El cap de setmana del 26 i 27 d'octubre se celebra la 15a edició de l'Open House Barcelona, el gran festival d'arquitectura de la capital catalana. Més de 200 edificis de la ciutat obriran les portes al visitant en unes jornades pensades perquè els no iniciats, guiats per experts i sense necessitat de pagar entrada, gaudeixin de visitar el patrimoni arquitectònic local. S'habilitarà la visita a 205 espais de Barcelona —148—, Badalona, Sant Joan Despí, l'Hospitalet de Llobregat, Vilassar de Dalt i Sitges, una seixantena dels quals són novetats de l'edició d'enguany. Es posen a disposició del públic tant clàssics del patrimoni català, com arquitectura contemporània puntera i futurista o indrets curiosos d'ús privat o accés restringit a on passar una bona estona i als quals no es podria accedir d'una altra manera. Aquesta és una selecció de novetats destacades, si bé la llista és molt més àmplia i es pot consultar a la web de l'esdeveniment. Mapa i calçat còmode preparat, les cues venen a ser a voltes com les de Port Aventura i l'organització habilitarà en les seves xarxes socials un continu del temps d'espera per entrar a cada edifici.
Parlament de Catalunya
La seu de la sobirania del poble català. Es va edificar entre l'any 1717 i 1727 per a ser l'arsenal de la ciutadella militar, on emmagatzemar la pólvora i les armes. El 1888 es va rehabilitar per a ser un dels espais de l'Exposició Universal. L'ornamentació rica —marbres, artesania, balustrada, balcons, detalls noucentistes— es va introduir de la mà de l'arquitecte Pere Falqués, a qui se li va encomanar que reformés l'edifici per a convertir-lo en Palau Reial per a les visites de la reina Maria Cristina a Barcelona, si bé finalment aquesta funció la va acabar fent el Palau de Pedralbes i l'espai s'aprofità com a museu d'art. Amb la Segona República i l'entrada en vigor del primer Estatut d'Autonomia, el 1932 va transformar-se en Parlament. Durant el franquisme l'espai va tornar a ser museu i finalment el 1980, amb l'estatut i ja amb la vigent Constitució, reprèn la funció de seu del poder legislatiu a Catalunya.
Més informació:
- Adreça: Plaça de Joan Fiveller, 1. Parc de la Ciutadella.
- Horari: Dissabte de 10 a 19 h
- Tipus de visita: Visita guiada sense inscripció prèvia. S'haurà de presentar el DNI per motius de seguretat
Cascada Monumental de la Ciutadella
Sense sortir del parc de la Ciutadella, ben a prop del Parlament de Catalunya. Mai ha pensat el lector com és l'estructura monumental a la vora del llac artificial del recinte? Finalitzada l'obra el 1888 amb una mida molt més gran de la inicialment projectada als plànols de Josep Fontserè pel parc, el majestuós espai d'inspiració neoclàssica es pot visitar per dins aquesta edició de l'Open House. Es podrà veure el dipòsit d'aigua que serveix per a la cascada.
Més informació:
- Adreça: Parc de la Ciutadella
- Horari: Dissabte de 10 a 19 h
- Tipus de visita: Visita guiada sense inscripció prèvia
Palau Güell
Obra modernista d'Antoni Gaudí no tan coneguda i visitada com La Pedrera o la Sagrada Família, va ser construïda entre el 1886 i el 1890 per encàrrec de l’industrial, polític i mecenes barceloní Eusebi Güell Bacigalupi. Abunden les formes impossibles habituals del gran arquitecte marca de la ciutat, amb materials com el marbre, la ceràmica o el ferro forjat. L'edifici pertany a la Diputació de Barcelona des del 1945 i des del 1984 és considerat Patrimoni Mundial per la UNESCO.
Més informació:
- Adreça: Carrer Nou de la Rambla, 3-5
- Horari: Diumenge de 16 a 19 h
- Tipus de visita: Visita guiada sense inscripció prèvia
- Com arribar: Metro L3, Liceu.
