El valor combinat de les start-ups espanyoles de base tecnològica es va incrementar un 14% l'any passat en comparació amb l'anterior i va superar per primera vegada la barrera dels 100.000 milions d'euros, segons el Spain Ecosystem Report elaborat per Dealroom.co en col·laboració amb Kfund, Wayra (Telefónica), SpainCap, Endeavor, GoHub Ventures, BBVA Spark i l'Empresa Nacional d'Innovació (Enisa). L'informe també apunta que el 2023 les firmes emergents del país van captar gairebé 2.200 milions d'euros en 871 rondes de finançament.
D'aquest import, 1.000 milions d'euros van correspondre a rondes de menys de 15 milions d'euros, mentre que 782 milions d'euros es van captar en rondes d'entre 15 i 100 milions d'euros i els altres 405 milions d'euros van ser rondes de més de 100 milions d'euros.
Madrid, ciutat líder en captació de capital
En aquest sentit, l'any passat Madrid es va posicionar com la ciutat líder en captació de finançament a Espanya amb 605 milions d'euros, per davant de Barcelona (457 milions d'euros), Sevilla (70 milions d'euros), València (46 milions d'euros) i Sant Sebastià (30 milions d'euros). Per darrere es van situar Bilbao, amb 16 milions d'euros, Palma de Mallorca, amb 13 milions d'euros, Alacant, amb 12 milions d'euros i Màlaga (6 milions d'euros).
"El mercat espanyol està consolidant certes posicions que permeten ja parlar d'importants símptomes de maduresa. Entre els indicadors més rellevants en aquest sentit destaca el salt a la palestra d'una nova generació de fundadors que han decidit emprendre després de passar per companyies que van aconseguir assolir valoracions superiors als 1.000 milions d'euros", han destacat els autors de l'estudi. En aquest sentit, companyies com Glovo, Cabify o Job&Talent destaquen com les "principals pedreres empresarials d'Espanya", un grup en el qual també destaquen Wallbox, Fever, Factorial o TravelPerk, han agregat.
L'informe destaca 18 unicorns espanyols
D'altra banda, Espanya es va situar en la setena posició europea pel que fa al nombre d'empreses catalogades com a unicorns (empreses valorades en més de 1.000 milions d'euros i creades fa menys d'una dècada). Segons l'informe, al país hi ha 18 unicorns, davant els 171 que hi ha al Regne Unit, els 70 d'Alemanya, els 52 de França, els 42 de Suècia i els 32 dels Països Baixos i Suïssa, però per sobre de països com Dinamarca (16), Irlanda (15), Polònia i Noruega (11 cada un), Itàlia (10), Bèlgica (9), Estònia (8) i Finlàndia (7).
"Un altre dels elements que reforça la maduresa de les companyies espanyoles ve de la mà de l'anàlisi dels seus models de negoci. En aquest punt destaca com les companyies especialitzades en el programari as a service (SaaS) van superar els marketplaces el 2023. Una tendència que també s'està veient a escala mundial i que reafirma el rumb de la indústria espanyola", afegeixen els autors. En aquest context, l'anàlisi posa èmfasi en la necessitat de "fer un pas endavant" en els pròxims exercicis per elevar la mida de les rondes de finançament en etapes avançades a Espanya.