"Aquest espai ha passat de ser un búnquer bancari a ser un búnquer de dades". Benjamí Rovira, especialista que porta des de l'any 1996 treballant en el món de les telecomunicacions, defineix així Oxigen Data Center, una companyia que emmagatzema grans quantitats de dades a la comarca del Vallès. L'expert fa pràcticament tres dècades que es va iniciar en el món de les telcos i l'any 2020 va veure el gran potencial que tenien aquests centres de processaments de dades. 

Amb la finalitat d'oferir un servei d'allotjament, processament i distribució d'informació, l'emprenedor va decidir llogar un centre de 6.000 metres quadrats de superfície a Sant Cugat del Vallès que anteriorment havia estat gestionat per CaixaBank. "Era un espai en desús, amb moltes possibilitats i vaig decidir reformar-lo", comenta Rovira, que afegeix que la remodelació va costar uns 10 milions d'euros que van ser aportats per ell mateix i per la societat inversora de la família Salicrú. En el full de ruta de la companyia hi ha arribar de cara al 2029-2030 als 25 milions d'euros d'inversió per seguir creixent tant en equipaments com en serveis. "Era un espai molt envellit i hem aconseguit actualitzar-lo i volem que així continuï". 

Oxigen, que compta amb un centenar de clients, presta serveis al sector farmacèutic, indústria, tecnològic i universitari, entre altres, i recentment ha tancat un acord per dur a terme un projecte amb el suport dels fons europeus. "Som un negoci amb molta recurrència, els contractes són d'entre 36 i 48 mesos i prestem servei a tota mena de sectors", reconeix. Pel que fa a la facturació, van tancar l'any 2023 amb 6,2 milions d'euros i ara tenim previst créixer un 30%, aproximadament. 

20240521 BENJAMÍN ROVIRA OXIGEN DATA CENTER - Foto: Montse Giralt
Benjamí Rovira, fundador d'Oxigen Data Center - Foto: Montse Giralt

Tres eixos de negoci

El model de negoci de l'empresa, que va arrancar fa poc més d'un any, es basa en tres eixos: el lloguer d'espais perquè els clients puguin instal·lar la seva pròpia infraestructura, la gestió del centre de dades de manera híbrida (al centre d'Oxigen i a l'oficina del client) i el cloud privat. De fet, dels 6.000 metres quadrats, la meitat estan destinats a les conegudes com a sales blanques i la resta a espais tècnics, que és on van els 700 racks, les canonades de climatització de les màquines, els quadres elèctrics o els grups d'electrògens, entre altres. 

Pel que fa a la tercera branca, fa un temps Rovira va arribar a un acord amb el grup Mediapro perquè tenia un centre de dades anomenat MediaCloud que volien vendre. "El vam adquirir a la nostra cartera, ens vam quedar amb aquesta pota del negoci i el seu talent, que estava format per una trentena de persones", recorda l'emprenedor. Actualment, l'equip d'Oxigen Data Center està format per una cinquantena de professionals i assegura que "costa" de trobar aquest talent per la manca d'especialització. "Talent i bons professionals en tenim, però encara en necessitem més". 

Intel·ligència artificial i sostenibilitat

Sobre la irrupció de la intel·ligència artificial, Rovira apunta que és una "onada que ens passarà a tots pel damunt" i que ells ja l'apliquen per prestar el servei als seus clients. "Utilitzem la IA en un entorn segur, amb una potència elèctrica idònia i amb una climatització adequada", indica, i agrega que la potència que necessiten per donar servei a aquesta computació també va relacionada amb la intel·ligència artificial. "Fem servir una maquinària molt potent, disposem de 6 MW de potència total i 20 kW potència màxima/rack, aquí tenim molt bona connectivitat", argumenta. A més, compten amb subministrament elèctric de dues subestacions diferents, que els assegura el màxim nivell de seguretat elèctrica.  I tot això sense deixar de banda la sostenibilitat, ja que el 100% de l'energia consumida pel centre de dades procedeix d'energia renovable.

Finalment, sobre l'ecosistema dels data centers, l'emprenedor assenyala que la immediatesa i la proximitat són "fonamentals" i que avui en dia estan sorgint nous actors dins del mercat. "A Catalunya n'hi ha pocs, però van aflorant. Són inversions elevades, cal saber-les explotar i el mercat tant públic com privat ha de percebre la feina que fas i com la fas". A banda, reclama més tracció per part de les administracions i més suport per part dels polítics catalans. "Som apolítics, però els centres de dades que conec al territori compten amb poca petjada catalana", acaba.