos paràmetres i analitzem i validem. Duem a terme un MVP (mínimum viable product) amb un equip de 30 persones. Fem validacions, invertim diners i anem a un comitè d'inversió. Amb tot, demanem diners per escalar i el comitè d'inversió ho aprova o no", argumenta.
Sortida a borsa
Mutter Ventures va debutar a finals de març de 2023 al mercat Euronext Access París, l'índex per a petites empreses del mercat francès, convertint-se així en el primer venture builder espanyol en cotitzar. La companyia va debutar amb un preu per acció de 3,33 euros i una capitalització borsària que ascendia a 23,7 milions d'euros. L'empresa va començar a cotitzar mitjançant el listing de 7,1 milions d'accions ordinàries després de recaptar 6 milions d'euros el novembre de 2022.
Rodríguez, després de cotitzar a Euronext, va assegurar que és "un punt d'inflexió en la trajectòria de la companyia, ja que els permet obrir una nova dimensió d'accés a inversors internacionals altament qualificats".