Aquest diumenge, 22 de maig, és la diada de Santa Rita, una celebració que a Barcelona té el seu epicentre a l’església de Sant Agustí Nou, al cor del Raval. Al llarg de tot el dia, centenars de feligresos porten roses vermelles a Santa Rita, la patrona dels venedors ambulants de flors i dels impossibles, raó per la qual els devots deixen una rosa beneïda als peus de la relíquia i demanen algun desig a la santa. A més, fora del recinte religiós, a la plaça de Sant Agustí, s’instal·len diverses parades de venda de roses i també d’estampes i llantions. Segons l’afluència de gent, que acostuma a ser força nombrosa, el capellà de la parròquia beneeix les roses cada mitja hora.
Segons recull el web de l’Ajuntament de Barcelona, amb la flor beneïda, els fidels fan cua per dipositar-la al costat de les relíquies, que són en una urna al lateral de l’altar. A més, la tradició diu que qui es guarda un pètal beneït de la flor tindrà sort i diners la resta de l’any. El culte a santa Rita de Càssia va ser introduït a Barcelona pels frares agustins, que en van portar les relíquies. La llegenda diu que Rita era una dona del segle XIV que havia estat maltractada pel seu marit. Quan va voler entrar en un convent va ser rebutjada perquè era casada, però, per demostrar la seva bondat, va fer florir un roser al bell mig de l’hivern.
Santa Rita és la patrona dels impossibles (o de les causes perdudes) però també de les dones maltractades o amb problemes d'amors i es diu que escolta a tots aquells que, en el dia de la seva festa, li porten una rosa. Per això hi ha llargues cues per lliurar-li una rosa i besar la relíquia de la santa que es conserva en aquest temple. La tradició estableix que algunes de les roses beneïdes no es dipositen a l'altar, sinó que s'enduen a casa on es guarden seques, senceres o en pètals. O es regalen a qui necessiti aconseguir un impossible.
Santa Rita també a Gràcia
No només se celebra Santa Rita al Raval, en menor mesura també es dipositen espelmes i roses a l'altar de Santa Rita del claustre de la catedral de Barcelona. També se celebra en un tercer espai, la Casa Vicens del carrer Carolines, a Gràcia, obra d’Antoni Gaudí, on antigament hi havia hagut una capella dedicada a Santa Rita. Tot i que la capella ha desaparegut pels diversos canvis, la Casa Vicens segueix celebrant la diada. Així, al llarg del matí s’instal·laran parades de venda d’espelmes i roses al carrer, a les 11 h se celebrarà una missa de Santa Rita i benedicció de roses a l’església de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, situada al mateix carrer i a partir de les 12 la Casa Vicens obrirà l’accés al jardí per dipositar les flors.