La xarxa de refugis climàtics de Barcelona augmenta aquest estiu i arriba als 227 punts on s’ofereix al ciutadà espais amb confort tèrmic, lloc per seure i aigua per beure, que conforma una xarxa pels deu districtes de la ciutat i garanteix que el 97% dels ciutadans tingui un refugi d’aquest tipus a menys de deu minuts de casa seva. Això sí, aquesta ràtio només és vàlida per als feiners, ja que els caps de setmana, baixa al 75% de ciutadans. Això és així perquè, segons ha assegurat aquest divendres la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, els horaris “depenen de cada tipologia d’equipament”.

En tot cas, es tracta de 30 espais més que l’estiu passat, entre els quals s’han afegit equipaments culturals com el MACBA i el CCCB, tot i que això no implica que aquests llocs ofereixin entrada gratuïta, sinó espais, generalment a la zona del vestíbul, on és possible l’estada per pal·liar la calor. Bonet ha recordat que aquests punts funcionen tot l’any, també a l’hivern, i que s’ha buscat que tots siguin “accessibles”. A més, també ha detallat la necessitat de fer una “tasca pedagògica” per donar-los a conèixer, ja que actualment es calcula que aquests refugis climàtics són coneguts per un 20 per cent dels barcelonins i utilitzats per un 5 per cent de la població.

Els refugis climàtics estan oberts a tota la ciutadania, especialment a les persones més vulnerables com la gent gran, famílies amb nadons o persones amb malalties cròniques, sempre que no requereixin assistència sanitària, se situen en biblioteques, complexos esportius, escoles, parcs i altres equipaments municipals i compleixen les següents característiques:

  • Proporcionen confort tèrmic a la població, mentre mantenen els usos o activitats habituals.
  • Els espais interiors climatitzats mantenen una temperatura de 27 graus, tal com estableix la normativa vigent.
  • Tenen bona accessibilitat, proporcionen una àrea de descans amb lloc per seure i aigua per beure.
  • Són àrees on s'accedeix de forma gratuïta.
  • En el cas de ser un espai exterior, es tracta de parcs amb presència elevada de verd urbà, són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i disposen també de fonts d’aigua de beure i bancs o cadires.
  • Estan degudament senyalitzats perquè siguin plenament identificables per part de la ciutadania.

Espais de proximitat

Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona, actualment el 58% de la població té un refugi climàtic a 5 minuts a peu des de casa seva i el 97% de la ciutadania en té un a un màxim de 10 minuts en dia feiner, mentre que en cap de setmana el 75% de la població té un refugi climàtic a menys de 10 minuts a peu des del seu domicili. L’objectiu és continuar treballant perquè el 100% de la població tingui un refugi climàtic a 5 minuts de casa l’any 2030. Per això, cada any s’identifiquen nous espais per poder oferir una cobertura territorial equitativa i socialment justa de manera que s’arribi a la població vulnerable, prioritzant els barris amb menys cobertura tenint en compte la distribució territorial i la població. 

xarxa refugis climatics barcelona foto ajbcn
Xarxa de refugis climàtics de Barcelona per a aquest estiu / Foto: AjBCN

Així, aquest any i en col·laboració amb els districtes s’han identificat i incorporat nous equipaments de proximitat lligats al territori i durant la temporada es continuarà treballant per obrir nous espais. També com a novetat s’han incorporat els patis de 8 escoles bressol (en el marc de l’Estratègia Escoles bressol pel Clima), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i les biblioteques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Per fer difusió d’aquests espais i donar-los a conèixer a la ciutadania, a més de l’espai web on es pot trobar informació sobre els equipaments i espais que formen part de la xarxa, els seus horaris, la ubicació i altres dades d’interès, també s’editen i distribueixen cartells, i, aquest any com a novetat, es difondran també missatges a través de les pantalles de TMB, a les pantalles dels mercats municipals i en falques a la ràdio.