Concepció Callao Franqués (Barcelona, 1895-1959) va ser una important contralt que va excel·lir en la interpretació de les òperes de Wagner i la seva col·laboració amb compositors catalans com Toldrà i Massana i que va sumar, al llarg de la seva carrera artística, exitoses actuacions al Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i, durant la Guerra Civil, al Tívoli dins de la companyia socialitzada d'òpera del mateix teatre. Fora de la ciutat on va néixer i morir, va recollir grans actuacions a València i Madrid, a més d’efectuar gires per Portugal i l’Amèrica Llatina. Un cop retirada, Callao es va dedicar a l'ensenyament, impartint classes de música al Conservatori Municipal de Barcelona.
➡️ Barcelona dedica un parc a l'activista antifeixista Neus Català
Malgrat tot aquest currículum, la Callao no disposava de cap espai dedicat a la ciutat fins que el passat juliol l’Ajuntament de Barcelona va anunciar un paquet de vuit noves denominacions de carrers i espais a vuit dones, entre les quals figurava la cantant d’òpera, al costat d’altres noms com Neus Català, Núria Pompeia i Montserrat Minobis. En concret, aquesta cantant d’òpera disposarà d’uns jardins situats entre l’avinguda Diagonal i el futur mirador de Freddie Mercury i Montserrat Caballé, al barri del Fort Pienc (districte de l'Eixample), dins de l’àmbit de la plaça de les Glòries, un espai que en l’actualitat és un solar que s’utilitza com a magatzem de materials i vehicles per a les obres de reurbanització de tota la zona.
Fonts del mateix Ajuntament, consultades per ElNacional.cat, apunten que la inauguració dels jardins va vinculada a “la finalització de les obres a Glòries”, ja molt avançades i l’acabament de les quals estava prevista, inicialment, per a aquest segon semestre del 2024. Per tant, tot i que no hi ha data per la inauguració dels jardins, el més probable és que sigui no més enllà del 2025, quan la plaça de les Glòries així com el perllongament del tramvia fins a Verdaguer ja siguin una realitat i es pugui passar a executar el condicionament dels voltants que han quedat afectats durant anys per les obres, com el solar on van els jardins.
Una iniciativa particular
Ara bé, el secret de tota aquesta història és el fet que la decisió del consistori d’homenatjar Callao respon a una iniciativa particular iniciada fa una dècada que ben aviat es convertirà en una realitat. Si Barcelona dedicarà uns jardins a Concepció Callao és, fonamentalment, gràcies a la iniciativa de la ciutadana Sònia Ratera Sarrà, també cantant lírica i amb vinculació familiar amb Concepció Callao, qui l’any 2014 va fer la petició a la Ponència de Nomenclàtor, l’organisme municipal que decideix els noms dels carrers de la ciutat i que, tot i acceptar la proposta el 2015, no va confirmar la decisió i anunciar la ubicació fins aquest mateix estiu.
“Em dic Sònia Ratera Sarrà, i en aquest cas el segon cognom és important, perquè és d’on ve el lligam amb la Concepció Callao, que era cosina del meu avi, Pau Sarrà Callao”. Amb aquestes paraules, Ratera explica a ElNacional.cat, davant del solar que en el futur conformarà els jardins, com va començar la seva experiència fins a aconseguir aquest homenatge. Al lligam familiar s’hi sumava un de “vocacional o professional”, en compartir l’amor pel cant líric, al qual cal afegir que la seva àvia li havia explicat, quan va començar a estudiar cant, que a la família “teníem una parenta famosa i cantant del Liceu”.
Aquell apunt familiar es va convertir, amb el pas dels anys, en una investigació sobre la figura de Concepció Callao, que ha portat Ratera a escriure articles sobre ella i que va buscar la manera de “reivindicar la figura que era” i que la van portar a prendre la decisió de sol·licitar a l’Ajuntament un espai per homenatjar-la: “No hi ha hagut ni trampa ni cartró, va ser iniciativa meva”, apunta Ratera, que afegeix: “No tenia ni idea com funcionava, vaig preguntar si una persona individual podia proposar el nom d’un personatge i em van dir que sí”. “En aquest cas ho ha fet una persona sola, però és el personatge per ell mateix qui ho ha aconseguit”, apunta en reivindicació dels mereixements de Callao. Això sí, Ratera va haver de documentar-se i buscar suport d'entitats i enviar "moltes cartes".
“Ha trigat deu anys, amb això està dit tot”
“Ha trigat deu anys, amb això està dit tot”, assenyala Ratera per definir el procés de la proposta fins a convertir-se, aviat, en realitat: “La primera vegada que vaig contactar amb la ponència del nomenclàtor va ser el 2014, es va aprovar el gener del 2015 i des de llavors jo només he hagut de fer una cosa, insistir”. De fet, passats els anys i tot i tenir el vistiplau de l’Ajuntament, la familiar de Callao apunta que “ja no hi comptava en certa manera i em va sorprendre quan va sortir la notícia aquest mes de juliol que efectivament li dedicarien aquest espai, aquests Jardins de Concepció Callao”.
Per tant, tot i que el procés ha estat llarg, aviat arribarà a bon port, amb una ubicació que ha estat decidida per l’Ajuntament: “En una ocasió sí que em van preguntar quin espai proposava, però no els vaig saber dir quin espai era susceptible de canviar de nom o un espai nou, així que van ser ells els que han proposat l’espai”. De moment, els futurs jardins són només un solar envoltat de tanques en l’immens camp d’obres que és la plaça de les Glòries, una situació que hauria de canviar els propers mesos. Per reblar aquesta història de com una particular aconsegueix reivindicar una important figura barcelonina, Sònia Ratera conclou: “El lloc realment pot ser adequat, aquí al costat hi ha els Encants, on he trobat molt material d’ella i m’ha ajudat en la investigació”, al mateix temps que es mostra confiada en que “com a molt en un any”, ja hi hagi els jardins. Els Jardins de Concepció Callao.