Més de 80 entitats locals i associacions de veïns de Barcelona han mostrat el recolzament a l’Hermitage de Barcelona i demanen a les administracions implicades, l'Ajuntament i el Port de Barcelona, que facilitin l’arribada de la instal·lació a la ciutat per tot el que aportarà: "Estem convençuts dels beneficis culturals, socials, econòmics que revertirà l’Hermitage en aquest espai urbà".
Més Cultura per a Barcelona, que aglutina a entitats com la Cambra de Comerç de Barcelona, Foment del Treball, l’Associació de Veïns de la Barceloneta o el Gremi d’hotelers de Barcelona, entre moltes altres del teixit associatiu barceloní, ha fet públic un manifest en favor del museu coincidint amb la confirmació de Port de Barcelona de les converses existents amb el Liceu de Barcelona per configurar un hub cultural a la Nova Bocana Nord. La plataforma ha aplaudit la iniciativa de Port perquè posa de manifest el caràcter cultural i de qualitat d’Hermitage i la seva voluntat real d’arrelar-se a la ciutat.
Sota el títol I si som davant l’última oportunitat?, les entitats han preguntat obertament, després de tant anys i entrebancs, quin és el motiu per aquesta paràlisi: "Ens adrecem a l’administració per preguntar-los: de què es té por? Quin és el problema d’acollir un pol cultural, que s’acompanya d’un projecte artístic que vol convertir la Barceloneta en un centre de pensament, reflexió, art emergent, amb el propòsit d’establir vincles amb les universitats, els centres d’art i els altres equipaments culturals de la ciutat?".
La plataforma, conscient que s’entra en una setmana crucial, ha incidit en el fet que "mai abans cap altre projecte havia estat tan amatent als nostres interessos, a les nostres preocupacions, als desitjos de la societat civil per pensar i dibuixar un nou tros de Barcelona”. En aquest sentit, han recordat que aquest s’ha elaborat segons el Pla Especial de la Nova Bocana del Port de Barcelona, que va ser aprovat per l’Ajuntament i han reivindicat la posada en marxa del nou museu al front litoral.
Els sotasignats manifesten també que es tracta d’un punt de trobada cultural, social i artístic que serà d’utilitat pública: "Com un centre on convergeix l’art en qualsevol de les seves expressions, un nou espai guanyat d’interès general per compartir amb la ciutadania, amb el país sencer, amb el món que vingui a visitar-nos".
Els veïns, a favor
Des de diverses associacions de veïns de Barcelona -entitats que sempre han donat suport al museu-, han recordat que el projecte en tot moment ha pensat en el barri i la ciutat com a manera per a millorar la vida cultural i social dels veïns i veïnes: "L'Hermitage ha sabut escoltar, recollir, proposar, i adaptar-se a les peticions de les entitats veïnals, el sector empresarial i també de l’àmbit educatiu. Hem tingut un diàleg permanent. És una oportunitat que no podem deixar escapar”.
Així mateix, han assenyalat que "una possible aliança amb el Liceu de Barcelona encara fa més atractiva la proposta de la Nova Bocana Nord, ja que es consolidaria un eix artístic en el front litoral i suposaria una iniciativa amb un veritable poder transformador i enriquidor, no només per al barri de la Barceloneta, sinó per la ciutat i al país.
El pròxim dimecres 26 de maig, el Consell del Port ha de prendre una decisió sobre la nova concessió, que va quedar paralitzada fa unes setmanes amb la intenció d’aconseguir més temps perquè l'Ajuntament de Barcelona i el Port poguessin dialogar sobre com tirar endavant aquest projecte.
L'Ajuntament, en contra
Fins ara l'Ajuntament s'ha mostrat en contra del projecte. La segona tinent d'alcaldia, Janet Sanz, va assegurar que "la proposta de mobilitat" del projecte de construcció d'una subseu el Museu de l'Hermitage a Barcelona "no era compatible amb la vida del barri".