Monestir de Santa Maria de Valldonzella
Una altra opció clàssica. A la zona alta de Barcelona, un monestir de monges de l'orde del Cister: el Monestir de Santa Maria de Valldonzella. Construït entre el 1910 i el 1922 a l'estil modernista i per obra de l'arquitecte Bernardí Martorell i Puig, es podrà visitar l'església, el claustre i les dependències internes. Durant la Guerra Civil es va reformar amb la intenció d'instal·lar un sanatori per a la tuberculosi. El material principal és el totxo, amb el qual es construeixen les voltes i les columnes, i també presenta uns rics vitralls ornamentals.
Més informació:
- Adreça: Carrer del Císter, 43-45
- Horari: Diumenge de 14 a 18 h
- Tipus de visita: Visita guiada sense inscripció prèvia
- Com arribar: FGC L7 Tibidabo
Diagonal Vertical (Antic Banco Atlántico) i Juno House
Salt cap al s.XX. Monumental edifici de 24 plantes i 83 metres d'alçada d'un estil contemporani. Un dels primers grans gratacels de Barcelona. El Diagonal Vertical s'inaugura el 1969 com a seu del Banco Atlántico, dissenyat per Francesc Mitjans i Santiago Balcells. La planta s'adapta als xamfrans de l'Eixample i s'enlaira cap al cel amb una llarga façana de finestrals i marbre blanc. Actualment, l'edifici és propietat de Hines European Core Fund i és un bloc d'oficines. Ha estat recentment rehabilitat i presenta uns interiors de decorats moderns. Ha de ser un privilegi treballar amb aquelles vistes de tota la ciutat.
Més informació:
- Adreça: Avinguda Diagonal, 407
- Horari: Dissabte i diumenge de 11 a 19 h
- Tipus de visita: Visita guiada sense inscripció prèvia
- Com arribar: Metro L3 i L5, Diagonal
Sense sortir de Sarrià-Sant Gervasi i gairebé tocant la Diagonal, una novetat d'enguany a l'Open House pels amants del disseny interior més contemporani és la Juno House, un club privat per a dones. El que en un altre temps havia estat una nau industrial, segons expliquen les seves impulsores, s'ha reconvertit en un espai de trobada molt ricament decorat. L'obra, a càrrec de BCA arquitectes.
Més informació:
- Adreça: Carrer d'Aribau, 226
- Horari: Diumenge de 10 a 19 h
- Tipus de visita: Visita guiada sense inscripció prèvia
- Com arribar: Metro L3 i L5, Diagonal
Torre de pràctiques dels bombers a la Vall d'Hebron
Un indret insòlit que no es visitaria d'altra manera que amb l'Open House. Es tracta d'una torre de pràctiques pels bombers situada a la Vall d'Hebron. És una alta estructura vertical de base quadrada, edificada amb totxo d'obra vista i formigó, amb una disposició que permet el pas constant del vent. Per dins, escales de tota mena i superfícies dissenyades per les maniobres dels bombers per preparar-se físicament de cara situacions reals. Dissenyada per Carles Enrich Studio el 2023.
Més informació:
- Adreça: Carrer de Coll i Alentorn, 5
- Horari: Diumenge de 10 a 19 h
- Tipus de visita: Visita guiada sense inscripció prèvia
- Com arribar: Metro L3 i L5, Vall d'Hebron
LCI Barcelona
Un edifici contemporani, novíssim, del 2024. Dissenyat pels arquitectes Fernando Ansorena i Iván Serrano, de Circular Studio. L'edifici de l'escola de disseny i arts visuals LCI Barcelona compta amb una façana d’alumini en sec i amb una estructura metàl·lica, tot de material 100% reciclable i reutilitzable. L’edifici té una coberta enjardinada per facilitar l’aïllament tèrmic, així com una façana dissenyada per reduir la incidència solar, maximitzant la llum natural per mitjà de la distribució dels espais. També farà servir energia fotovoltaica i inclourà sistemes de recuperació d’aigües grises i recollirà l’aigua de pluja per al reg de les zones enjardinades. Està situat al Poblenou.
