La fundació sueca Norrsken ha obert aquesta setmana a Barcelona la primera fase del hub que reunirà més de 500 emprenedors que abordaran els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides i "els reptes globals més urgents del món actual". Segons l'organització sense ànim de lucre, "és la incubadora més gran de companyies tecnològiques i d'impacte del món" i el tercer que té en l'àmbit global, juntament amb d'Estocolm (Suècia) i Kigali (Ruanda).

Després d'una inversió d'aproximadament 10 milions d'euros, entre els emprenedors que s'han adherit a la iniciativa figuren 67 empreses catalanes com Cooltra, Mitiga Solutions i Ocean Ecostructures. Les instal·lacions estan ubicades al Passeig Mare Nostrum i compten amb més de 8.000 metres quadrats d'oficines repartides en tres plantes. "Volem que l'espai sigui un lloc on passin coses, on es duguin a terme projectes innovadors conformes amb els objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU i on l'impacte sigui fonamental per als negocis", va comentar abans de la inauguració a ON ECONOMIA Marc Jordana, conseller delegat de Norrsken Barcelona.

Centre per a emprenedors, inversors i club social

Norrsken ha estimat que la segona fase del centre estarà operatiu el gener de l'any que ve i inclourà un club social que oferirà jornades de tutoria, sopars temàtics i "esdeveniments enfocats a l'impacte". La Norrsken House està ubicada en una part de les oficines de Desigual, situades a la platja de la Barceloneta. "Hem decidit ubicar-nos en aquesta zona per conformar un espai obert a la ciutat, on tot aquell que vulgui pugui entrar i on es puguin generar interaccions i sinergies entre emprenedors, inversors i experts, entre altres", va apuntar Jordana a aquest mitjà, que va afegir que van arribar a un acord amb el propietari de Desigual el 2022 per poder ocupar un 40% de les oficines de la marca de moda.

"Des de mitjans d'octubre de 2021 que els treballadors de Desigual només han d'anar a l'oficina tres dies a la setmana, per la qual cosa molts metres quadrats van quedar lliures i des de la marca van decidir llogar-nos-el", va indicar el directiu.

L'espai de la fundació sueca ocuparà uns 8.000 metres quadrats de superfície repartits en quatre plantes: tres per als emprenedors, que alguns d'ells ja estan operatius, i una quarta per crear un club social. "A la planta de dalt del tot volem fer esdeveniments, afterworks, demo days per a inversors i una zona més social", va explicar. En un futur, cada pis comptarà amb uns 1.700 metres quadrats de superfície i, a diferència dels dos primers, el tercer incorporarà una graderia amb capacitat per a 120 persones i un escenari per dur a terme xerrades, debats i presentacions.

Nou districte tecnològic de Barcelona

La cirereta de l'edifici és la terrassa, amb vistes 360 graus i amb la platja al davant. "L'hotel W i alguns dels edificis del voltant van ser creats pel despatx d'arquitectes de Ricardo Bofill. Just darrere de les nostres oficines hi ha les seus de Holded i Holaluz, entre d'altres. Amb l'obertura de Norrsken House, aquesta zona es convertirà en un nou districte tecnològic de Barcelona, amb una alta concentració de firmes tecnològiques," va assenyalar Jordana. Més enllà de les sales obertes i els despatxos privats per als negocis, des de Norrsken també generaran unes zones aïllades similars a les de biblioteca. "Hi ha gent que necessita silenci absolut per dur a terme els seus projectes, així que nosaltres els hi oferirem".