L'empresa emergent espanyola Frenetic, que ajuda els negocis d'electrònica complexa al disseny i fabricació dels components magnètics dels seus productes, ha dut a terme l'elaboració i el muntatge de tres magnètics que viatjaven a bord del coet de la nau Dragon de SpaceX, l'empresa aeroespacial fundada per Elon Musk. Aquest coet va viatjar cap a l'Estació Espacial Internacional (ISS per les seves sigles en anglès) dins de la missió CRS-30, la qual va ser completada amb èxit.
L'equip d'aquesta deep tech nascuda a Albacete, formada per Daniel Pechero, Marcos Luna i Jesús Fernández, ha treballat en el disseny i muntatge de tres magnètics per a l'empresa francesa de fabricació espacial Thales Alenia Space, i que formen part de la font d'alimentació d'una càmera de vídeo que s'utilitzarà per dur a terme experiments científics a l'espai.
Frenetic assenyala que aquesta col·laboració "ha estat un pas molt important per a Frenetic". "Aquest projecte ens ha permès aprendre molt, a causa de les exigències en els dissenys i les proves que han estat màximes. Si hem aconseguit col·locar-ne uns de magnètics a l'espai passant tots els tests i controls, podem fer qualsevol cosa. Thales Alenia ens ha ajudat molt en els aspectes de documentació i test espacials. Tot l'equip de Thales, especialment el Raúl Regada i la Raquel Elola han estat de gran ajuda", han afegit des de la companyia.
Actualment, Frenetic té diversos acords amb la NASA i la NASA JPL, ja que ambdues utilitzen els seus algoritmes de disseny i tecnologia per desenvolupar magnètics que utilitzen per als seus projectes.
Sateliot també llançarà nous satèl·lits
Fa aproximadament un mes, la catalana Sateliot va anunciar que llançaria quatre nous satèl·lits 5G a l'espai de la mà de SpaceX. Un acord estratègic mitjançant el qual l'empresa preveu facturar 500 milions d'euros en els pròxims 3 anys. Segons va comunicar el negoci, Sateliot començarà a facturar de forma recurrent 187 milions d'euros "en ordres vinculants firmades amb 350 clients a més de 50 països". Amb aquests ingressos, l'empresa pretén generar 500 milions d'euros l'any 2027 i "convertir-se en una firma amb ingressos de 1.000 milions per a 2030".
Respecte als satèl·lits, tenen "la mida d'un microones", un pes net de 10 quilograms, orbitaran a una altitud d'entre 500 i 600 quilòmetres, tindran una vida útil de cinc anys i cobriran el 100% del planeta. El CEO i cofundador de Sateliot, Jaume Sanpera, va assegurar que col·locaran "Espanya al capdavant de l'avantguarda de la revolució del nou espai".
En aquest sentit, Sateliot compta entre el seu accionariat amb empreses com Indra i Cellnex, així com també té la presència de l'Estat a través de la companyia pública Sepides. De fet, en el consell d'administració de Sateliot hi ha Domingo Castro en representació d'Indra i Jordi Bosom per part de Cellnex.