El canvi climàtic avança, però alhora també ho fa la consciència de la gent sobre el perill. Aquest canvi de mentalitat ho adverteix l'enquesta sobre els hàbits energètics a les llars que ha encarregat l'Àrea Metropolitana de Barcelona a l'Institut Metròpoli i que s'ha publicat aquest dimarts: la gran majoria de la població metropolitana de la capital catalana, el 85,7%, estan molt preocupats per la crisi climàtica i, per això, gairebé el 71% afirma estar disposada a reduir l'ús del vehicle privat i optar més pel transport públic. No només això, sinó que l'enquesta, elaborada amb preguntes a 1.200 llars al llarg del 2022, mostra també que el 68,2% de la població de l'àrea metropolitana es mostra favorable a instal·lar plaques solars fotovoltaiques al seu habitatge i el 66,1% a canviar a una companyia elèctrica per optar per un 100% renovable. El 63,6% també diuen estar a favor de reduir els seus viatges en avió.
La realitat, tanmateix, és una altra pel que fa a les xifres: El 21% dels entrevistats asseguren que ja no agafen avions o que han reduït els viatges en aquest transport, mentre un 16,5% no tenen vehicle privat o l'utilitzen menys. D'altra banda, entre un 6% i un 7% dels enquestats han canviat a una companyia elèctrica 100% renovable o han comprat un vehicle híbrid endollable o elèctric, mentre que se situen tan sols en el 4,4% els qui tenen plaques solars fotovoltaiques instal·lades a l'habitatge.
La transició ecològica, una qüestió de classe social?
De fet, l'enquesta assenyala també que hi ha diferències pel que fa a la transició ecològica segons la renda, el tipus d'habitatge i si és de propietat o de lloguer. Així, un 28,4% de les persones que viuen en cases unifamiliars aïllades i un 11,2% de les que viuen en cases adossades diuen tenir plaques solars fotovoltaiques, mentre només són el 3,1% en el cas dels qui viuen en pisos. Entre les persones amb menys ingressos són un 5,3% les que s'han canviat a una companyia 100% renovable, una xifra que s'eleva al 12,5% en les llars amb més ingressos.
Els principals impediments que argumenten els entrevistats per passar-se a una companyia 100% renovable o instal·lar plaques solars fotovoltaiques són el cost i la manca d'informació, i també hi té un pes la dificultat per establir acords amb el veïnat. Els principals al·licients que expliquen són la reducció en la factura elèctrica i en la contribució al canvi climàtic. Ara bé, el 74,2% desconeixen les ajudes públiques per instal·lar plaques solars fotovoltaiques i entre aquells que sí que les coneixen molts assenyalen que són insuficients.
Pobresa energètica: un quart de les llars no poden mantenir una temperatura adequada
Amb resultats d'una enquesta anterior, l'AMB recorda que la pobresa energètica durant l'estiu s'ha incrementat en la població que viu en zones susceptibles de patir molta calor, que inclouen unes 520.000 persones en el conjunt de l'àrea metropolitana. Mentre que a l'àmbit metropolità les llars que no poden permetre's mantenir l'habitatge a una temperatura adequada durant l'estiu són el 24,2%, a les zones amb una vulnerabilitat elevada escala fins al 30,7%. A les llars metropolitanes el cost mensual mitjà de l'última factura del 2022 va ser de 68,6 euros per casa i 32,4 euros per persona. Un 75,8 % dels enquestats sap quina és la despesa elèctrica a la seva llar, una xifra superior en comparació, per exemple, amb la factura de l'aigua.
Pel que fa a les fonts d'energia per escalfar l'habitatge, el 52,3% de les llars metropolitanes fan servei el gas natural, seguida de l'electricitat amb el 42,7%. El 64,3% també tenen instal·lat algun tipus de sistema d'aire condicionat. Preguntats sobre hàbits d'estalvi d'energia, en set de les vuit qüestions sobre les quals s'ha preguntat, més del 40% dels enquestats responien que sempre aplicaven habitats ambientals i d'estalvi. Per exemple, el 80% declaren encendre sempre la rentadora plena, el 62,7% ajustar a l'hivern el termòstat entre 18 i 21 graus i el 65,2% tancar l'aixeta sempre mentre s'ensabonen, entre d'altres.