El 70,9% de la població de Barcelona considera que "el turisme és beneficiós per la ciutat", mentre que el 23% el veu perjudicial, segons els resultats de l'informe 'Percepció del turisme a Barcelona 2023' del Departament d'Estudis d'Opinió de l'Oficina Municipal de Dades. Així mateix, un 56,6% dels enquestats assenyala el turisme com la principal font de riquesa de la ciutat, a molta distància de qualsevol altre sector. L'informe, que s'ha elaborat amb 1.859 enquestes fetes a barcelonesos entre primavera i octubre de 2023, també recull que 8 de cada 10 persones creu que "genera oportunitats econòmiques i de treball per a la ciutadania".
Si bé més del 70% dels barcelonesos veu el turisme beneficiós, també un 61,5% assenyala que "s'està arribant al límit de la capacitat de rebre turistes". Per contra, el 36,4% restant creu que Barcelona encara pot captar l'atenció de més persones. Aquells que veuen negativament el turisme afirmen que "influeix en l'augment dels preus" i massifica espais de la ciutat, com és el cas de la Rambla, la Sagrada Família, plaça Catalunya, el passeig de Gràcia o el front marítim. Tots aquests indrets són els que més enquestats han deixat de visitar per la presència de turisme. Per contra, el principal benefici de l'arribada de turistes és l’aportació econòmica que representa, segons els enquestats.
El tinent d’Alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, ha assegurat que "aquestes percepcions avalen l'aposta d’aquest govern per prioritzar la gestió del turisme, amb el desplegament de mesures que ordenin la mobilitat turística, que desconcentrin l’oferta d’atractius i millorin els fluxos a l’espai públic en les zones de major afluència". El representant municipal també ha assenyalat "el fet que la influència econòmica del turisme guanyi protagonisme en l’enquesta, ja que és un bon reflex de la conjuntura de recuperació viscuda a nivell global durant l’any 2023". En aquest sentit, Valls ha recordat que estan utilitzant "la política fiscal" per incrementar el retorn de l’activitat turística i reduir-ne les externalitats, i “incidint en la regulació dels pisos turístics” que impulsa la Generalitat.
Pel que fa a les persones que treballen al sector turístic, l'enquesta reflecteix que la xifra ha crescut 4 punts fins a arribar al 14,2%. El 72,9% d'aquests compta amb un contracte indefinit. Tanmateix, entre les qüestions principals a millorar són les condicions laborals, que tenen el grau de satisfacció més baix, sobretot per les dificultats de conciliació.