Més informació:
- Adreça: Carrer d'Àlaba, 124
- Horari: Dissabte de 10 a 19 h
- Tipus de visita: Visita guiada sense inscripció prèvia
- Com arribar: Metro L1 Glòries i L4 Bogatell
La Escocesa
També al Poblenou. És l'antiga fàbrica tèxtil d’estampats de la família Paul, després ocupada per diverses empreses —Johnston, Shields i Cia – La Escocesa (1894-1984)—. L'última empresa li dona el nom amb el qual es coneix. Ara La Escocesa ofereix un espai de treball i és font de recursos per a artistes.
Més informació:
- Adreça: Carrer de Pere IV, 345
- Horari: Dissabte de 15 a 19 h
- Tipus de visita: Visita guiada sense inscripció prèvia
- Com arribar: Tram T4, Fluvià
CCIB i Auditori del Fòrum
A Sant Martí, a la zona del Fòrum, hi ha un parell de grans edificacions contemporànies, del 2004, que es poden visitar seguides. Es tracta del conjunt arquitectònic alçat amb motiu del Fòrum Universal de Cultures, el Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). L'edifici principal va ser projectat per l'arquitecte Josep Lluís Mateo i presenta grans espais plens de llum, diverses plantes, sales de reunió i terrasses amb vistes al mar. Al costat, l'Auditori del Fòrum, projectat per Herzog & de Meuron el mateix any. Presenta una vistosa façana rugosa de color blau i plaques d'acer —28.000 en total— que simulen la superfície del mar. En total, 100.000 m² de superfície per a esdeveniments.
Més informació:
- Adreça: Plaça Leonardo da Vinci
- Horari: Dissabte de 10 a 15 h
- Tipus de visita: Visita guiada sense inscripció prèvia
- Com arribar: Tram T4, El Maresme. Metro L4, El Maresme-Fòrum.
Pujar a Montjuïc per l'Estadi Lluís Companys i les Oficines del Jardí Botànic
Si el lector es veu amb cor de pujar a la muntanya de Montjuïc, dues novetats de l'Open House d'enguany són l'Estadi Lluís Companys, tot un símbol de la ciutat, i, al costat, les oficines del Jardí Botànic. Un clàssic i l'altre contemporani. L'Estadi el projectà l'arquitecte Pere Domènech i va ser inaugurat el 1929 amb motiu de l'Exposició Universal de Barcelona. L'edifici va brillar amb la celebració dels Jocs Olímpics del 1992, cita per a la qual es va remodelar a vuit mans pels arquitectes F. Correa, A. Milà, J.Margarit, C. Buxadé i V. Gregotti. Des de llavors alberga nombrosos esdeveniments esportius i musicals i és la casa del Barça aquestes temporades en les quals el Camp Nou està en obres. Al costat de l'estadi, també es pot aprofitar l'excursió a Montjuïc per visitar una estructura curiosa i amb un bon passeig per fer. El Jardí Botànic de Barcelona ocupa 14 hectàrees amb plantes de diverses zones climàtiques del món de tarannà similar. Les seves oficines estan en un edifici singular de planta cilíndrica, projectat per Carlos Ferrater i Núria Ayala el 1999.
Més informació Estadi:
- Adreça: Passeig Olímpic, 17-19
- Horari: Diumenge de 10 a 19 h
- Tipus de visita: Visita guiada sense inscripció prèvia
- Com arribar: Bus 150.
Jardí Botànic:
- Adreça: Carrer del Dr. Font i Quer, 2
- Horari: Diumenge de 10 a 19 h
- Tipus de visita: Visita guiada sense inscripció prèvia
- Com arribar: Bus 150.
Més enllà de Barcelona, a l'Open House 2024 també participen espais de Badalona, Sant Joan Despí, l'Hospitalet de Llobregat i, fora de l'àrea metropolitana, també Sitges (Garraf) i Vilassar de Dalt (Maresme). A Badalona destaquen La Torre Vella, un palauet amb segles d'història que ara acull el Col·legi Cultural, o un parell de cases de moderna construcció. A Sant Joan Despí, Cal Sandiumenge, una antiga masia del XVIII; i també la fàbria de xocolata Blanxart. A l'Hospitalet de Llobregat es pot veure una casa del 1920 seu d'associacions locals, o l'escola Ernest Lluch. A Sitges es pot visitar la Villa Havemann, una casa d'estil modernista. I a Vilassar de Dalt, la masia Can Villar del Torrent, del segle XVIII.