La Prole, una de les llibreries més singulars del barri deb de Barcelona, ha decidit abaixar la persiana després de sis anys sent referència en la literatura especialitzada en feminisme, LGBTQI+ i antiracisme a la capital catalana. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, l’establiment del número 100 del carrer Borrell, aprofitant la campanya nadalenca, tancarà aquest desembre un projecte que ha ofert que ha girat al voltant de la literatura queer, feminista i antiracista a la ciutat, apostant tant per les noves narratives com la poesia, i que a més ha tingut un vessant pedagògic, no sols amb els llibres, sinó amb actes culturals i divulgatius que ha acollit el local.
L’Ana Navío, la seva fundadora, ha explicat a aquest mitjà els motius que l’han portat a posar punt final a aquesta aventura que va començar un 13 d'abril del 2019, pocs dies abans de Sant Jordi. Aquest projecte va arribar a la vida de l’Ana en un moment de canvi personal, quan va passar per davant d’un aparador que la va enamorar, i va decidir embarcar-se en aquesta aventura. Sis anys més tard els motius per tancar són força semblants, i l’Ana que en els últims anys ha passat moltes hores darrere el taulell, explica que portar una llibreria alternativa és una feina molt sacrificada que a ella personalment “l’ha cremat”. “No era la primera vegada que pensava a tancar, però vaig apostar per continuar. Ara crec que és el moment de fer un alto al camí”, explica.
La notícia ha agafat per sorpresa el barri, ja que només els clients i amics més propers coneixien la decisió, però la resposta ha sobrepassat a l’Ana, que està rebent una allau de missatges de suport i agraïment per aquests anys de vincle i comunitat creats al voltant de la Prole.
Adeu a una llibreria que ha creat comunitat
Per l’Ana, aquest més d'un lustre al capdavant de la Prole li han portat moments molt bonics per la comunitat que s’ha creat al voltant de la llibreria, però ella creu que és moment de començar un nou capítol vital. “Vull canviar de camí personal. És una feina amb moments molt bonics, però quan ens ajuntem les llibreteres, totes coincidim a dir que és una feina massa precària, i que volem poder pagar les factures” apunta.
A la Prole, això sí, marxen amb l’orgull d’haver creat un espai acollidor que és molt més que una llibreria: tallers, lectures, clubs de lectura, cursos, micros oberts, convertint-lo en un pol cultural de Sant Antoni. “Ha sigut un punt de referència per presentar i xerrar sobre qüestions que ens travessen a totes les persones sexe-dissidents i per teixir una comunitat amb aquestes veus que sorgien des dels marges”, reconeix Navío.
La guerra de les petites llibreries
No amaga que al barri no són els únics que han hagut de prendre la dura decisió de tancar, ja que una llibreria que comparteix carrer amb ells, com la Restory, especialitzada en els llibres de segona mà, tampoc mantindrà el negoci. L’Ana confia que projectes agermanats com les llibreries Crisi o Raposa, que tenen també un vessant feminista, puguin continuar el llegat de la Prole.
Per Navío, la feina de portar una petita llibreria implica ser “netejadora, parquetista, pintora, manetes, llibretera, administrativa de compres, facturació, gestió d'esdeveniments, CM, editora…” i un llarg etcètera que topen amb un negoci amb un marge de benefici de menys del 30% per llibre, que ha de competir amb Amazon i les grans llibreries, que a més “ofereixen uns descomptes i enviaments gratuïts amb què no podem competir” comenta Navío.
La llibretera de la Prole tampoc amaga que el problema de fons està que a Catalunya encara fa falta molta pedagogia i cultura lectora, que segons Navío, “ha de començar amb els petits i joves”. Sobre el suport de les institucions per preservar projectes com la Prole, explica que les subvencions “costen de demanar i que arribin”, i no descarta que una política útil per protegir les petites llibreries i els projectes culturals al voltant de la literatura siguin mesures que incentivin el consum de llibres, com les campanyes de vals lectors que ja s’han impulsat per als més petits.
El futur de la Prole
Tot i tancar, La Prole no deixarà d’estar relacionada amb els llibres, perquè sí que continua el seu projecte editorial, que vol apostar per publicar la literatura transfeminista que s’està fent a la ciutat. “Estem treballant en la publicació de diversos llibres, tenim dos projectes petits que volem tirar endavant” explica Navío que voldria mantenir aquest petit segell feminista, antiracista i LGTBI, i compaginar-lo amb una altra feina.
El seu desig pel número 100 del Carrer Borrell és que “pogués continuar sent una llibreria” i en to burleta demana que “no hi aterri un altre brunch a vuit euros la torrada d'alvocat o una botiga de fundes de mòbils”. Fins que arribi aquest moment, aquests últims dies de l’any encara som a temps a acostar-nos a la Prole per remenar llibres i fer alguna compra de cara a Nadal.